Eu, boul, și România bună

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Se poate altfel? jpeg

Mama e în vizită pentru vreo două săptămîni. Adică iară ne-a lovit furtuna curățeniei. Cu Mișu în casă, puiul de cîine pe care l-am primit cadou, pare a fi tot timpul o înfruntare între haos și ordine. Mișu roade tot, murdărește cît poate, sfîșie orice apucă, iar mama e fericită boscorodindu-l și aranjînd după el. Mișu dă din coadă de nu mai poate, iar mama îl ia în brațe. Cînd obosesc, dorm amîndoi beton pentru cîteva zeci de minute. Apoi încep din nou.

S-au întîmplat o mulțime de lucruri tare frumușele la Casa Bună. Nu mi-a trecut teama că am prea mult noroc de dau de atîția oameni foarte buni care vin și ne ajută. Visurile mele să avem o bucătărie profesionistă, un microbuz, un teren de sport, să închidem terasa și să facem un atelier de meserii par acum chiar posibile. Ne deschidem curînd și afacerea Casa Bună, care va funcționa ca o umbrelă pentru toți cei care ne sprijină și care își doresc să mai facem Case Bune.

Îmi este teamă și că nu reușesc să mulțumesc cum trebuie celor care mă ajută. Am probleme și cu scrisul afurisit. Cu atît de mulți oameni drăguței în jur, mi se pare că, dacă scriu prea sarcastic sau prea afurisit despre oameni publici pe care ei îi plac, aș putea să-i rănesc.

Ghinionul e că piticii mei nu mă iartă și nu se pot opri prea ușor din țopăit, mai ales atunci cînd văd sau aud perlele de înțelepciune și creativitate cu care ne fericesc elitele noastre minunate în fiecare zi.

Anul meu a fost la fel de schizofrenic ca mai toți ultimii mei ani. Săptămîna asta nu a fost mai brează. Duminică am jucat un pic de tenis cu cel mai bun tenismen român al momentului, un tip de un bun-simț absolut remarcabil, și am mîncat fasole făcută de unul dintre cei mai cunoscuți bucătari români – și el un om foarte-foarte fain. Apoi m-am dus să car o canapea în ghetou și a trebuit să ajut pe unul dintre oamenii dependenți de droguri de acolo care avea o seringă înfiptă în gît și se panicase.

Mi-am amintit de Liban și cum se vindeau drogurile prin taberele de refugiați din Bekaa, de ipocrizia cumplită a celor care erau acolo, chipurile, ca să-i ajute pe oamenii ăia disperați și de mirosul putred al depresiei care îmi dădea tîrcoale.

Am rîs ca un căpiat cu Maria, numai cu Radu și cu Simona mai rîd așa, am rîs de m-a durut burta spunînd toate afuriseniile posibile pe care mi le cenzurez. Apoi a venit minunăția de scandal din USR și m-am trezit „dăștept“. Am scris postarea de mai jos.

Indiferent de criză, oportuniștii se vor poziționa în așa fel încît să cîștige. Se vor folosi fără scrupule de drama oricui pentru a demonstra cît de necesari sînt ei pentru a salva situația. Nu vor suferi de sindromul impostorului și nu vor ezita să renunțe la principiile pe care le-au trîmbițat triumfător, dar care nu le mai sînt de folos. Vor vinde ipocrizia ca pe o valoare etică și pupincurismul ca pe o dovadă de moralitate. Am scris asta cu ceva timp în urmă. O recitesc pentru că m-am regăsit în cele scrise și nu am descoperit pastile de smerenie. Sînt convins că în marea noastră majoritate există un mîrlan oportunist și încerc pe cît pot, și nu întotdeauna cu succes, să-l controlez pe al meu. Criza asta a USR-ului pare să fi dat drumul la mult prea multe dintre lighioanele pe care le ascundem sau le controlăm cu mai multă sau mai puțină pricepere. USR și PLUS sînt partide cu mulți oameni cu bun-simț. Din păcate, fie numărul lor e în scădere, fie e o molimă, ceva, de-au scăpat fiarele din frîu. Sper să-și revină și ei, dar și noi, susținătorii lor, pe care ne lovește perfecțiunea periodic. Mecanisme instituționale capabile să controleze puterea, dar și excesele oarecum normale ale celor mai radicali din cele două partide sînt necesare și, evident, nu funcționează în forma actuală.

Abia după ceva ore bune m-am prins cît de inutilă și ironică este în condițiile în care am fost cel puțin de cîteva ori un bou doar în ultimele zile.

E greu de recunoscut că, în fapt, habar nu am cum s-ar putea face lucrurile mai bine în condițiile alianței, căci eu abia mă descurc cu un management de cîteva zeci de oameni, iar alianța are aproape 20.000 de membri și cam toți au piticii lor.

Odată stabilit că am mai reușit să fiu un fanfaron cu o ditamai țeapă a înțelepciunii în cur, am decis să mă apuc de lucruri utile și, cum am primit cadou un ditamai bradul pentru copii, m-am apucat să-l pregătesc pentru ei. Nu am reușit mare lucru, dar duminică vor fi vreo 50 de voluntari care sigur vor avea idei mult mai bune.

P.S. Aseară am crezut că am terminat articolul. Între timp copiii au fost la Vocea României și de dimineață am văzut o mie de poze.

Am rîs la greu de un afiș al lui Smiley și am și scris despre cît de praf este sloganul promovat în articolul precedent. Sloganul era „Smiley – Omul“. Ei bine, omul a fost super-primitor cu copiii noștri din Ferentari la Vocea României și a făcut toate pozele posibile și imposibile. M-am simțit iară cam bou, dar și fericit. Îmi place tare mult România asta a mea – România bună.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Pericolele invizibile care se ascund într-o cameră de hotel
În mod obișnuit, evaluarea curățeniei camerei de hotel se bazează pe observații vizuale și olfactive - nu pe microbiologia invizibilă a spațiului, unde rezidă riscurile de infecție.
image
Misterul sinuciderii unei familii în Elveția, rezolvat după 1 an. Ce au descoperit anchetatorii
Cinci membri ai unei familii franceze, care locuiau în orașul Montreux, Elveția, s-au aruncat de la etajul șapte al blocului în care locuiau, în urmă cu un an. Anchetatorii spun acum că totul a fost planificat și că decizia ar putea avea legătură cu teoriile conspirației.
image
Cel mai misterios os din corpul uman. Nici astăzi specialiștii nu i-au înțeles rolul în organism
Corpul uman reprezintă, chiar și astăzi, din unele puncte de vedere, un mister pentru specialiști. Cel mai misterios os din corpul nostru se numește fabella. Specialiștii nu știu nici astăzi ce rol are în organism și când a apărut de fapt.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.