Experienţa populistă

Publicat în Dilema Veche nr. 693 din 1-7 iunie 2017
Romanul Emmanuel Macron jpeg

Victoria decisivă a lui Emmanuel Macron împotriva lui Marine Le Pen, în cea de-a doua rundă a cursei prezidențiale, a reprezentat o victorie majoră a Europei liberale. A fost însă o bătălie, nu un război. Ideea că un cetățean francez din trei ar vota cu Frontul Național al lui Le Pen era, cu doar cîțiva ani înainte, de neconceput.

Comentatorii au aplicat eticheta „populist“ valului de politici demagogice care mătură Europa (și o mare parte din restul lumii). Dar ce au în comun aceste mișcări, dincolo de stilul belicos al populiștilor? Podemos-ul spaniol și Syriza grecească sînt, în fond, mișcări de stînga. Frontul Național francez, Partidul Libertății olandez și Alternativa pentru Germania (AfD) sînt de dreapta. Beppe Grillo, liderul Mișcării Cinci Stele din Italia, susține că formațiunea sa nu este nici de stînga, nici de dreapta. Și totuși, toate aceste mișcări au în comun anumite teme: naționalismul economic, protecția socială, antieuropenismul, antiglobalizarea și ostilitatea nu numai față de establishment-ul politic, dar și față de politică însăși.

Ca să înțelegem ce înseamnă toate acestea pentru evoluția politicilor europene, vom lua ca exemplu istoria fascismului. Benito Mussolini, întemeietorul fascismului italian în 1919, a început ca un socialist revoluționar. În Germania, cuvîntul „Nazi“ era, să nu uităm, prescurtarea de la Partidul Muncitoresc Național Socialist.

Inițial, fascismul era o mișcare naționalistă, anticapitalistă. Mai tîrziu, și-a delimitat atacurile împotriva capitalismul liberal și mai ales a „finanțelor internaționale“. Ceea ce a alunecat, curînd, spre antisemitism – numit de social-democratul german August Bebel, cu o formulă devenită celebră, „socialismul proștilor“. Fascismul european s-a năruit odată cu înfrîngerea Germaniei în 1945, dar forme mai puțin agresive au supraviețuit în alte părți ale lumii, cum e cazul peronismului din Argentina.

Baza socială a fascismului interbelic i-a conferit o imagine plauzibilă de partid de dreapta. La acea vreme, clasa muncitoare sprijinea consecvent partidele de stînga. Singurul spațiu politic rămas liber pentru fasciști era mica burghezie: proprietarii de magazine, micii antreprenori și mica funcționărime. Astăzi, baza socială a politicii de stînga a dispărut. Clasa muncitoare clasică nu mai există: partidele social-democrate și sindicatele sînt doar umbre a ceea ce au fost odată. Ceea ce înseamnă că populiștii de extremă stîngă sînt nevoiți să concureze cu populiștii de extremă dreaptă, pentru voturile aceluiași segment de electorat care a fost atras de fascism în perioada interbelică: bărbații tineri șomeri, „cetățeanul de rînd“, care se simte amenințat de „oligarhia“ bancherilor, de rețelele de aprovizionare globale, de politicienii corupți, de funcționarii îndepărtați ai Uniunii Europene și de „bogătașii“ de tot felul. Populiștii de astăzi, indiferent de culoarea politică, vizează în tot mai mare măsură nu numai aceiași votanți potențiali, dar și aceiași dușmani.

Ce șanse sînt ca populismul să prolifereze în continuare și ce categorie de populism – socialist sau fascist – va atrage voturile disponibile?

Răspunsul general la prima întrebare a fost formulat de fostul președinte al SUA Bill Clinton, în timpul campaniei electorale din 1992: „It’s economy, stupid.“ („Depinde de economie, fraiere!“) Dintre marile centre economice ale lumii, UE s-a refăcut, după criza din 2008, cel mai lent. În Franța, rata șomajului este de 10%. Segmentul tînăr al șomerilor este de cca. 24%, iar în Italia de 34%, ceea ce creează un teren de recrutare propice atît pentru extrema stîngă, cît și pentru cea dreaptă.

Chiar dacă Macron nu este cîtuși de puțin un finanțist feroce, el vrea să reducă deficitul guvernamental al Franței de la 3,4% la 3% din PIB, în conformitate cu plafonul stabilit de Pactul de stabilitate și de creștere al UE. În prima linie se află 120.000 de posturi de funcționari publici. De asemenea, el vrea să stimuleze economia cu un pachet de 50 de miliarde de euro (55 de miliarde de dolari) și să mențină un stat al bunăstării.

În ciuda discuției despre „economia verde“ și a apelurilor pentru un program de investiții la scară europeană, agenda lui Macron este, în general, neoliberală. Macron speră ca agenda sa, dacă va fi implementată la nivel UE, va relansa nu numai economia franceză, dar și pe a celorlalte țări europene.

De fapt, e mai probabil ca aceste reforme să scufunde toate economiile europene, oferind astfel o șansă în plus populiștilor. Care categorie de populiști va profita, în cazul acesta, de o asemenea oportunitate?

Economistul Dani Rodrik vorbește despre atractivitatea populismului. El argumentează că democrația, suveranitatea națională și integrarea economică globală sînt reciproc incompatibile; cel puțin una dintre ele trebuie sacrificată. Dat fiind că mulți alegători europeni și americani se simt năpăstuiți de globalizare, un partid populist care pune națiunea, în mod agresiv, pe primul loc va fi cu un pas înaintea rivalilor săi.

Din această perspectivă, Macron a fost candidatul ideal în fața căruia Le Pen putea să piardă. El întrupează elita globalistă. Și pare tolerant față de imigrație. Presupunînd că noul său partid politic nu va reuși să obțină o majoritate la alegerile parlamentare de luna viitoare, guvernul său va avea nevoie de sprijinul partidelor tradiționale. În următorii cinci ani, actorii establishment-ului se vor uni în susținerea unor măsuri politice care, probabil, vor eșua, furnizîndu-i lui Le Pen o țintă perfectă pentru campania electorală a Frontului Național din 2022.

În Franța există, fără îndoială, susținere pentru o platformă-program de stînga. Aproape 20% din alegători au votat, în prima rundă a alegerilor, cu populistul de stînga Jean-Luc Mélenchon. În a doua rundă electorală, un hashtag Twitter extrem de grăitor a fost #NiPatronNiPatrie (nici patron, nici patrie), reflectînd nemulțumirea multor votanți puși în situația de a alege între neoliberalism și naționalism. Sarcina stîngii este să canalizeze atenția spre aspectele cu adevărat problematice ale integrării economice globale – financiarizarea, întîietatea capitalului față de muncă, a creditorului față de debitor, a patronului față de ouvrier – fără să alunece în politică reacționară. 

Robert Skidelsky este membru al Camerei Lorzilor a Marii Britanii şi profesor emerit de economie politică la Universitatea Warwick. 

© Project Syndicate
www.project-syndicate.org
traducere de Matei PLEŞU

Foto: adevarul.ro

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.