Falsa poveste a dispariției banilor din pensiile private

Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Te-ai aștepta ca, după 30 de ani de economie liberă, limbajul și abordarea subiectelor economice, atît de către publicul larg, cît și de către mass-media, să fie dacă nu profesionistă, măcar echilibrată și logică. Nu este așa, iar cel mai recent exemplu l-am avut în ultima perioadă, atunci cînd mai multe mijloace media s-au năpustit să comenteze „dispariția” banilor din fondurile de pensii administrate privat.

În sine, termenul nu este doar incorect, ci de-a dreptul manipulator. Este o realitate, anul acesta, activele personale ale participanților la sistemul de pensii private au scăzut. Pentru această evoluție există explicații simple, logice și care respectă adevărul pe care îl putem constata pe piețele financiare. Frauda de la un administrator de pensii private a creat un bun pretext pentru a crea confuzie. De fapt, banii furați erau ai companiei care administra fondul și nu ai contribuabililor.  

Nu se pune problema dispariției banilor din fondurile de pensii. Atunci cînd este vorba de bani, cuvîntul „dispariție” are sensul de furt sau, în cel mai bun caz, de administrare greșită. Nu este cazul fondurilor de pensii private. Scăderea activelor din pilonul doi de pensii a fost cauzată de evoluția piețelor financiare internaționale și, implicit, a pieței românești.

Să spunem că între pilonul unu de pensii (cel public) și pilonul doi (administrat de instituții private specializate) sînt diferențe semnificative. În cazul sistemului public de pensii, sumele colectate de la cei care lucrează sînt și plătite către actualii pensionari. Acesta este principiul de funcționare al pilonului public. În schimb, în sistemul de pensii administrate privat, banii celor care contribuie se acumulează într-un cont personal, care se poate identifica separat. În afară de avantajul unui cont individual, pilonul doi oferă și șansa obținerii unei creșteri a activului datorită faptului că administratorii investesc pe piețele financiare sumele pe care le încasează de la contribuabili. Trebuie precizat că investițiile realizate de companiile care administrează fondurile pilonului doi se fac după reguli stricte, sînt supravegheate de o autoritate specializată (ASF) și, de asemenea, legislația este foarte precisă în ceea ce privește plata sumelor cu care s-a contribuit sau în situația în care un administrator nu își mai poate onora obligațiile. Pilonul doi este reglementat și are „plase de siguranță” pentru cei care participă la sistem.

Oricîte reguli ar fi incluse în legislație, un lucru nu poate fi evitat: momentele de volatilitate a piețelor financiare și, implicit, scăderea pentru o perioadă a activului fondurilor. Acest lucru s-a întîmplat anul acesta. Piețele financiare din întreaga lume au suferit scăderi importante. Drept urmare, deținătorii de acțiuni, inclusiv fondurile de pensii private, și-au văzut activul în scădere. Titlurile de stat, acolo unde sînt plasați aproximativ 60% din banii contribuabililor, s-au tranzacționat sub valoarea lor nominală. De altfel, aceasta este explicația scăderii activelor fondurilor de pensii. Nu este vorba despre o „dispariție” a banilor, ci despre o evoluție normală în condițiile date (nu ar trebui să mire pe nimeni, bursele și piețele financiare mai și scad, nu cresc fără încetare).

Dar evoluția piețelor financiare nu are loc doar într-un singur sens. Istoria arată că, după scăderile din criză, acțiunile și titlurile de stat recuperează pierderile. De exemplu, în luna iulie, valoarea unității de fond reușise să recupereze 40% din scăderile înregistrate de la începutul anului. Sau, în limbajul folosit de o parte a publicului, după ce au „dispărut”, banii au „reapărut”. Nu este nici magie, nici înșelătorie, nici rea administrare. Este pur și simplu efectul evoluției piețelor.

Momentul rămîne complicat. Desigur, nici un contribuabil nu este fericit atunci cînd vede că banii acumulați în contul lui scad, în loc să crească. Nici administratorii fondurilor nu sînt într-o situație confortabilă, pentru că se confruntă, pentru prima oară de la înființare, cu o scădere a activelor (în anul 2008, anul crizei financiare, pilonul doi abia se crea).  

De aceea, este nevoie de responsabilitate atît din partea contribuabililor, cît și din cea a instituțiilor financiare. Cu atît mai mult cu cît, în România, fondurile de pensii administrate privat parcă ar sta ca „un os în gît” pentru unii politicieni. „Absolut întîmplător”, în această perioadă, ministrul Muncii a calculat că deficitul fondului public de pensii este egal cu suma transferată către pilonul doi. Tot „întîmplător”, reapar teme vechi, precum așa-zisa „fragilitate” a sistemului de pensii administrat privat, sau idei de creștere a fiscalității specifice. De fapt, sînt politicieni de stînga neîmpăcați cu ideea că sistemul funcționează și, mai ales, că a ajuns să aibă o valoare impresionantă a activelor, 90 de miliarde de lei.

De partea cealaltă, contribuabilii la pilonul doi au dat o dovadă clară că au încredere în sistem. În anul 2019, legislația a oferit posibilitatea participanților la pilonul doi să renunțe la pensia privată și să continue să plătească doar către sistemul public de pensii. Rezultatul a fost sub așteptările celor care inițiaseră prevederea legală, respectiv foarte puțini contribuabili (cîteva zeci de persoane) au optat să renunțe la pilonul doi. Ceea ce arată că, indiferent cîte bețe în roate ar pune politicienii pilonului doi, cei care contribuie, în special tineri, au înțeles că au nevoie de un sistem de pensii complementar celui de stat. Un lucru pe care ar trebui să îl accepte și cei care decid la nivel politic și să consolideze, nu să submineze, pensiile administrate privat.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.