Excepționalismul american în 2024

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
John F. Kennedy/ wikimedia commons
John F. Kennedy/ wikimedia commons

Pe măsură ce alegerile prezidențiale americane din 2024 se apropie, putem observa trei tabere principale ale dezbaterii despre cum ar trebui să se raporteze SUA la restul lumii: internaționaliștii liberali, care predomină de la al Doilea Război Mondial încoace, adepții replierii, care vor retragerea SUA din anumite alianțe și instituții, și susținătorii „America First”, care au o viziune îngustă, izolaționistă pe alocuri, în privința rolului Americii în lume.

Vreme îndelungată, americanii au considerat că țara lor e excepțională din punct de vedere moral. Stanley Hoffman, un intelectual franco-american, spunea că, în vreme ce fiecare țară de consideră unică, Franța și SUA se remarcă prin convingerea că valorile lor sînt universale. Limitată fiind de echilibrul european al puterilor, Franța nu și-a putut urmări pînă la capăt ambițiile universaliste. Doar SUA au avut capacitatea să o facă.

Ideea nu e că americanii sînt moralmente superiori, ci că mulți dintre ei vor să creadă că țara lor reprezintă o forță a binelui în lume. Realiștii s-au plîns de multă vreme că acest moralism al politicii externe americane interferează cu o analiză clară a puterii. Și totuși, cultura politică liberală americană a influențat hotărîtor ordinea internațională de după cel de-al Doilea Război Mondial, e un fapt care nu se poate nega. Lumea de azi ar arăta cu totul altfel dacă Hitler ar fi fost victorios sau dacă Uniunea Sovietică a lui Stalin ar fi cîștigat Războiul Rece.

Excepționalismul american are trei surse. După 1945, sursa predominantă a fost moștenirea iluministă, mai precis ideile liberale adoptate de părinții fondatori ai Americii. După cum a spus președintele John F. Kennedy, „«puterea magică» pe care o avem de partea noastră e dorința fiecărei persoane de a fi liberă, dorința fiecărei națiuni de a fi independentă. […] Cred că sistemul nostru corespunde în mai mare măsură principiilor fundamentale ale naturii umane și cred, de aceea, că în cele din urmă vom reuși”. Liberalismul iluminist consideră că aceste drepturi sînt universale, nu limitate la SUA.

Desigur, americanii s-au confruntat întotdeauna cu contradicții în implementarea ideologiei lor liberale. Flagelul sclaviei era înscris în Constituție, iar Congresul a adoptat Legea drepturilor civile (The Civil Rights Act) din 1964 la mai bine de o sută de ani de la Războiul Civil. Rasismul e și astăzi un factor important în politica americană.

Americanii au păreri diferite și în privința modului de a promova valorile liberale în politica externă. Pentru unii, proiectul universalist a devenit o scuză pentru a invada alte țări și a impune regimuri pro-americane. Rasismul a jucat un rol incontestabil în intervențiile americane din locuri ca Mexic, Haiti și Filipine. Pentru alții, însă, liberalismul a fost imboldul pentru crearea unui sistem de drept internațional și de instituții internaționale care să protejeze libertatea americană prin temperarea anarhiei internaționale.

Un al doilea filon al excepționalismului american provine din rădăcinile puritane ale țării. Cei care au părăsit Anglia pentru a-l sluji pe Dumnezeu în Lumea Nouă într-un mod mai pur se considerau un popor ales. Proiectul lor nu avea natura unei cruciade, atitudinea lor fiind mai degrabă anxioasă și reținută, comparabilă cu cea a adepților „replierii” din zilele noastre, care vor să modeleze America după chipul unui oraș de pe munte la care năzuiesc ceilalți.

Și părinții fondatori își făceau griji că noua republică și-ar putea pierde virtutea, la fel ca republica romană. În secolul al XIX-lea, diverși vizitatori europeni, de la Alexis de Tocqueville la Charles Dickens, au remarcat obsesia americană pentru virtute, progres și declin. Dar această preocupare morală era orientată mai mult spre interior decît spre exterior.

A treia sursă a excepționalismului american stă la baza primelor două: simpla mărime a Americii și situarea ei i-au conferit dintotdeauna un avantaj geopolitic. De Tocqueville a remarcat deja în secolul al XIX-lea amplasamentul geografic special al Americii. Protejată de două oceane și avînd granițe cu țări mai puțin puternice, ea s-a putut concentra din plin asupra expansiunii către Vest, pe parcursul secolului al XIX-lea, evitînd luptele eurocentriste pentru supremația mondială.

Dar cînd SUA au devenit, la începutul secolului al XX-lea, cea mai mare economie a lumii, America a început să gîndească în termeni de putere globală. Țara dispunea, în fond, de resurse, de spațiu de manevră și de vaste oportunități pentru a face tot ceea ce-și dorește – bune și rele. Avea motivația și capacitatea de a deveni un producător de bunuri publice globale de prim rang și libertatea de a-și defini interesul național în diferite moduri. De aceea, SUA au susținut un sistem comercial internațional deschis, libertatea mărilor și a altor bunuri comune, și dezvoltarea instituțiilor internaționale. Mărimea țării constituie o bază realistă importantă pentru excepționalismul american.

Izolaționismul a fost răspunsul pe care America l-a dat echilibrului global al puterii din secolul al XIX-lea. Republica americană, relativ plăpîndă, putea fi imperialistă față de vecinii săi mai mici, dar trebuia să practice o politică realistă precaută față de puterile europene. Chiar dacă doctrina Monroe afirma o separare între emisfera vestică și echilibrul european al puterii, o astfel de politică a putut fi menținută numai fiindcă coincidea cu interesele britanice și cu controlul exercitat de Royal Navy asupra mărilor.

Dar, pe măsură ce puterea Americii a crescut, opțiunile sale s-au multiplicat. Un punct de cotitură important a avut loc în 1917, cînd președintele Woodrow Wilson a rupt cu tradiția și a trimis două milioane de americani să lupte în Europa. Chiar dacă Societatea Națiunilor liberală creată de Wilson la finalul războiului a fost respinsă de concetățenii săi, ea a pus bazele Organizației Națiunilor Unite și ale ordinii liberale de după 1945.

Astăzi, președintele Joe Biden și cei mai mulți dintre democrați declară că vor să mențină și să păstreze ordinea existentă, în vreme ce Donald Trump și susținătorii „America First” vor să o abandoneze, iar adepții replierii din ambele tabere speră să poată alege dintre rămășițe. Rezultatul alegerilor de anul viitor va avea efecte profunde asupra conflictelor actuale din Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

Joseph S. Nye, Jr., profesor la Universitatea Harvard şi fost vice-secretar SUA al Apărării, e autorul, printre altele, al volumului în curs de apariție A Life in the American Century  (Polity Press, ianuarie 2024).

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.