Europa lui Emmanuel Macron

Publicat în Dilema Veche nr. 785 din 7-13 martie 2019
Europa lui Emmanuel Macron jpeg

„Nicicînd Europa n-a fost mai necesară de la cel de-al Doilea Război Mondial pînă astăzi. Și totuşi niciodată nu s-a aflat într-un pericol mai mare ca acum“, spune Emmanuel Macron într-o scrisoare adresată cetățenilor europeni și publicată la începutul acestei săptămîni în toate limbile oficiale ale Uniunii. Un gest așteptat, căci anunțat deja cu ceva vreme în urmă. Se știa, deci, că președintele francez vrea să dea tonul în campania electorală pentru alegerile europarlamentare programate la 26 mai. Contextul politic și social e, într-adevăr, complicat. Mișcări naționaliste, suveraniste și eurosceptice par să capete amploare chiar și în zone de relativă bunăstare – adică acolo unde construcția europeană părea solidă. Criza refugiaților s-a încheiat, cel puțin pentru moment, dar integrarea acestor oameni presupune eforturi susținute din partea statelor care i-au primit. Brexit devine tot mai complicat atît pentru Marea Britanie, cît și pentru Europa: au apărut probleme pe care nici guvernul de la Londra, nici negociatorii de la Bruxelles nu le-au anticipat, iar perspectiva unei ieșiri „dezordonate“ stîrnește panică de-o parte și de alta a Canalului Mînecii. În fine, reflecția asupra celor „cinci scenarii“ din celebra „Carte albă privind viitorul Europei“ propusă de Jean-Claude Juncker nu a produs încă o concluzie. Viitorul legislativ european va porni deci la drum cu aceste restanțe. Și, evident, cu misiunea consolidării Europei.

Nici pe departe atît de ambițios, de utopic precum celebrul discurs de la Sorbona, de acum doi ani, care a definit viziunea lui Emmanuel Macron asupra Europei la începutul mandatului său, programul care se desprinde din această scrisoare adresată europenilor e pragmatic și concis. Președintele urmărește trei teme presante: libertatea, protecția cetățenilor și progresul social.

În ceea ce privește apărarea libertăților, Emmanuel Macron propune înființarea unei Agenții Europene pentru Protecția Democrațiilor, o instituție care să furnizeze statelor membre expertiză pentru a proteja procesul electoral împotriva atacurilor cibernetice şi a manipulărilor. De asemenea, președintele Franței mai propune interzicerea finanţării partidelor europene de către puterile străine. Cel puțin în cazul Frontului Național, s-a putut constata că finanțările pe filieră rusă pot destabiliza echilibrul politic.

Cît privește progresul social, tema cea mai sensibilă pentru Emmanuel Macron, care se confruntă cu un val de proteste generate tocmai de inconsistența programelor sale sociale, președintele trasează două direcții majore de acțiune. Pe de o parte, un așa-numit „scut social“, adică un regim care să garanteze aceeaşi remuneraţie pentru aceeași muncă şi un salariu minim european, adaptat fiecărei țări. Pe de altă parte, Emmanuel Macron are în vedere o serie de inițiative noi; printre altele, crearea unei Bănci Europene a Climatului (pentru finanțarea tranziției ecologice) și înființarea unei autorități sanitare europene (care să întărească controlul alimentar).

Reflecția dedicată protejării Europei e, de departe, cea mai stufoasă. Propunerile sînt (aproape) radicale. Emmanuel Macron își dorește, nici mai mult, nici mai puțin decît „revizuirea, din temelii, a Spațiului Schengen“. Frontierele, spune el, înseamnă libertatea în siguranță. Se cere celor care vor să participe în continuare să „îndeplinească obligațiile de responsabilitate“ (control strict la frontieră) și solidaritate (aceeași politică de azil, cu aceleași reguli de primire și de refuz). Emmanuel Macron mai propune înființarea unei Poliții de Frontieră comune şi a unui Oficiu european de azil, instituții aflate sub autoritatea unui Consiliu European de Securitate Internă. „În faţa migraţiilor, eu cred într-o Europă care îşi protejează atît valorile, cît şi frontierele.“

E un program ferm care, dacă va fi adoptat, va pune în mare dificultate statele afiliate așa-numitului Grup de la Vișegrad, care nu acceptă ideea cotelor obligatorii de refugiați, dar și țări europene care încă n-au aderat la Spațiul Schengen, precum Bulgaria și România. Despre extinderea Uniunii Europene – nici un cuvînt! Sîntem într-o logică a consolidării și întăririi, nu e loc pentru eventuale vulnerabilizări. Balcanii sînt absenți, ca și cum, în logica noii arhitecturi nici n-ar mai conta.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.