„Este despre tine”

Publicat în Dilema Veche nr. 897 din 17 – 23 iunie 2021
„Cu bule“ jpeg

S-a răspîndit foarte mult, în ultimii ani, un calc sintactic, o construcție care imită, cu elemente din română (este despre), structura din engleză is about, folosită cu anumite valori speciale, extinse.

Citatele de mai jos, culese de pe diverse site-uri și rețele de socializare (și ale căror surse exacte nu le voi mai indica, pentru a nu îngreuna lectura), aparțin, în mare măsură, unor texte traduse sau imitate, de tip „inspirațional” sau „motivațional”. Oricine le poate verifica alegînd drept subiecte ale construcției cu verbul a fi cîteva cuvinte generale și abstracte, apte să producă banalități înțelepte. Zeci de mesaje au drept subiect viața: „Viața nu este despre cîte averi sau funcții strîngi, nici despre locuri aglomerate în care vrei să ajungi. Viața este despre oameni”; „Viaţa nu este despre ce tip de cărţi îţi sînt date, ci despre felul în care îţi joci cartea”; „Viața este despre alegeri”; „Viaţa aceasta este despre a învăţa”. Sursa tiparului sintactic obținut prin traducere cuvânt cu cuvânt e la fel de ușor de găsit, în mesaje sentențioase frumos desenate pe fundalul câte unui peisaj poetic și simbolic: Life isn’t about... Life is about... Redefinirile poetico-filosofice vizează adesea semnificația sărbătorilor: „Crăciunul este despre dorințe împlinite”; „Paștele este despre oameni!”; „8 martie nu este despre flori” etc. O variantă impersonală a tiparului (corespunzînd, în engleză, secvenței it’s about) este cea legată nu de un subiect nominal, ci de un circumstanțial de timp: „Astăzi este despre colega noastră”; „Astăzi este despre iubire!”: „azi este despre ceea ce simți tu”, „acum este despre solidaritate, despre împreună, despre puterea de a face bine”, „Acum este despre tine” etc.

Tiparul pare a fi foarte intens folosit în modelele de felicitări online, în care acționează desigur dorința de inovație, efortul disperat de a înlocui vechile clișee cu clișee mai noi, dintre care cel mai stabil este: „Astăzi este despre tine. La mulți ani!”. Și mesajele publicitare recurg la noul clișeu: „Este despre tine și despre cum peste 4.000 de profesioniști te pot ajuta”; „Aeroportul înseamnă mai mult decît avioane. Este despre oameni!”; „Despre Noi este despre binele animalelor” etc.

Se știe că vorbitorii sînt mult mai sensibili la inovațiile fonetice, lexicale sau morfologice (din cuvintele noi, împrumutate și neadaptate) decît la inovațiile sintactice, avînd în general impresia că orice combinație între cuvinte este posibilă. Pentru cine ar avea îndoieli asupra corectitudinii, apare și o altă problemă: în acest domeniu nu este ușor de identificat o normă explicită. Nici măcar verificarea în dicționar nu aduce lămuriri, pentru că utilizarea prepoziției despre este descrisă tehnic și ilustrată prin sinonime aproximative: „(Introduce un complement indirect, un complement circumstanțial de relație sau un atribut) În legătură cu..., privitor la..., referitor la..., de...” (DEX). O descriere mai amănunțită și aplicabilă la uz ar arăta că, în româna actuală, prepoziția despre este compatibilă doar cu verbe sau substantive care denumesc unele acte cognitive și de comunicare, introducînd referirea la un conținut exprimabil verbal: a vorbi despre ceva, a întreba despre cineva; un text despre vreme, o idee despre situația actuală etc. Construcția este vorba despre... are un sens mai general, indicînd un conținut sau introducînd o explicație. În corpusul online de română actuală CoRoLa sînt aproape 400.000 atestări ale prepoziției despre (nu foarte multe, în comparație cu cele peste 36 de milioane de atestări ale formei de). Contextele sînt foarte clar delimitabile: despre apare în legătură cu verbele a vorbi, a discuta, a spune, a povesti, a aminti, a scrie, a întreba, a auzi, a afla, a ști, a crede, a gîndi etc. și cu substantive ca detalii, date, informații, indicații, poveste, știre, articol, studiu, discurs, gînd, părere etc.

Construcția a fost semnalată de echipa Dexonline, într-una dintre secțiunile site-ului conținînd indicații de cultivare a limbii: „Astăzi este despre tine! Sportul este despre tine! Uneori ne entuziasmăm cînd vedem în alte limbi expresii concise care exprimă precis un sentiment. Dar dacă nu sîntem în stare să găsim o formulare echivalentă în limba noastră, ce spune asta despre noi? Este despre tine nu e cool și nu arată că știm englezește. Arată doar că nu știm românește”. Autorii textului au dreptate: sensul construcției este perfect echivalabil în română. Pentru construcția cu subiect nominal, de tipul is about, cea mai simplă este traducerea cu ajutorul verbului a însemna. De exemplu, pentru un citat din engleză – „Life is not about waiting for the storms to pass. It’s about learning how to dance in the rain” (Vivian Greene), putem găsi atît calcul greoi și nefiresc în română ( „Viața nu este despre a aștepta ca furtuna să treacă, este despre a învăța cum să dansezi în ploaie”), cît și echivalarea perfect acceptabilă: „Viața nu înseamnă să aștepți să treacă furtuna, ci să înveți să dansezi în ploaie”. Pentru construcția de tip it’s about, mai potrivită gramatical este de obicei formula este vorba de, care s-ar putea încărca din context și cu sensul figurat „a fi cel mai important lucru”. În alte cazuri, se poate recuge la traduceri mai libere: „a privi direct...”, „a se referi în primul rînd la...”, „a fi în centrul atenției” etc.

Desigur, nu putem ști către ce se îndreaptă uzul construcției este despre. S-ar putea ca numărul foarte mare de mesaje clișeizate în care aceasta apare să ne obișnuiască pînă la urmă cu ea. Enunțurile care azi ni se par artificiale, stîngace și ușor enervante ar putea deveni doar banale.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.