Etichetele alimentare

Publicat în Dilema Veche nr. 332 din 24-30 iunie 2010
McDonald's fără Hamburger  Piaţa neagră merge bine  jpeg

 Etichetele alimentare şi sănătatea publică. Conform proiectului de reglementare asupra etichetării alimentelor, adoptat în primă lectură de către Parlamentul European, pe etichete vor fi menţionate vizibil valoarea energetică, procentul de grăsimi, de glucide şi de sare conţinute de alimentul respectiv. Eurodeputaţii au respins astfel codul de culori (verde, portocaliu şi roşu) prin care se marca cît de (ne)sănătos e fiecare produs. Acest tip de semnalizare fusese recomandat iniţial de medici şi de organizaţiile neguvernamentale care luptă împotriva unor afecţiuni precum obezitatea, cancerul şi diabetul. EU-Observer notează că parlamentarii europeni au preferat să adopte sistemul de semnalizare propus de reprezentanţii industriei agroalimentare, care au investit un miliard de euro în operaţiuni de lobby. La Stampa notează că unul dintre amendamentele adoptate interzice publicitatea menţionînd virtuţile produselor care depăşesc o anume limită în termeni de grăsimi, zahăr şi sare. Unul dintre produsele care ar putea fi afectate de această interdicţie este crema de ciocolată Nutella, mîndrie a industriei alimentare italiene. (după presseurop.eu)  

●  Premiul „Ibrahim“ nu se acordă. Premiul „Ibrahim“ pentru democraţie nu se acordă, pentru al doilea an consecutiv. Consultanţii care jurizează posibilii candidaţi pentru acest premiu nu au găsit nici anul acesta un premiant. Condiţiile pentru decernarea acestui premiu sînt, din cîte se pare, prea severe. Mo Ibrahim este un om de afaceri sudanez care şi-a cîştigat cea mai mare parte a averii din afaceri în domeniul telefoniei mobile. Ibrahim este iniţiatorul unui premiu pentru bună-guvernare în Africa. Pentru a încuraja practicile democratice, dar şi alternanţa la putere, el a instituit un premiu destinat liderilor politici merituoşi: e vorba de un cec iniţial de 5 milioane de dolari şi de încă o finanţare anuală de 200.000 de dolari pentru tot restul vieţii care se oferă „acelui lider african care va asigura în ţara lui securitatea, sănătatea, educaţia şi dezvoltarea economică şi care va transmite puterea în mod democratic succesorului“. Printre laureaţii acestui premiu se numără Nelson Mandela, primul preşedinte ales în mod democratic în Africa de Sud (şi care nu a mai candidat pentru un al doilea mandat); Joaquim Chissano, preşedinte al Mozambicului, ajuns la putere mai întîi ca lider al Mişcării de Eliberare, pe urmă ca învingător al unor alegeri contestate, pentru ca apoi să „paseze“ puterea unui alt lider al Mişcării de Eliberare; Festus Mogae, fost preşedinte al Botswanei, o ţară cu tradiţie democratică. Faptul că premiul nu se acordă pentru al doilea an consecutiv nu mai miră pe nimeni, dar stîrneşte îngrijorare. În mod evident, e nevoie de ceva mai mult decît un premiu pentru ca sistemele politice din cele mai multe ţări africane să evolueze. Exemplul oferit de Mo Ibrahim e necesar, dar nu suficient. (după www.infosud.org

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Victor Ponta lansare 5 FOTO INQUAM
Ce şanse mai are Victor Ponta după ce s-a „autodenunţat” pentru inundaţiile din 2014. „Este aproape distrus”
Declarația lui Victor Ponta privind responsabilitatea sa în legătură cu inundațiile din 2014 a declanşat un adevărat tsunami în spațiul public. Deși ocupa o poziție favorabilă în unele sondaje privind alegerile prezidenţiale, acest „autodenunţ” i-ar putea face pe mulţi să se răzgândească.
Trafic de droguri la granita foto politia romana jpg
Rețea de traficanți de droguri de mare risc, prinsă în flagrant la graniță. Substanțele erau ascunse în două mașini
Patru persoane au fost reținute de procurorii DIICOT Satu Mare după ce au fost prinse în flagrant în timp ce încercau să introducă în România droguri de mare risc.
image png
Cum arată acum femeia care și-a făcut 9 operații estetice în doar 6 ore. Transformare uluitoare la 65 de ani! FOTO
Frumusețea nu are vârstă, mai ales în epoca lumii moderne, când tehnologia ne pune la dispoziție atât de multe metode de întinerire, multe reprezentate ale sexului frumos profită de ele. Află povestea Lisei, o femeie în vârstă de 66 de ani care și-a recăpătat frumusețea și tinerețea.
02 3 Landscape   Smiley, Alex Velea, Connect R   Nu Ma Ierta   DCDG jpg
Smiley, Alex Velea și Connect-R lansează piesa „Nu mă ierta” și marchează începutul unei colaborări istorice
Muzica românească trăiește un moment istoric: Smiley, Alex Velea și Connect-R, trei dintre cei mai apreciați și influenți artiști ai ultimelor două decenii, lansează „Nu mă ierta”, o piesă cu puternic impact emoțional și prima mostră dintr-un proiect muzical de excepție.
horoscop webp
Horoscop vineri, 11 aprilie. Un nativ rupe complet legătura cu cei care-i trădează încrederea
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de vineri, 11 aprilie.
mihai lasca deputat aur foto
„Bătăușul” Mihai Lasca și-a anunțat candidatura pentru șefia CJ Bihor. „Împotriva clanului condus de anti-românul Bolojan”
Mihai Lasca, fost deputat AUR, și-a anunțat din nou candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor, lansând un atac dur la adresa lui Ilie Bolojan și a partidelor de guvernare.
Aleksei Navalnîi la tribunal condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare FOTO EPA-EFE / MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE
Putin îi vânează pe jurnaliștii care au colaborat cu Navalnîi, acuzați de „extremism”. Proces cu ușile închise
Parchetul rus a cerut joi condamnarea la aproape şase ani de închisoare a patru jurnalişti acuzaţi de colaborare cu organizaţia „extremistă" a fostului opozant Aleksei Navalnîi, mort într-o închisoare din Rusia în 2024.
Ion Luca Caragiale
O carte poștală trimisa de Ion Luca Caragiale
Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploiești publică pe pagina de Facebook a instituției o carte poștală trimisa de Caragiale, prietenului sau Petre Missir, la 27 iunie 1909.
Honorius Prigoana
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, l-a dat în judecată pe tatăl său mort. Ce spera să obţină
Un dosar mai puţin obişnuit s-a aflat pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 3 București luna trecută. Este vorba despre cel în care Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a vrut să-l execute silit pe tatăl său... post-mortem.