Evoluția strategiei americane față de China

Joseph S. NYE, Jr.
Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
© wikimedia commons
© wikimedia commons

În cadrul noii sale strategii naționale de securitate, administrația președintelui american Joe Biden recunoaște că Rusia și China reprezintă, fiecare în parte, o provocare diferită. În vreme ce Rusia „este, prin războiul său brutal de agresiune, un pericol iminent la adresa sistemului internațional liber și deschis”, China e unicul concurent al SUA „care intenționează să remodeleze ordinea internațională și care are, în tot mai mare măsură, capacitatea economică, diplomatică, militară și tehnologică de a atinge acest obiectiv”. De aceea, Pentagonul se referă la China ca la o „provocare în creștere”.

Acum, după ce președintele chinez Xi Jinping s-a folosit de cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC) pentru a-și consolida puterea și pentru a promova obiectivele sale ideologice și naționaliste, merită să trecem în revistă evoluția strategiei americane față de China. Unii critici văd situația de azi ca pe o dovadă că președinții Bill Clinton și George W. Bush au fost naivi atunci cînd au recurs la o strategie a „dialogului” și i-au oferit Chinei calitatea de membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Dar, chiar dacă optimismul față de China a fost exagerat cu douăzeci de ani în urmă, nu a fost vorba neapărat de naivitate.

După Războiul Rece, SUA, Japonia și China erau cele trei mari puteri din Asia de Est, iar un realism de bun-simț sugera că SUA trebuia să-și reînnoiască alianța cu Japonia, și nu să o minimalizeze, ca pe o relicvă vetustă a epocii de după cel de-al Doilea Război Mondial. În 2001, cu mult înainte de admiterea Chinei în OMC, administrația Clinton a reafirmat alianța SUA-Japonia, care rămîne piatra de temelie a strategiei lui Biden.

Clinton și Bush au realizat că o izolare a Chinei, în stilul Războiului Rece, ar fi imposibilă, deoarece alte țări, atrase de uriașa piață chineză, nu ar fi sprijinit o astfel de inițiativă. De aceea, SUA au urmărit să creeze un mediu în care puterea în creștere a Chinei să-și poată revizui atitudinea. Continuînd politica lui Clinton, administrația Bush a încercat să convingă China să contribuie la bunurile și la instituțiile publice globale, comportîndu-se – după cum spunea Robert B. Zoellick, fostul secretar de stat adjunct al SUA – ca o „parte responsabilă”. Era vorba de o politică „a dialogului, dar și a prevenirii riscurilor”. Deși promovarea unei politici de echilibru între putere și dialog nu garanta, evident, o prietenie chineză, ea menținea posibile diverse scenarii, altele decît ostilitatea totală.

A fost oare politica dialogului o greșeală? Cai Xia, o fostă profesoară la Școala Centrală de Partid a PCC, crede că da, explicînd cum „interesele fundamentale ale partidului și mentalitatea sa de bază – aceea de a se folosi de SUA, rămînînd totodată ostil față de America – nu s-au schimbat în ultimii 70 de ani. La celălalt pol, începînd cu anii 1970, cele două partide politice ale SUA și Guvernul american au avut mereu intenții nerealist de bune față de regimul comunist chinez, sperînd cu ardoare că acesta va deveni mai liberal, chiar democratic, și o putere globală «responsabilă»”.

Cai are dreptate, atunci cînd evaluează strategia politică ce a început cu vizita în China a președintelui american Richard Nixon, în anul 1972. Dar unii dintre cei care au descris politica dialogului ca fiind naivă ignoră faptul că „prevenirea”, sau polița de asigurare, a avut întîietate, și că alianța SUA-Japonia se menține puternică și în zilele noastre.

Desigur, au existat cîteva elemente de naivitate, cum ar fi faimoasa previziune a lui Clinton potrivit căreia efortul Chinei de a controla Internetul va eșua. El credea că o astfel de intenție ar fi ca și cum ai încerca să agăți o bucată de piftie într-un cui – dar acum știm că „marele firewall” chinezesc funcționează destul de bine. Și, privind în urmă, e clar că administrațiile Bush și Obama ar fi trebuit să depună un efort mai mare pentru a sancționa eșecul Chinei de a se conforma spiritului și legilor OMC.

În orice caz, epoca Xi a spulberat vechea speranță că o creștere economică rapidă ar duce la un grad mai mare de liberalizare sau chiar la democratizare. Pentru o vreme, China a îngăduit o libertate de mișcare mai mare, mai multe contacte cu străinătatea, o gamă diversificată de opinii exprimate în presă și dezvoltarea unor ONG-uri – chiar și a unora active în domeniul drepturilor omului. Dar toate aceste libertăți au fost, între timp, abolite.

Au fost oare greșite presupozițiile care au stat la baza politicii dialogului? Înainte să-și ocupe posturile, doi dintre înalții oficiali responsabili cu noua strategie a administrației Biden scriau că „principala eroare a fost presupunerea că strategia dialogului ar putea aduce schimbări fundamentale în privința sistemului politic, economiei și politicii externe a Chinei”. Un țel mai realist, conchid ei, ar fi obținerea „unui regim stabil de coexistență lucidă, în termeni favorabili intereselor și valorilor SUA”.

În cele din urmă, echipa lui Biden are dreptate să constate că nu poate impune schimbări fundamentale în China. În primul deceniu al acestui secol, China evolua încă în direcția unei deschideri, moderații și pluralizări în creștere. „În 2012, cînd dl Xi a preluat conducerea, China se afla în plină schimbare” – remarca The Economist. „Clasa de mijloc creștea, firmele private înfloreau și cetățenii comunicau pe rețelele sociale. Acolo unde un alt conducător ar fi putut vedea oportunități, dl Xi vedea numai amenințări.”

Chiar dacă Xi era produsul previzibil al unui sistem de partid leninist, problema duratei rămîne deschisă. Teoria modernizării – și experiența din lumea reală a Coreei de Sud și a Taiwanului – sugerează că, atunci cînd venitul pe cap de locuitor se apropie de 10.000 de dolari, apare o clasă de mijloc și autocrația devine mai greu de menținut decît în contextul unei societăți țărănești sărace. Dar cît de mult durează un astfel de proces? Marx susținea că durează mult; Lenin, mai nerăbdător, credea că evoluțiile istorice poate fi accelerate de către o avangardă care preia controlul asupra societății. În pofida discursului marxist-leninist al lui Xi, în China de azi, Lenin prevalează indiscutabil asupra lui Marx.

A dat oare greș strategia dialogului, atunci cînd s-a așteptat ca o schimbare semnificativă să survină deja după două decenii, și nu abia după o jumătate de veac sau chiar mai tîrziu? Merită menționat, vorbind de generațiile care s-au succedat la conducerea PCC după Mao Zedong, și faptul că Xi e doar al cincilea președinte. După cum susținea expertul în China Orville Schell, „e condescendent să presupui că cetățenii chinezi se vor mulțumi doar cu bunăstarea și puterea, în lipsa acelor dimensiuni ale vieții pe care alte societăți la consideră îndeobște esențiale pentru ființa umană”.

Din nefericire, factorii de decizie politică se află întotdeauna sub presiunea timpului și trebuie să formuleze obiective strategice „pentru aici și acum”. Ceea ce Biden a reușit cu bine. Rămîne de văzut dacă el va putea implementa și în anii care urmează politicile sale, într-o manieră care să nu excludă posibilitatea unor scenarii viitoare mai optimiste, fie ele și foarte îndepărtate.

Joseph S. Nye, Jr., profesor la Universitatea Harvard şi fost vice-secretar SUA al Apărării, e autorul, printre altele, al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump (Oxford University Press, 2020).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate-org                                

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

5 roman abramovici si vladimir putin 1 jpg jpeg
Oligarhul Abramovici l-a tratat pe Adrian Mutu ca îl filmele cu mafioți: Mă ducea la el acasă
Adrian Mutu, 46 de ani, a trăit în lumea periculoasă a rusului Roman Abramovici (58 de ani).
Donald Trump FOTO Profimedia (2) jpg
Consilierii lui Trump confirmă că președintele ales al SUA nu poate opri imediat războiul din Ucraina
Consilierii lui Donald Trump recunosc că preşedintele american nu va putea pune capăt războiului din Ucraina în prima sa zi de mandat, aşa cum a tot promis în campania electorală, şi că negocierea unui acord de pace presupune câteva luni bune de acum încolo.
familia care s a mutat din america in romania jpg
De ce a decis o familie din SUA să renunțe la tot pentru a se muta în România: „Nu m-am simțit niciodată ca și cum..”
Într-o lume tot mai globalizată, în care mulți români visează la o viață în Statele Unite – „țara tuturor posibilităților” –, o familie americană a ales să meargă împotriva curentului.
Achraf Hakimi (EPA) jpg
Un fotbalist mare de la PSG „rupe” tăcerea, după ce a fost acuzat de viol
Un jucător din Ligue I trece prin acuzații grele, de doi ani.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
TikTok se va închide în Statele Unite, de duminică, dacă va pierde procesul la Curtea Supremă
TikTok îşi va închide complet aplicaţia în SUA începând de duminică, dacă Curtea Supremă a Statelor Unite nu împiedică interzicerea acestei reţele de socializare pe teritoriul american
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ministrul Mediului anunță că predarea ambalajelor cu garanţie va fi mai simplă şi mai rapidă. „Sistemul a reușit performanțe de invidiat”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) „a intrat pe lista de obiceiuri bune ale românilor”. În luna decembrie au fost returnate peste 290 milioane de PET-uri, sticle și doze de aluminiu.
terapie intensiva jpeg
Secția ATI a Spitalului de Urgență Ploiești, blocată. Medicii protestează. Cum explică managerul situația
Zece medici chirurgi de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești protestează față de o decizie luată de conducere pe fondul blocajului existent în secția de terapie intensivă. Oamenii sunt nemulțumiți că trebuie să opereze doar cazurile grave și urgențele.
Horoscop zilnic 25 martie 2022 jpg
Horoscop joi, 16 ianuarie. Berbecii pun piciorul în prag, Racii nu se uită la bani, Fecioarele dau uitării trecutul, Vărsătorii primesc vești bune
Horoscop joi, 16 ianuarie. Descoperă previziunile pentru ziua de joi, 16 ianuarie. Lorina, astrologul Click!, a consultat astrele și știe ce le rezervă acestea celor 12 zodii în parte.
Novak Djokovic (EPA) jpg
Djoković, tur de forță la Australian Open: meci de trei ore și un nou record
Novak Djoković a ajuns în turul trei al competiției.