„Este despre tine”

Publicat în Dilema Veche nr. 897 din 17 – 23 iunie 2021
„Cu bule“ jpeg

S-a răspîndit foarte mult, în ultimii ani, un calc sintactic, o construcție care imită, cu elemente din română (este despre), structura din engleză is about, folosită cu anumite valori speciale, extinse.

Citatele de mai jos, culese de pe diverse site-uri și rețele de socializare (și ale căror surse exacte nu le voi mai indica, pentru a nu îngreuna lectura), aparțin, în mare măsură, unor texte traduse sau imitate, de tip „inspirațional” sau „motivațional”. Oricine le poate verifica alegînd drept subiecte ale construcției cu verbul a fi cîteva cuvinte generale și abstracte, apte să producă banalități înțelepte. Zeci de mesaje au drept subiect viața: „Viața nu este despre cîte averi sau funcții strîngi, nici despre locuri aglomerate în care vrei să ajungi. Viața este despre oameni”; „Viaţa nu este despre ce tip de cărţi îţi sînt date, ci despre felul în care îţi joci cartea”; „Viața este despre alegeri”; „Viaţa aceasta este despre a învăţa”. Sursa tiparului sintactic obținut prin traducere cuvânt cu cuvânt e la fel de ușor de găsit, în mesaje sentențioase frumos desenate pe fundalul câte unui peisaj poetic și simbolic: Life isn’t about... Life is about... Redefinirile poetico-filosofice vizează adesea semnificația sărbătorilor: „Crăciunul este despre dorințe împlinite”; „Paștele este despre oameni!”; „8 martie nu este despre flori” etc. O variantă impersonală a tiparului (corespunzînd, în engleză, secvenței it’s about) este cea legată nu de un subiect nominal, ci de un circumstanțial de timp: „Astăzi este despre colega noastră”; „Astăzi este despre iubire!”: „azi este despre ceea ce simți tu”, „acum este despre solidaritate, despre împreună, despre puterea de a face bine”, „Acum este despre tine” etc.

Tiparul pare a fi foarte intens folosit în modelele de felicitări online, în care acționează desigur dorința de inovație, efortul disperat de a înlocui vechile clișee cu clișee mai noi, dintre care cel mai stabil este: „Astăzi este despre tine. La mulți ani!”. Și mesajele publicitare recurg la noul clișeu: „Este despre tine și despre cum peste 4.000 de profesioniști te pot ajuta”; „Aeroportul înseamnă mai mult decît avioane. Este despre oameni!”; „Despre Noi este despre binele animalelor” etc.

Se știe că vorbitorii sînt mult mai sensibili la inovațiile fonetice, lexicale sau morfologice (din cuvintele noi, împrumutate și neadaptate) decît la inovațiile sintactice, avînd în general impresia că orice combinație între cuvinte este posibilă. Pentru cine ar avea îndoieli asupra corectitudinii, apare și o altă problemă: în acest domeniu nu este ușor de identificat o normă explicită. Nici măcar verificarea în dicționar nu aduce lămuriri, pentru că utilizarea prepoziției despre este descrisă tehnic și ilustrată prin sinonime aproximative: „(Introduce un complement indirect, un complement circumstanțial de relație sau un atribut) În legătură cu..., privitor la..., referitor la..., de...” (DEX). O descriere mai amănunțită și aplicabilă la uz ar arăta că, în româna actuală, prepoziția despre este compatibilă doar cu verbe sau substantive care denumesc unele acte cognitive și de comunicare, introducînd referirea la un conținut exprimabil verbal: a vorbi despre ceva, a întreba despre cineva; un text despre vreme, o idee despre situația actuală etc. Construcția este vorba despre... are un sens mai general, indicînd un conținut sau introducînd o explicație. În corpusul online de română actuală CoRoLa sînt aproape 400.000 atestări ale prepoziției despre (nu foarte multe, în comparație cu cele peste 36 de milioane de atestări ale formei de). Contextele sînt foarte clar delimitabile: despre apare în legătură cu verbele a vorbi, a discuta, a spune, a povesti, a aminti, a scrie, a întreba, a auzi, a afla, a ști, a crede, a gîndi etc. și cu substantive ca detalii, date, informații, indicații, poveste, știre, articol, studiu, discurs, gînd, părere etc.

Construcția a fost semnalată de echipa Dexonline, într-una dintre secțiunile site-ului conținînd indicații de cultivare a limbii: „Astăzi este despre tine! Sportul este despre tine! Uneori ne entuziasmăm cînd vedem în alte limbi expresii concise care exprimă precis un sentiment. Dar dacă nu sîntem în stare să găsim o formulare echivalentă în limba noastră, ce spune asta despre noi? Este despre tine nu e cool și nu arată că știm englezește. Arată doar că nu știm românește”. Autorii textului au dreptate: sensul construcției este perfect echivalabil în română. Pentru construcția cu subiect nominal, de tipul is about, cea mai simplă este traducerea cu ajutorul verbului a însemna. De exemplu, pentru un citat din engleză – „Life is not about waiting for the storms to pass. It’s about learning how to dance in the rain” (Vivian Greene), putem găsi atît calcul greoi și nefiresc în română ( „Viața nu este despre a aștepta ca furtuna să treacă, este despre a învăța cum să dansezi în ploaie”), cît și echivalarea perfect acceptabilă: „Viața nu înseamnă să aștepți să treacă furtuna, ci să înveți să dansezi în ploaie”. Pentru construcția de tip it’s about, mai potrivită gramatical este de obicei formula este vorba de, care s-ar putea încărca din context și cu sensul figurat „a fi cel mai important lucru”. În alte cazuri, se poate recuge la traduceri mai libere: „a privi direct...”, „a se referi în primul rînd la...”, „a fi în centrul atenției” etc.

Desigur, nu putem ști către ce se îndreaptă uzul construcției este despre. S-ar putea ca numărul foarte mare de mesaje clișeizate în care aceasta apare să ne obișnuiască pînă la urmă cu ea. Enunțurile care azi ni se par artificiale, stîngace și ușor enervante ar putea deveni doar banale.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Incident neobișnuit cu artistul Al Bano într-un avion: „Zbor de 60 de ani și nu mi s-a întâmplat niciodată"
Legenda muzicii italiene a avut parte de un incident neobișnuit într-un avion care l-a dus la Zagreb. Artistul susține că i s-a refuzat accesul la toaletă, deși este operat de prostată și avea nevoie să meargă la baie.
image
Biden s-a prăbușit pe scenă după ceremonia la care participa | VIDEO
Șeful statului s-a împiedicat și a căzut în genunchi după ce a terminat de oferit diplomele. Mebri ai forțelor aeriene americane l-au ajutat să se ridice.
image
Superstiții de Rusalii: ce e interzis să faci cu desăvârșire. Cum sunt pedepsiți cei care nesocotesc marea sărbătoare
În acest an, Rusaliile sunt celebrate pe 4 iunie și pe 5 iunie. Este ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox și este prăznuită în fiecare an duminica, fix la 50 de zile după Paște. Rusaliile celebrează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.