Este războiul nuclear inevitabil?

Joseph S. NYE, Jr.
Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Invazia rusească din Ucraina și zăngănitul de arme împotriva Vestului au reînviat dezbaterea despre armele nucleare. Anul trecut, cînd un acord ONU pentru interzicerea acestor arme a intrat în vigoare, nici unul dintre cele nouă state deținătoare de arme nucleare nu s-a regăsit printre cei 86 de semnatari. Cum pot justifica puterile nucleare posesia unor arme care pun în pericol întreaga umanitate?

E o întrebare pertinentă, care implică însă și o altă întrebare: dacă SUA ar semna acest tratat și și-ar distruge propriul arsenal, ar mai fi capabilă America să descurajeze agresiunea rusească în Europa? Dacă răspunsul este „nu”, trebuie să ne întrebăm și dacă războiul nuclear e inevitabil.

Aceasta nu e o întrebare nouă. În 1960, omul de știință și romancierul britanic C.P. Snow a ajuns la concluzia că un războiul nuclear e, în următorii zece ani, o „certitudine matematică”. Poate că a fost o exagerare, dar mulți au crezut că previziunea lui Snow ar fi întemeiată și dacă un astfel de război ar avea loc în următorii o sută de ani. În anii 1980, susținători ai campaniei Nuclear Freeze, precum Helen Caldicott, au avertizat, în spiritul lui Snow, că o creștere a arsenalului nuclear „va face ca războiul nuclear să devină o certitudine matematică”.

Cei care pledează pentru eliminarea armelor nucleare menționează adesea că, dacă dai cu banul o dată, șansa să pice cap e de 50%; dacă însă arunci moneda de zece ori, șansa să pice cap crește la 99,9%. O șansă de 1% ca un război nuclear să aibă loc în următorii patruzeci de ani devine 99% după 8.000 de ani. Mai devreme sau mai tîrziu, șansele se vor întoarce împotriva noastră. Chiar dacă am înjumătăți riscul în fiecare an, tot nu am ajunge la zero.

Dar metafora datului cu banul e înșelătoare, atunci cînd e vorba de arme nucleare, deoarece presupune probabilități independente (altele, la fiecare aruncare a monedei), în vreme ce interacțiunile umane sînt mai degrabă ca zarurile măsluite. În materie de disuasiune nucleară, ceea ce se întîmplă atunci cînd arunci moneda prima dată poate schimba sorții următoarei aruncări: probabilitatea unui război nuclear era mai scăzută în 1963, imediat după criza rachetelor cubaneze, din simplul motiv că în 1962 această probabilitate era mai mare. Forma simplă a „legii numerelor mari” [teoremă a teoriei probabilităților conform căreia pe măsură ce un experiment se repetă de mai multe ori, rezultatul mediu obținut se va apropia tot mai mult de valoarea estimată – n. trad.] nu se aplică în mod necesar interacțiunilor umane complexe. În principiu, alegerile umane corecte pot reduce probabilitățile.

Probabilitatea unui război nuclear se bazează pe probabilități independente și interdependente deopotrivă. Modelul datului cu banul s-ar potrivi unui război accidental; dar astfel de războaie sînt rare, și orice accident ar fi, pesemne, unul restrîns. În plus, dacă un conflict accidental se menține restrîns, el va declanșa probabil acțiuni viitoare care vor reduce suplimentar probabilitatea unui război mai extins. Și, cu cît perioada e mai lungă, cu atît mai mari sînt șansele ca lucrurile să se schimbe. În 8.000 de ani, s-ar putea ca umanitatea să aibă probleme mult mai presante decît războiul nuclear.

Cît despre probabilitățile interdependente, nu știm, pur și simplu, nimic. Dacă însă ne bazăm analiza pe istoria de după cel de-al Doilea Război Mondial, putem presupune că probabilitatea anuală a unui conflict nuclear nu se situează la nivelul cel mai de sus al „distribuției” [funcție matematică care descrie probabilitatea apariției diferitelor rezultate posibile în cadrul unui experiment – n. trad.].

În timpul crizei rachetelor cubaneze, se spune că președintele SUA John F. Kennedy a estimat probabilitatea unui război nuclear la 33% pînă la 50%. Ceea ce însă nu însemna neapărat un război nuclear nelimitat. Din interviurile cu cei care au participat la acest eveniment, realizate cu ocazia aniversării a 25 de ani, aflăm că, în pofida superiorității nete a arsenalului nuclear american, perspectiva unei posibilități cît de mici a unui război nuclear l-a descurajat pe Kennedy. Iar rezultatul nu a fost nici pe departe o victorie 100% americană; aplanarea conflictului a presupus un compromis care includea retragerea discretă a rachetelor americane din Turcia.

Unii oameni au folosit argumentul inevitabilității matematice pentru a încerca să impună dezarmarea nucleară unilaterală. Inversînd sloganul Războiului Rece, pentru generațiile viitoare ar fi mai bine să fie „roșii” decît moarte. Dar cunoștințele despre tehnologia nucleară nu pot fi anulate, iar a coordona dezarmarea celor nouă sau mai multe puteri nucleare cu ideologii diferite ar fi cel puțin dificil; și inițiativele unilaterale în această direcție i-ar putea încuraja pe agresori, sporind șansele unui final de partidă nefericit.

Nu avem nici o idee despre ce anume va însemna „utilitate” și „risc acceptabil” pentru îndepărtatele generații viitoare sau despre ce anume vor mai prețui oamenii peste 8.000 de ani. Chiar dacă datoria morală față de ei ne obligă să luăm supraviețuirea foarte în serios, această sarcină nu impune absența totală a riscurilor. Generațiilor viitoare le datorăm un acces pe cît posibil egal la valorile esențiale, ceea ce include șanse egale de supraviețuire. Dar asta diferă de încercarea de a aduna interesele de peste veacuri ale unor oameni necunoscuți, pentru a obține o sumă incognoscibilă oarecare, în prezent. Riscul va fi întotdeauna o componentă ineluctabilă a vieții omenești.

Disuasiunea nucleară se bazează pe un paradox al capacității de utilizare. Dacă armele sînt cu totul inutilizabile, ele nu vor disuada. Dar dacă sînt în prea mare măsură utilizabile, un război nuclear dezastruos devine posibil. Date fiind paradoxul utilizabilității și probabilitățile interdependente specifice interacțiunilor umane, nu ne putem aștepta la un răspuns definitiv cu privire la ce anume înseamnă „disuasiune dreaptă”. Disuasiunea nucleară nu e cu totul corectă sau cu totul greșită. Accepțiunea noastră despre disuasiune trebuie să fie unul dintre criterii.

Tradiția războiului drept, pe care am moștenit-o de-a lungul secolelor, sugerează trei condiții relevante care trebuie întrunite: o cauză dreaptă și adecvată, o limitare a mijloacelor și o cumpănire prudentă a tuturor consecințelor. Adaug, pornind de la aceste condiții, cinci precepte nucleare. În ceea ce privește motivele, trebuie să înțelegem că autoapărarea constituie o cauză dreaptă, dar limitată. Cît despre mijloace, armele nucleare nu trebuie considerate niciodată arme convenționale, iar daunele pricinuite oamenilor nevinovați trebuie reduse la un minim posibil. În privința consecințelor, trebuie să reducem, pe termen scurt, riscurile unui război nuclear și să încercăm să diminuăm, cu timpul, dependența de arme nucleare. O bombă în pivniță presupune unele riscuri, dar nu la fel de multe ca o bombă plasată pe linia frontului.

Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna. Richard Garwin, inventatorul primei bombe cu hidrogen, a făcut următorul calcul: „Dacă, anul acesta, probabilitatea unui război nuclear e de 1% și dacă reușim să o reducem în fiecare an la numai 80% din cît a fost anul precedent, atunci probabilitatea cumulativă ca un război nuclear să aibă vreodată loc va fi de 5%”. Putem trăi vieți morale cu această probabilitate.

Joseph S. Nye, Jr., profesor la Universitatea Harvard şi fost vice-secretar SUA al Apărării, e autorul, printre altele, al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump (Oxford University Press, 2019).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Alice Weidel
Filiala AfD din Saxonia, desemnată de instanţă drept grupare extremistă: „Face campanie împotriva demnităţii umane și împotriva principiilor democraţiei”
Filiala din landul Saxonia a partidului „Alternativa pentru Germania” (AfD) poate fi desemnată drept grupare extremistă de dreapta, a decis marţi, 21 ianuarie, o curte de apel din Saxonia, transmite DPA.
Dezbaterea și votul asupra legii carantinei si izolării, în Senatul României, joi 16 iulie 2020 jpeg
Moment tensionat în Senat. Bololojan i-a taiat microfonul liderului senatorilor USR. Partidul cerea convocarea lui Iohannis în parlament
Ședința de plen a Senatului în sesiune extraordinară a adus momente tensionate în Legislativul României. USR a cerut convocarea președintelui Klaus Iohannis în Parlament pentru a da explicații cu privire la anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut.
cladire cu bulina rosie jpeg
România va avea o hartă cu riscul seismic al localităţilor. În baza ei Guvernul va da bani pentru consolidarea clădirilor
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat că ministerul pe care îl conduce va face publică o hartă a României cu riscul seismic pe fiecare localitate în parte.
Serghei Lavrov FOTO EPA EFE jpg
Rusia reacționează după ce Trump a anunțat prioritățile SUA în lume. Serghei Lavrov: „Interesul constă în a fi mereu mai puternic decât orice rival”
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat marți, 21 ianuarie, metodele anunțate de noul președinte american Donald Trump pentru a promova interesele SUA în lume.
banner pensii png
Creșteri de pensii între 100 și 400 de lei începând din februarie. Ce documente trebuie să depună pensionarii
Unele pensii vor crește cu sume cuprinse între 100 și 400 lei, din februarie 2025. Unii pensionari vor recupera aceste sume de bani la Mica Recalculare. Pensionarii care muncit înainte de 2001 pot depune acte care să arate că au avut venituri nepermanente.
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
A fost aprobat Planul fiscal pe 7 ani al României. Barna: E un semnal de încredere
Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) a aprobat marți, la Bruxelles Planul fiscal de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani al României, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spunând că decizia este un semnal de încredere pentru țara noastră.
Citroen e C3, model low cost electric v1 cropped jpg
Unul dintre cei mai mari producători auto din Franța recheamă la service automobile din toată Europa
Citroën extinde în Europa rechemarea modelelor C3 și DS3 din cauza problemelor la airbag-urile Takata, 98.000 de vehicule urmând să ajungă la service până la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat grupul Stellantis.
profimedia 0953516379 jpg
Ce impact au loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia, potrivit șefului armatei ucrainene
Intensificarea atacurilor cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia a dus la o scădere considerabilă a utilizării muniției de artilerie de către forțele ruse, potrivit șefului armatei ucrainene Oleksandr Sirski.
image png
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR, cea mai mare operație multinațională din Balcanii de Vest desfășurată sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).