„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Una dintre strategiile pe care le folosește Ghiță, personajul principal al nuvelei „Moara cu noroc“ de Ioan Slavici, este cea a victimizării. Îmi place ca atunci cînd lucrez cu elevii cîte un text literar, să îl citesc în chei care permit o deschidere către dezvoltarea personală, prin accesarea unor mecanisme de conștientizare psihologică. Nu este prima dată cînd o spun, caut în textele literare modalități de descoperire a unor mecanisme prin care cititorul își poate dezvolta capacitatea de reziliență, de apărare, de conștientizare a propriei vulnerabilități, de autocunoaștere și de acțiune pozitivă asupra sinelui. Conștient că a luat‑o pe căi greșite, Ghiță își spune: „Ce să‑mi fac dacă e în mine ceva mai tare decît voinţa mea!? Nici cocoşatul nu e însuşi vinovat că are cocoaşă în spinare: nimeni mai mult decît dînsul n‑ar dori să n‑o aibă“. Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil. 

În realitate, Ghiță este responsabil. Și spre asta duc analiza cu elevii, întotdeauna. Chiar dacă sînt alți vinovați pentru unele contexte în care ajunge el, responsabilitatea modului în care alege singur să se raporteze la aceste contexte îi aparține. 

Uneori, poți ajunge în viață în situații dificile. Fără să fi fost vinovat. Ghiță este, poate, într‑un fel, un astfel de caz. Că vina este a lui Lică, că este vina unor timpuri care pervertesc, poate. Dar responsabil este el. Pentru că oricînd poate să aleagă un alt punct de reper. Nu stă în picioare că evită responsabilitatea pentru situațiile în care se află deoarece nu știe cum să iasă din ele. Vorba lui Yoda din Războiul Stelelor: „Faci sau nu faci; nu există «cum»“.

Mă enervează Ghiță. Este unul dintre personajele cu care am o relație tensionată, cu multe controverse. Pentru că îi admiram dorința de depășire a condiției, îi admiram și puterea de muncă, și încrederea în sine, și valorile bune pe care și le asumase. Schimbarea (alegerea de a se muta la Moara cu noroc, pentru a dezvolta o afacere), onestitatea (manifestată în relațiile interfamiliale), vulnerabilitatea (prezentă o vreme în relația cu soția sa, Ana), curajul de a‑și proteja familia (față de Lică, inițial) sînt cîteva dintre valorile bune, măsurabile, care îi aduc beneficii imediate. Sînt valori constructive, ușor controlabile. Dar faptul că apoi alunecă înspre valori rele, distructive, iraționale (dorința de a fi bogat cu orice preț, căutarea puterii asupra celorlalți prin manipulare), care îl transformă într‑o copie mai palidă, mai lipsită de forță a lui Lică, mi‑l fac total antipatic. Însă ce m‑a enervat mereu a fost această încercare a lui de a pasa responsabilitatea. Asta îl face un personaj jalnic, nu doar unul fragil. Mă enervează că încercările lui de a se responsabiliza sînt jalnice, de asemenea. Uciderea Anei este cel mai penibil gest din existența lui. O omoară pentru că nu o poate ști rămasă vie, în urma lui. Și este responsabil de moartea ei, după cum este și vinovat de moartea ei. Ar fi putut, totuși, să nu fie nici vinovat, nici responsabil. Să aleagă o responsabilitate mai bună. Dar ce‑l distorsionează este tocmai tendința de victimizare. Responsabilitatea pe care și‑o asumă, în repetate rînduri, este tocmai cea izvorîtă din victimizare, nu una bazată pe valori pozitive.

Ghiță nu este o victimă a slăbiciunii sale. El nu este un om slab. Este un om care alege, treptat, să înlocuiască valorile bune cu valorile rele. Apoi se victimizează. Și ca o consecință firească, deși pretinde că nu este, ontologic vorbind, responsabil, își asumă responsabilități criminale. 

Ce vreau să spun cu toată această succintă privire asupra textului lui Slavici? În viață se întîmplă să fim în situații‑limită, cum spuneam mai sus. Vinovați sau nu, sîntem responsabili de modul în care ne raportăm la ele, de modul în care ieșim din ele. Uneori, greșim. Ieșim anapoda. Orice om cu scaun la cap va fi, categoric, destul de responsabil încît să nu iasă (de fapt, să se adîncească) prin crimă. Dar dincolo de o astfel de extremă, putem ajunge, uneori, să facem o alegere greșită. De care, firește, sîntem responsabili, nu este responsabil cel care e vinovat de situația în care am ajuns. Am fost dat afară de la serviciu, șeful meu este vinovat, dar dacă din acest punct eu ajung o epavă, abandonîndu‑mă în delăsare, responsabil sînt eu, nu fostul meu șef.

Dincolo de faptul că ceea ce vreau să fac este o pledoarie pentru predarea literaturii și din acest punct de vedere, al resurselor ei de facilitare a formării unor mecanisme psihologice care să permită reacții mai sănătoase în fața situațiilor dificile ale vieții, mai aplic, în încheiere, pilda aceasta a raportului dintre vinovăție și responsabilitate, atît asupra sistemului de învățămînt, cît și asupra fiecăruia dintre noi, cei care facem parte din el. Sistemul suferă de multă vinovăție. Multe vini ale sale vin din trecut. Și se fac vinovați de ele diverși actori, fie dispăruți, între timp, din sistem, fie activi încă în acesta. Dar nu prea mai contează, astăzi, decît faptul că cei de acum sîntem responsabili pentru ceea ce facem. Atît la nivel sistemic, cît și la nivelul colectivităților didactice mai mici, de la nivelul școlilor, respectiv fiecare dintre noi. Ce‑mi place, însă, este că literatura (și arta, în general) este cea care poate ilustra principiile acestea fără de care viața ar fi un haos mai mare decît este. Și de aceea trebuie să‑i dăm mai multă libertate de mișcare în școală, ca să poată apoi să și‑o manifeste și în afara ei. Să‑i dăm libertatea de a ne învăța să facem (poate și cum!), nu să nu facem

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
Un designer oferă zece rochii de mireasă gratis! Va fi „bătaie” la cel mai mare târg de nunți, din Cluj
Mâine, începând cu ora 10.00, la cel mai tare eveniment de nunți din țară care se va desfășura la Cluj, un designer oferă în mod gratuit zece rochii de mireasă celor care vor ajunge la eveniment. Astfel, viitoarele domnișoare care urmează să aibă nunta, sunt așteptate la Wonder Events Fair (WEF).
Robert F. Kennedy in Turnul Trump din New York FOTO EPA-EFE
Numirea lui Robert F. Kennedy în funcția de ministru al sănătății în SUA crează haos pe burse
Numirea lui Robert F. Kennedy Jr. în funcția de ministru al Sănătății de către Donald Trump promite să fie un punct de cotitură în sistemul sanitar, în special în industria farmaceutică.
Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Rusia afirmă că avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei hipersonice asupra Ucrainei
Rusia a avertizat Statele Unite cu 30 de minute înainte de lansarea unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune asupra Ucrainei, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
Alex Bodi, petrecere cu Bianca Drăgușanu și copiii la vila din Tunari. Ce le-a gătit George Proțap, mastercheful grătarelor
Alex Bodi (40 de ani) și Bianca Drăgușanu (42 de ani) nu pot sta departe unul de altul și orice pretext este bun. Ultima întâlnire, pe 17 noiembrie, s-a lăsat cu o mare petrecere la vila din Tunari a macho-ului, organizată oficial pentru fetițele lor,
INSTANT DNA COLDEA 002 INQUAM Photos Saul Pop jpg
Florian Coldea a scăpat de controlul judiciar. Fostul șef al SRI, acuzat de trafic de influență, poate părăsi țara
Curtea de Apel București a admis, joi, cererile formulate de Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă, acuzați de trafic de influență, împotriva măsurii controlului judiciar. Cei trei pot părăsi România, nu și UE.
insolvent
1,6 milioane de job-uri, direct expuse riscului de insolvență în Europa (analiză)
Prima jumătate a anului 2024 s-a încheiat cu o nouă accelerare a insolvențelor în majoritatea țărilor, ceea ce a dus la creșterea Indicelui Global cu +9% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
Zodiile care vor avea parte de momente grele până de Sfântul Nicolae. Acești nativi sunt urmăriți de ghinion
Universul le pune la grea încercare pe câteva zodii până de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Acești nativi sunt urmăriți de ghinion și vor trebui să facă față provocărilor și să depășească obstacolele. Potrivit astrologilor, vor avea parte de certuri în familie, vor primi o veste proastă la locul de
image png
Cum era amenințată Adriana Bahmuțeanu cu moartea de Silviu Prigoană: „Are la subsol o cameră special amenajată pentru armament”
Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană au reprezentat unul dintre cele mai emblematice cupluri din showbiz. Iubirea puternică dintre cei doi a fost presărată cu multă drame, scene nemaivăzute care au continuat chiar și după ultimul lor divorț. Totuși, cei de acasă nu uită scandalurilor celor doi, iar
transalpina ninsoare jpeg
Vremea rea face ravagii şi în Bulgaria. Avertizarea MAE de călătorie: restricţii de circulaţie, vânt puternic şi ninsori
Timp de două zile, Bulgaria se află sub cod roşu de vreme rea, astfel că MAE a emis o avertizare de călătorie în această ţară pentru cetăţenii români.