Europa nu-i de vină! Opriţi autoblamarea!

Publicat în Dilema Veche nr. 604 din 10-16 septembrie 2015
Bun şi rău jpeg

„Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini legea lui Hristos“, scrie Sf. Apostol Pavel galatenilor. „Sarcini“ este, tradus în Biblia noastră sinodală, grecescul

, ceea ce dicţionarele traduc prin „greutate, povară, apăsare“. În plus, în sens figurat,

mai însemna şi substanţă de valoare, desemnînd ceva însemnat, ceva important, „cu greutate“, cum am zice astăzi. Să ne ducem, aşadar, greutăţile cele mai importante unii altora, ne îndeamnă legea lui Hristos. Nu ştiu dacă există un text similar în islam. Hristos a spălat picioarele ucenicilor săi şi apoi le-a spus: „Dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, şi voi sînteţi datori să vă spălaţi picioarele unii altora“. Iarăşi, nu ştiu dacă există ceva similar în Coran. Dar nu are nici o importanţă, căci astăzi vorbim mai mult despre noi înşine decît despre ei. 

De cînd cu criza refugiaţilor, Europa a preluat de la America statutul de campion absolut al autoblamării. Civilizaţia noastră a ajuns, de mult timp, în stadiul freudian al urii/admiraţiei de sine. Cînd noi, europenii, ne privim în oglindă, cu o mînă ne mîngîiem un obraz pentru democraţia şi bunăstarea noastră, pentru cultura noastră şi pentru prestigiul nostru în lume, şi cu cealaltă ne pălmuim celălalt obraz pentru cît sîntem de răi şi pentru nenorocirile pe care le-am produs tuturor vieţuitoarelor de pe Pămînt. Rezultă un chip schizoid, bun de balamuc. De cîteva săptămîni nu aud decît europeni vorbind, în pragul isteriei, despre vinovăţiile cumplite ale europenilor. Din cauza noastră, din cauza noastră, din cauza noastră! Pînă şi copilul acela înecat în Mediterana şi adus de valuri pe o plajă s-a pus, spre aspru decont, pe conştiinţa Europei.

Nimănui nu-i dădea prin cap să chestioneze responsabilitatea unor părinţi care înghesuie pe barcazuri total nesigure copii. Ei sînt exoneraţi de orice răspundere pentru că, acum, sînt îndureraţi. Şi plîng. Şi suferă. Şi vor, cu disperare, în Germania. Pentru că în urma lor e un război care-i alungă. Şi numai în Germania, din toată lumea asta, nu e război şi ei pot trăi liniştiţi. De vină este, desigur, Europa. Merkel l-a pus pe acel inconştient să-şi pună copilaşii într-un asemenea pericol, nu?  Nimănui nu-i dădea prin cap să urle spre Statul Islamic sau spre Bashar. Nimănui nu-i dă prin cap să urle spre guvernele europene, cerîndu-le să meargă la război ca să termine odată cu Statul Islamic. Nu credeţi că cel mai bun ajutor pe care l-am putea da sirienilor ar fi să lichidăm Statul Islamic? Probabil că exact acei europeni care îşi ceartă acum guvernele fiindcă din cauza lor a murit copilul ar fi în stradă la manifestaţii împotriva războiului dacă guvernele lor ar hotărî să-şi trimită armatele să termine Statul Islamic. În plus, nu-i aşa, noi sîntem non-intervenţionişti. Nu ne băgăm, că nu sîntem precum „cowboii“ ăia de americani! Şi dacă non-intervenţionismul nostru înseamnă că nu trebuie să vexăm pe nimeni cu vorba sau cu fapta, să ne luăm singuri la palme şi la şuturi, să ne vexăm pe noi înşine, că asta e voie. Cum pentru ce? Pentru că nu intervenim. De ce nu intervenim? Pentru că tot noi înşine ţipăm la guvernele noastre să nu cumva să intervină. 

Dragi europeni, nu blamaţi Europa pentru Siria! Dacă Europa intervenea militar în acel război (că diplomatic a tot încercat să o facă, cu rezultat zero), săreaţi pe capul guvernelor europene că ce caută acolo. Siria, cu această catastrofă umanitară, este direct rezultatul non-intervenţiei externe europene pe care aţi vrut-o şi nu al intervenţiei pentru care blamaţi, acum, ţările Uniunii! În Siria, interesele ruse s-au echilibrat cu cele euro-americane şi nici un actor global nu a acţionat decisiv pentru a nu-l înfuria pe celălalt. Aşa se face că totul a fost lăsat pe seama forţelor regionale. Şi am ajuns aici. 

Nu-i corect nici să blamaţi Europa pentru ceea ce i se pregăteşte! Europa este victima perfectă în toată această tragedie. Este bogatul cu vinovăţii, nobilul încurcat în propriile-i prinţipuri, copilul bătrîn acoperit de lux care, nevolnic, e gata să plătească oricît doar ca să nu mai fie agresat de colegii de clasă, caftangii prin vocaţie. Mi-e tot mai limpede că valul de refugiaţi, vreo două milioane deocamdată, care dă să intre în Europa este direcţionat anume. Războiul, desigur, e real şi constituie temeiul obiectiv al exodului. Direcţia în care o ia, însă, exodul îmi pare premeditată. Citesc, în

(4 septembrie), un raport al Amnesty International. Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe, Qatar anunţă cifra tulburătoare a refugiaţilor pe care sînt gata să-i primească: zero! Sigur, milioanele de nefericiţi trebuie să o ia undeva. Ghici încotro? Europa nu va putea niciodată anunţa că primeşte zero refugiaţi. De altfel, propria legislaţie nu o lasă. Şi nici propria cultură. O voce dinspre Europa strigă tuturor năpăstuiţilor din Siria şi de pretutindeni: „Veniţi! Dacă vă încurcă birocraţii, forţaţi gările, forţaţi punctele de frontieră, forţaţi şoselele – televiziunile sînt cu voi! Veniţi în număr cît mai mare! Cu cît sînteţi mai mulţi, cu atît sînteţi mai imbatabili. Veţi face, în final, ce vreţi voi! Vreţi în Germania? Dacă veniţi vreo zece, nu reuşiţi să pătrundeţi, dar dacă veniţi 100.000, sigur vă primesc“. 

Diabolic, Putin declară că valul de refugiaţi invadatori este nota de plată pe care Europa o are de achitat pentru colaborarea cu America. Nu ştiu dacă Putin mai poate păcăli pe cineva. Oricum, conştiinţa autoblamării lucrează în Europa şi fără vorbele lui. Cineva, la Al Jazeera, spune că i se pare normal ca Europa să trimită ea însăşi vapoare şi feriboturi în Siria şi-n nordul Africii ca să aducă, în siguranţă, refugiaţii la sine. Asta ar fi soluţia ca să nu se mai înece, după parşivul post TV. Pare absurd? Poate, la prima vedere, dar deja aud voci oengiste din Europa care cer aşa ceva. Cu o campanie viguroasă şi cu încă vreo două imagini cu copii înecaţi, se va decide şi aşa ceva. Ne vom aduce singuri refugiaţii. Vom anunţa în tot Orientul şi în toată Africa: „Care vreţi în Germania? Vineri, la 3, ne vedem în port.

Sever Voinescu este avocat şi publicist.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c
112 jpeg
O fetiţă de 9 ani s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier
Un tată a reclamat că fetiţa lui, de 9 ani, s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier, amplasat la mică distanţă. Polițiștii au găsit deficienţe la instalaţia electrică.
Grupul de Luptă NATO dislocat în Cincu Foto Ministerul Apărării Naționale   Facebook jpg
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat la nivel de brigadă. Belgia va crește contribuția cu trupe
Oficialii belgieni au precizat că, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va crește pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă de la Grupul de Luptă NATO de la Cincu, din județul Brașov.
avion f 16 ucrainean jpg
Rușii susțin că avioanele F 16 ucrainene operează de pe baze din țări membre NATO
Deși nu au fost confirmate oficial, informațiile venite dinspre surse pro-Kremlin sugerează că avioanele F-16 ale Ucrainei efectuează misiuni de luptă de pe o bază aeriană NATO din Polonia.
gaz gaze energei conducte gazoduct foto shutterstock
România are resursele de a sprijini Republica Moldova, dacă va exista o criză peste Prut: „Vom fi alături de Chișinău”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că România este pregătită pentru iarnă şi are resursele de a sprijini Republica Moldova, care a intrat în stare de urgență în sectorul energetic.
nicu jpg
Tragedie în muzica românească! A murit Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK
Doliu imens în lumea artistică din România! Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk și unul dintre membrii fondatori ai formației, s-a stins din viață la doar 48 de ani.
Al I Cuza jpg
Rețeta originală de cozonac de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Ce ingrediente se foloseau și cum ieșea preparatul final
Cozonacul, așa cum îl știm astăzi, are rădăcini adânci în istoria culinară românească. Primele rețete scrise apar în cărțile de bucate din Moldova și Țara Românească, documentând deserturi savuroase încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
banner laurentiu cazan png
Laurențiu Cazan deține și cetățenie olandeză: „Acolo, dacă te îmbolnăvești de cancer, nu te duci cu șpagă la medic, ca să-ți salveze viața.” De câți bani are nevoie o familie, în România?
Laurențiu Cazan a făcut o paralelă între traiul din Olanda, unde a locuit, și cel din România: „Acolo, nu organizezi teledon ca să-i salvezi omului viața”