Europa va merge înainte doar dacă va privi înapoi

Publicat în Dilema Veche nr. 542 din 3-9 iulie 2014
Bun şi rău jpeg

Nu doar geografic, Uniunea Europeană se întinde de la Marea Britanie la România – ceea ce este, în toate sensurile, o distanţă enormă. Cea mai occidentală ţară a Uniunii are interese exact opuse celei mai orientale ţări, în privinţa viitorului acesteia. Pe şleau, în vreme ce Marea Britanie are nevoie de o Uniune flexibilă, în care rolul determinant să continue să aparţină statelor membre, iar concentrarea efortului comun să se facă pe integrarea pieţei comune şi pe acordurile de liber comerţ dintre Uniune şi diverşi alţi actori economici majori ai planetei, interesul României este să avem o Uniune cît mai integrată, federală dacă se poate, în care oficialii de la Bruxelles să ne conducă, să ne dea, să ne înveţe, să ne monitorizeze, să ne premieze sau să ne pedepsească. Diferenţa dintre Marea Britanie şi România este aceea dintre o ţară care se poate ţine singură pe picioare în cadrul exigenţelor stat de drept – democraţie – economie de piaţă, şi o alta care nu poate sta în picioare, în acest cadru, decît susţinută de altele. Am urmărit cu atenţie cruciada dusă de prim-ministrul Cameron împotriva nominalizării luxemburghezului Junker pentru funcţia de şef al Comisiei Europene. Nu a reuşit să slăbească nici sprijinul cvasiunanim de care Junker se bucură în Consiliul European şi nici sprijinul larg majoritar de care se bucură în Parlamentul European. Acest eşec i-a atras, firesc, critici aspre din partea opozanţilor săi. Totuşi, în final, a obţinut angajamentul Germaniei, care a anunţat că e gata să facă ceea ce e nevoie pentru păstrarea Marii Britanii în interiorul UE. Lui Cameron nu-i place Junker tocmai pentru că acesta reprezintă o agendă de care, crede premierul britanic, UE trebuie să se debaraseze. Integrarea continuă, cu transferul masiv al deciziilor la Bruxelles, răneşte Marea Britanie. Ştiu că e greu să înţelegem de ce – nouă, nu doar că autoritatea crescută a Uniunii în raportul cu autorităţile de la Bucureşti, în privinţa României, ne face bine, dar a ajuns, după evenimentele interne şi regionale ale ultimilor doi ani, chiar dezirabilă. Pentru a feri România de stricăciunile pe care politicienii, dar şi poporul român i le pot pricinui, e de preferat o guvernare controlată de la Bruxelles.

Dar Europa nu se confruntă doar cu această diferenţă de viziune în privinţa viitorului ei, exemplificată, la modul cel mai clar, de Marea Britanie şi de România. Clivajele din interiorul UE sînt mult mai multe şi nu mai puţin semnificative. Dar cel mai grav e faptul că Uniunea Europeană este tot mai respinsă de cetăţenii europeni. Rezultatul ultimelor europarlamentare este elocvent: ideea antieuropeană a fost marea cîştigătoare. Cetăţenii Europei au trimis în legislativul continental un număr foarte mare de antieuropeni. Mai exact, numărul membrilor Parlamentului European care vor să oprească integrarea europeană sau chiar să „dezintegreze“ ceea ce s-a integrat pînă acum este mult mai mare decît era pînă în momentul de faţă. Nu putem pune la îndoială legitimitatea prezenţei lor: europenii i-au trimis acolo, ştiind bine cine sînt şi ce vor.

Criza economică a anilor trecuţi a arătat faţetele dure ale solidarităţii – premianţii au trebuit să plătească pentru codaşi, iar codaşii au început să-i urască pe premianţi încă şi mai tare. Multor cetăţeni europeni, din Marea Britanie şi Franţa, din Spania şi din Italia, din Olanda şi din Belgia, nu le este foarte clar ce nevoie au de Uniunea Europeană. Ei ştiu bine ce nevoie au de propriile ţări, pe care le vor puternice în continuare. Dar de ce ar avea nevoie de UE nu le e prea clar. Şi problema nu este, cum ar zice mediocrii de Dîmboviţa, „de comunicare“. Adevărul este că proiectul european a devenit un proiect al elitelor politice, fără mare legătură cu cetăţenii şi, devenind tot mai elitist, a devenit tot mai neclar. Convingerea mea este că, dacă nu vrem să pierdem cu totul resursele enorme investite deja în proiectul european, este nevoie să învăţăm mai multe din trecut. O revizitare mai profundă a moştenirii părinţilor fondatori ai Europei Unite, a viziunii, eticii şi stilului lor este mai necesară ca oricînd. Ca să găseşti drumul înainte este nevoie, uneori, să te opreşti şi să priveşti înapoi. Sîntem, cred, într-un asemenea moment.

Cercetarea mai atentă a faptelor şi a lucrărilor unor europeni precum Adenauer, Schuman şi De Gasperi ne poate arăta ce am greşit, cum putem îndrepta şi cum putem merge înainte cu procesul integrării europene. Sugerez, de pildă, o singură direcţie. Multe aveau în comun cei trei mari oameni de stat, dar cred că ceea ce îi unea cel mai puternic era identitatea creştină. De aici, fiecare dintre cei trei a desprins ideea că politica este o misiune. Nu o carieră profesională, nu o vocaţie, nu o datorie, cu atît mai puţin un hobby – o misiune! Ceea ce îi trimitea pe aceştia prin popor pentru a-l lumina asupra drumului de urmat nu era dorinţa de voturi şi nici foamea de putere, ci propria convingere. Formele actuale de PR, practicile de campanie electorală ori propaganda zilnică în lamentabile talk-show-uri nu sînt credibile în inimile europenilor pentru că sînt, toate, lipsite de un element care face misionarismul credibil: sacrificiul pentru propria credinţă. Nu este vorba, fireşte, de sacrificii tragice, de renunţări dramatice, de amputări destinale. Dar este foarte important ca oamenii care ascultă un politician să ştie că el a suferit cît de cît pentru convingerile sale. Cicatricea este cel mai convingător argument. Dacă, dimpotrivă, vedem doar funcţionari securizaţi pe viaţă în salariile lor imense, politicieni care se îmbuibă de putere şi business class, aroganţă, defilee delirante de vanităţi şi discursuri fără pic de inimă, ideea europeană se va ofili şi va muri. Avantajul antieuropenilor este tocmai acesta. Ei cred în ce spun.  

Sever Voinescu este avocat şi publicist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.
Drumeție montană ghidată prin Anii Drumeției în Sibiu Sursă Colaj Anii Drumeției
Descoperă comoara ascunsă a României: peste 800 km de trasee spectaculoase în Munții Făgăraș, Cindrel și Lotru
Pe 11 decembrie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muntelui, un prilej perfect pentru a redescoperi comorile naturale ale României. Cu o treime din suprafața sa acoperită de munți și sute de kilometri de trasee spectaculoase, țara noastră se impune ca o destinație de vis pentru iubitori
sarmale freepik jpg
Rețeta tradițională de sarmale folosită de gospodinele din Maramureș! Vor fi perfecte pentru masa de Crăciun
Deja ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar mulți dintre noi ne vom dori să pregătim sarmalele într-un mod cât mai tradițional și mai gustos! Din fericire, rețeta folosită de gospodinele din Maramureș este perfectă în acest scop!
bilet avion jpeg
Zboruri deasupra Rusiei: companiile aeriene chineze câștigă piața, cele europene pierd. Cu cât s-au scumpit biletele de avion
Zborurile europene către China au devenit mai lungi, mai scumpe și chiar mai greu de găsit, pe măsură ce tot mai multe companii aeriene anulează rute — dar companiile aeriene chineze nu se confruntă cu astfel de probleme.
AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.