Eu, boul, și România bună

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Se poate altfel? jpeg

Mama e în vizită pentru vreo două săptămîni. Adică iară ne-a lovit furtuna curățeniei. Cu Mișu în casă, puiul de cîine pe care l-am primit cadou, pare a fi tot timpul o înfruntare între haos și ordine. Mișu roade tot, murdărește cît poate, sfîșie orice apucă, iar mama e fericită boscorodindu-l și aranjînd după el. Mișu dă din coadă de nu mai poate, iar mama îl ia în brațe. Cînd obosesc, dorm amîndoi beton pentru cîteva zeci de minute. Apoi încep din nou.

S-au întîmplat o mulțime de lucruri tare frumușele la Casa Bună. Nu mi-a trecut teama că am prea mult noroc de dau de atîția oameni foarte buni care vin și ne ajută. Visurile mele să avem o bucătărie profesionistă, un microbuz, un teren de sport, să închidem terasa și să facem un atelier de meserii par acum chiar posibile. Ne deschidem curînd și afacerea Casa Bună, care va funcționa ca o umbrelă pentru toți cei care ne sprijină și care își doresc să mai facem Case Bune.

Îmi este teamă și că nu reușesc să mulțumesc cum trebuie celor care mă ajută. Am probleme și cu scrisul afurisit. Cu atît de mulți oameni drăguței în jur, mi se pare că, dacă scriu prea sarcastic sau prea afurisit despre oameni publici pe care ei îi plac, aș putea să-i rănesc.

Ghinionul e că piticii mei nu mă iartă și nu se pot opri prea ușor din țopăit, mai ales atunci cînd văd sau aud perlele de înțelepciune și creativitate cu care ne fericesc elitele noastre minunate în fiecare zi.

Anul meu a fost la fel de schizofrenic ca mai toți ultimii mei ani. Săptămîna asta nu a fost mai brează. Duminică am jucat un pic de tenis cu cel mai bun tenismen român al momentului, un tip de un bun-simț absolut remarcabil, și am mîncat fasole făcută de unul dintre cei mai cunoscuți bucătari români – și el un om foarte-foarte fain. Apoi m-am dus să car o canapea în ghetou și a trebuit să ajut pe unul dintre oamenii dependenți de droguri de acolo care avea o seringă înfiptă în gît și se panicase.

Mi-am amintit de Liban și cum se vindeau drogurile prin taberele de refugiați din Bekaa, de ipocrizia cumplită a celor care erau acolo, chipurile, ca să-i ajute pe oamenii ăia disperați și de mirosul putred al depresiei care îmi dădea tîrcoale.

Am rîs ca un căpiat cu Maria, numai cu Radu și cu Simona mai rîd așa, am rîs de m-a durut burta spunînd toate afuriseniile posibile pe care mi le cenzurez. Apoi a venit minunăția de scandal din USR și m-am trezit „dăștept“. Am scris postarea de mai jos.

Indiferent de criză, oportuniștii se vor poziționa în așa fel încît să cîștige. Se vor folosi fără scrupule de drama oricui pentru a demonstra cît de necesari sînt ei pentru a salva situația. Nu vor suferi de sindromul impostorului și nu vor ezita să renunțe la principiile pe care le-au trîmbițat triumfător, dar care nu le mai sînt de folos. Vor vinde ipocrizia ca pe o valoare etică și pupincurismul ca pe o dovadă de moralitate. Am scris asta cu ceva timp în urmă. O recitesc pentru că m-am regăsit în cele scrise și nu am descoperit pastile de smerenie. Sînt convins că în marea noastră majoritate există un mîrlan oportunist și încerc pe cît pot, și nu întotdeauna cu succes, să-l controlez pe al meu. Criza asta a USR-ului pare să fi dat drumul la mult prea multe dintre lighioanele pe care le ascundem sau le controlăm cu mai multă sau mai puțină pricepere. USR și PLUS sînt partide cu mulți oameni cu bun-simț. Din păcate, fie numărul lor e în scădere, fie e o molimă, ceva, de-au scăpat fiarele din frîu. Sper să-și revină și ei, dar și noi, susținătorii lor, pe care ne lovește perfecțiunea periodic. Mecanisme instituționale capabile să controleze puterea, dar și excesele oarecum normale ale celor mai radicali din cele două partide sînt necesare și, evident, nu funcționează în forma actuală.

Abia după ceva ore bune m-am prins cît de inutilă și ironică este în condițiile în care am fost cel puțin de cîteva ori un bou doar în ultimele zile.

E greu de recunoscut că, în fapt, habar nu am cum s-ar putea face lucrurile mai bine în condițiile alianței, căci eu abia mă descurc cu un management de cîteva zeci de oameni, iar alianța are aproape 20.000 de membri și cam toți au piticii lor.

Odată stabilit că am mai reușit să fiu un fanfaron cu o ditamai țeapă a înțelepciunii în cur, am decis să mă apuc de lucruri utile și, cum am primit cadou un ditamai bradul pentru copii, m-am apucat să-l pregătesc pentru ei. Nu am reușit mare lucru, dar duminică vor fi vreo 50 de voluntari care sigur vor avea idei mult mai bune.

P.S. Aseară am crezut că am terminat articolul. Între timp copiii au fost la Vocea României și de dimineață am văzut o mie de poze.

Am rîs la greu de un afiș al lui Smiley și am și scris despre cît de praf este sloganul promovat în articolul precedent. Sloganul era „Smiley – Omul“. Ei bine, omul a fost super-primitor cu copiii noștri din Ferentari la Vocea României și a făcut toate pozele posibile și imposibile. M-am simțit iară cam bou, dar și fericit. Îmi place tare mult România asta a mea – România bună.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
De ce reforma lui David va fi altfel: „Nu reformez pentru glorie. Absolvenții trebuie să fie și buni cetățeni, mulțumiți cu propria viață”
Aproape fiecare ministru al Educației a venit cu reforme mai mari sau mai mici care au ajuns să bulverseze elevii și părinții. Daniel David a explicat principalele direcții ale schimbărilor pe care le va face și de ce reforma pe care o pregătește este cu totul diferită de cele ale predecesorilor.
sobolani pixabay jpg
Trucul eficient, făcut în casă, care ajută la eliminarea șobolanilor din locuință fără a folosi otravă
Șobolanii pot deveni o problemă serioasă pentru locuințe, cauzând daune bunurilor și reprezentând un risc pentru sănătate.
donald trump investitura jpg
Donald Trump a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu bea niciodată alcool. „Nici măcar un pahar”
Donald Trump a declarat că nu a consumat niciodată băuturi alcoolice: „Pot să spun sincer că nu am băut, în viaţa mea, o bere. E una dintre puţinele mele calităţi”.
Klaus Iohannis Donald Trump la Casa Alba FOTO FOTO Guliver / Getty Images / Chip Somodevilla
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie”
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de „Adevărul” au vorbit despre ce înseamnă acest lucru pentru România și pentru Uniunea Europeană.
Bagheera kiplingi wikipedia jpg
Singurul păianjen din lume care este vegetarian! În ce țări trăiește
Există aproximativ 45.000 de specii de păianjeni în lume, toate fiind carnivore, cu o singură excepție – Bagheera kiplingi, un păianjen săritor cunoscut pentru dieta sa aproape exclusiv vegetală.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Motivele din spatele prezenței lui George Simion în SUA. Ce vrea să demonstreze liderul AUR ANALIZĂ
George Simion vizează întărirea legăturilor cu suveraniștii globali și câștigarea unui rol mai important pe scena politică internațională, iar vizita sa în SUA este un pas important în acest sens, spun experții.
Chen Wei nong operatie jpg
Acest doctor s-a operat singur! A filmat procedura și a publicat videoclipul pe rețelele sociale
Chen Wei-nong, tată a trei copii, care lucrează la o clinică de chirurgie plastică din Taipei, a devenit viral săptămâna aceasta după ce a publicat un clip destul de neobișnuit pe conturile sale de Facebook și Instagram.
inghetata de banane unt de arahide jpeg
Cea mai bună gustare fără zahăr, pentru a avea mai multă energie. Este bogată în proteine, fibre și vitamine
Nutriționiștii propun o gustare delicioasă, plină de nutrienți, care ajută la furnizarea de energie constantă organismului. De asemenea, conține magneziu, potasiu și vitamina C, care susțin funcția musculară și sănătatea imunitară.
zeno daniel sustac, initiator grup parintii elevilor din romania   foto fb zeno daniel sustac jpg
Părintele care a fondat o asociație pentru depolitizarea învățământului: „Carnetul potrivit de partid rămâne cel mai bun CV”
Avocatul care a fondat în 2024 Asociația pentru Depolitizarea Educației atrage atenția că politizarea învățământului a ajuns „un flagel care prin amploare și intensitate tinde să devină o vulnerabilitate educațională majoră”. I-a transmis analiza sa și ministrului Educației, Daniel David.