Evaluări fantastice și unde le poți găsi

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? jpeg

Cînd intru cu elevii de clasa a IX-a în unitatea despre lumile fantastice, îi provoc de obicei cerîndu-le să imagineze lumi care nu au nici o legătură cu ceea ce noi oamenii cunoaștem, fie din experiența personală, fie din cea culturală. Li se pare floare la ureche inițial, îmi propun planete cu extratereștri sau ce știu eu ce alte fantasme. Apoi, rămîn dezumflați cînd îi întreb cum nu au nici o legătură cu ceea ce noi cunoaștem. Ce e extraterestrul? O ființă de pe planeta X! Bine, dar noi nu cunoaștem ființe? Nu cunoaștem planete? În cele din urmă, trebuie să accepte și recunosc, nu doar dezumflați, dar pe undeva și mirați, că da, nu putem imagina nimic în afara unor date ale cunoașterii pe care o deținem.

În ultima vreme a avut loc pe wall-ul educațional și o discuție despre teze, cu prilejul propunerii (devenită, între timp, fapt) anulării acestora în context pandemic. Pînă una-alta, este doar o măsură temporară. Totuși, eu nu văd imposibilă renunțarea totală la acestea, și cu alte ocazii mi-am mai exprimat adeziunea la această idee.

Tezele sînt o reminiscență a unui sistem de evaluare învechit, tradiționalist și în mare măsură centrat pe conținuturi, nu pe competențe. Ele vin din epoci vechi, de pe vremurile în care evaluarea la clasă era preponderent orală, ascultatul tradițional, la începutul orei, în fața clasei, din lecția anterioară. Atunci se dădeau extemporale cînd și cînd, la alegerea profesorului, fără a exista certitudinea că acesta evaluează în scris întreaga materie parcursă. Poate unii dintre cei ce citesc își amintesc cum aveam noi, elevi fiind, caiete de teze, pe care profesorul le aduna la sfîrșitul orei destinate acestei evaluări, le ducea acasă în plase voluminoase și le aducea înapoi doar cînd mai dădeam, în următorul trimestru, teză. În acele timpuri, teza asigura cumva evaluarea scrisă a întregului parcurs din acel trimestru. Și reprezenta 50% din medie.

În actuala formulă curriculară, însă, materia este organizată în unități de învățare, la finalul fiecăreia existînd evaluări sumative. Așadar, teza nu face altceva decît să dubleze notarea de la finalul acestor unități, fiind evaluate de două ori aceleași conținuturi.

Existența acestor teze este, pe de altă parte, o formă de a recunoaște un dezechilibru de percepție a importanței unor materii în raport cu altele, căci ele sînt asociate doar cu unele discipline, fapt care, iar, contravine viziunii moderne și integratoare a proiectului curricular actual. Mi s-ar putea contraargumenta că și la examenele naționale se dau probe doar din anumite materii. E adevărat, însă cine cunoaște Legea educației nr. 1/2011 știe că evaluarea prin examene naționale ar fi trebuit să se desfășoare de la sfîrșitul acestui an școlar după alte principii, integratoare, cu subiecte transdisciplinare. Că procesul acesta a fost frînat și nu reușim acum să aplicăm legea, e altă poveste, datorată celor ce nu au implementat principiile acesteia.

Tot pe acest fond, s-au auzit voci care au cerut introducerea tezelor cu subiect unic național. O privire profesionistă asupra viziunii curriculare moderne, însă, ar constata cu ușurință absurdul unei asemenea opțiuni. Căci ar însemna să negăm centrarea pe competențe a învățămîntului, care nu se formează simultan la toți elevii și care presupune în plus o libertate a profesorului în asocierea conținuturilor. Ar însemna să afirmăm, de fapt, cu voce tare, explicit, că avem un învățămînt centrat pe acumulare de informație.

În fapt, acest moment ar putea fi unul care să ne permită reflecția asupra nevoilor de schimbare a sistemului de evaluare în învățămîntul românesc. Poate privind mai atent cum se realizează acesta în alte sisteme din lume și găsind convergențele necesare cu acestea.

De ce trebuie, spre exemplu, ca numărul de note pe care un profesor le dă să fie mai mare cu unu decît numărul de ore pe care le are disciplina respectivă în planul-cadru? Care e logica acestei alegeri? De ce să nu fie o singură notă, poate, acordată ca urmare a unor evaluări de progres, cuantificate prin alte măsurători?

Întorcîndu-mă la ceea ce a reprezentat punctul de pornire al acestui articol: vocile care susțin nevoia tezelor, vocile care susțin apoi opțiunea  tezelor unice, vocile celor care în general susțin formulele tradiționale de evaluare, mai degrabă vetuste, centrate pe conținuturi, sînt ale generațiilor noastre, cei de 30+, de 45+ sau de 50+. Ale celor care așa au cunoscut învățămîntul. Care nu și-l pot imagina altfel, pentru că ficționalizează într-un cerc închis, al propriilor tranzitivități, al propriilor raportări la realitate. Care au făcut o școală a acumulării de informație și a reproducerii ei.

Una peste alta, orice schimbare a unor tipare vechi, împămîntenite, știm cu toții, generează rezistență. Cu teze au crescut bunicii noștri, părinții noștri, cu teze am crescut noi, ni se pare că n-ar putea crește copiii noștri fără ele. Cel puțin nu la fel de „frumos”. Dar dacă ar putea crește mai frumos? Mai feriți de un stres inutil, reprezentat de presiunea care se construiește în jurul acestor momente de evaluare. În schimb, evaluați pe baza progresului pe care îl realizează, prin formule mai subtile, mai personalizate, mai creative. Normativitatea didactică este necesară, pentru a asigura dimensiunea teleologică a sistemului. Dar chiar și așa, nu este imuabilă, ci are o dinamică inerentă, generată de schimbările de viziune și de ideal educațional care, la rîndul lor, sînt determinate de diacronia culturală și socială. O interogare prospectivă a acestei dinamici este mai productivă decît o situare slugarnică în medievalitatea ei. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
CRBL recunoaște greșelile care au dus la ruperea căsniciei cu Elena: „Au fost prea multe, prea dese și prea nebune”
La câteva luni de la divorțul de Elena, CRBL recunoaște care au fost greșelile făcute de el care au condus la destrămarea relației. Cântărețul care în prezent se află implicat cu o tânără mult mai mică decât el mărturisește că în fostul mariaj a greșit atât el, cât și fosta soție.
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Dosarul lui Horaţiu Potra: Tribunalul Prahova judecă vineri contestaţiile la măsura controlului judiciar
Tribunalul Prahova judecă, vineri, contestaţiile procurorilor şi ale inculpaţilor faţă de măsura controlului judiciar dispusă de Judecătoria Ploieşti cu privire la Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup, cercetat în aceeași cauză.
Ciorcila jpeg
netflix pixabay jpg
Serial de pe Netflix care a făcut furori în toată lumea. Și criticii au doar cuvinte de laudă la adresa lui
Un serial recent lansat pe Netflix a reușit să capteze atenția publicului global, devenind viral în scurt timp. „The Cage” este considerat de critici și spectatori drept unul dintre cele mai bune seriale ale platformei de streaming, datorită combinației sale de acțiune intensă
durere sold jpg
De ce simțim durerea diferit. Descoperă adevărul din spatele pragului durerii și cum îți influențează viața
Durerea este o experiență complexă, modelată nu doar de factorii fizici, ci și de psihologia și cultura noastră. De multe ori, auzim oameni spunând că au un „prag al durerii ridicat”, considerând-o dovadă de putere sau reziliență. Dar ce înseamnă, de fapt, acest „prag al durerii”
James Acuna fost ofiter CIA foto arhiva personala (1) jpg
Un fost ofițer CIA explică modul în care Rusia l-a ajutat pe Bashar al-Assad să fugă din Siria
Fost ofițer superior CIA timp de două decenii, James Acuna explică foarte clar modalitatea prin care Rusia l-a ajutat pe fostul președinte sirian Bashar al-Assad să fugă din Siria și să ajungă la Moscova.
luxemburg istock jpg
Țara care are o capitală cu același nume ca statul. Este una dintre cele mai faimoase și bogate din lume
Deși este o țară mică, acest loc este unul dintre cele mai faimoase și bogate din Europa. Însă, pe lângă frumusețea și opulența pe care o are, un alt detaliu poate să atragă atenția celor mai mulți dintre noi! Este una dintre puținele țări a căror capitală are același nume cu cel al statului!
Cadouri de Crăciun. FOTO
Ghidul cadourilor de Secret Santa pentru toate zodiile: Cum să alegi darul perfect
Pentru cei care caută cadoul perfect de Secret Santa, astrologii oferă sugestii inspirate în funcție de zodie, astfel încât fiecare dar să fie potrivit personalității destinatarului.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Intrarea în Schengen nu ne scapă de tot de controalele la graniță. Cât timp și în ce situații ne vor fi cerute actele la frontieră
Controalele la frontierele interne ale Uniunii Europene pot fi reintroduse temporar, în funcție de riscurile de securitate sau de fluxurile de migrație. Chestorul (r) Marian Tutilescu explică cum pot evolua aceste măsuri și ce implică pentru România.