Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?

Publicat în Dilema Veche nr. 981 din 26 ianuarie – 1 februarie 2023
radu naum PNG

Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic. Asta pentru că ne încăierăm pe ţara asta şi pe trecutul ei ca o haită de cîini pe un biet jogger ieşit la alergare. Mişcarea înseamnă viaţă, urla un slogan. Cînd nu înseamnă moarte. Grupuri mari de oameni se mişcă haotic, înnebuniţi de lipsa de reguli, de bună-cuviinţă şi onestitate care loveşte fotbalul românesc. Acest sport îmbie la corupţie pe tot globul, dar la noi, grefat pe o societate ca un magazin cu vitrina spartă din care toţi se servesc, e de-a dreptul caz de studiu clinic. A fost odată Steaua, care n-a mai fost cînd statul totalitar a lăsat-o pe mîna şmecherului financiar. Ca să nu dispară, a fost argumentul. Şi n-a dispărut. Dimpotrivă, s-a înmulţit, ca-n Biblie. Acu’ Steaua „e” două. Una care a moştenit locul din prima ligă şi o mulţime de admiratori, şi alta care a tîrît-o prin procese fără număr, i-a luat emblema, numele şi se pregăteşte să-şi adjudece şi palmaresul. În plus, a căpătat de la darnicul stat român (darnic cu cine merită, desigur, nu pentru cei care muncesc ca proştii) o arenă de se învîrte după soare. Balamucul e că şi cealalată „Steaua”, FCSB, vrea să joace acolo. Dar generalii invizibili nu o lasă. Zic că n-au cum legal. Nu-i nimic, le-a zis Ciolacu-PSD, vă fac eu lege, să văd dacă vă mai opuneţi. Fanii Steaua Armatei au tăbărît pe el somîndu-l să nu dea stadionul pe mîna unui, citez, „puşcăriaş” (Becali George) pe care îl acuză de furt de identitate. Petrecerea continuă. Fiecare cu Steaua lui. Fiecare cu România lui. Ce nu pricep nici unii este că nici una nu e Steaua cu adevărat. Steaua aceea, cea mai bună echipă din Europa în ’86, Steaua lui Ienei, Piţurcă, Duckadam, Bölöni, Balint, Lăcătuş, Stoica, Bumbescu, Majearu nu mai există. A fost despicată, hăcuită. Şi nu e nimeni nevinovat în această execuţie publică. Becali, se dovedeşte în Justiţie, n-a luat toată Steaua în 2003, ci doar lotul şi locul în competiţie. Aşa cum vinzi o tarabă fără firmă. Şi oricum n-a luat-o cu japca, i-a fost dată. De cine? De – ’trăiţi! – bravii noştri militauri de birou, cu lefuri groase şi pensii babane. Care acum se fac că n-au făcut. Şi zic, în esenţă, că FCSB nu există. Deci nici stadionul nu există pentru ea. În toată povestea asta, demni de compasiune sînt fanii celor două cluburi. Două precupeţe se ceartă la etaj, iar lor le cad ghivecele în cap. Dar… bucuroşi le-or duce toate. Că aşa ne învaţă poeziile de căpătîi. De e pace, de-i război, noi ne batem noi cu noi.

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.