Era egoismului sau întoarcerea băieților răi

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

La ora la care scriu acest text, principala știre externă este cea despre deschiderea secțiilor de vot pentru alegerile pentru Congresul american. În joc sînt toate locurile din Camera Reprezentanților și o treime a celor din Senat. Alegerilor naționale li se adaugă și o suma de scrutine pentru ocuparea unor posturi în administrațiile statale și locale. 

Aproape toate estimările indică o victorie a republicanilor. „Valul roșu”, cum este denumit uneori, nu e cine știe ce surpriză. Tradițional, partidul aflat la putere pierde cîteva zeci de mandate. Midterms” sînt adesea interpretate și ca un fel de referendum cu privire la performanțele președintelui. Or, în cazul de față, deși administrația Biden a făcut o treabă decentă în privința economiei (șomajul, spre exemplu, este la un nivel foarte scăzut), percepția publică îi este net defavorabilă. 

Mai importantă este însă componența valului roșu. O majoritate solidă a republicanilor care se pregăteau să preia controlul Congresului fac parte din categoria celor care susțin, în absența oricăror dovezi, că ultimele alegeri prezidențiale au fost fraudate. Dintr-o numărătoare a Washington Post reieșea că, în 48 din 50 de state, pe buletinul de vot pentru Congres se află cel puțin un astfel de personaj. Explicația pentru insistența cu care această teorie este încă vehiculată ține de loialitatea (sau teama) de fostul președinte Trump care, deși mai puțin important decît în trecut, are încă un cuvînt foarte greu de spus în fața masei de votanți republicani. A-l supăra pe Trump este, pentru orice republican cu ambiții, echivalentul unei condamnări la irelevanță politică.

De altfel, predecesorul lui Biden se joacă permanent cu ideea unei reveniri la Casa Albă. În urmă cu cîteva zile preciza că va face un anunț important la mijlocul lui noiembrie și cam toată clasa de analiști politici americani estimează că e vorba despre înscrierea în cursa pentru 2024. 

Confruntat cu nenumărate anchete pe subiecte care mai de care mai diverse – de la deținerea ilegală de documente secrete pînă la nereguli financiare în afacerile familiei –, Donald Trump dovedește o improbabilă rezistență politică. Nu există în istoria americană un personaj politic care să fi avut șanse reale de revenire în prim-plan în timp trebuie să facă față acuzațiilor că a încercat un fel de lovitură de stat după ce a pierdut alegerile sau, mai frivol și oarecum amuzant, că a plătit pentru servicii sexuale. A mai fost un singur președinte american care a ocupat locul de la Casa Albă în două mandate neconsecutive, dar asta se întîmpla în condiții diferite, acum aproape 200 de ani. 

Dincolo de talentul sau aptitudinile de politician ale lui Trump, reziliența sa e, de fapt, un semnal cu privire la schimbările de optică ale publicului. Vechile linii de demarcație nu mai funcționează. Oamenii par dispuși la abandonarea diferențelor clasice dintre bine și rău în favoarea unor criterii diferite. Poate mai puțin universale și mai adaptate nevoilor, instinctelor și umorilor de moment. Trăim, dacă vreți, o eră a egoismului și abandonului. 

Oameni ca Trump livrează opiniei publice pansamente pentru frustrări sau enervări care nu sînt luate în serios de politicienii „clasici”. Centrul e iar în pericol de prăbușire, deși scurta și amuzant-tragica experiență de guvernare a doamnei Liz Truss în Marea Britanie ar putea arăta că nu e tocmai așa. 

Tranzacția nu se mai produce între „sistem” și cetățean, ci între politicianul ca persoană și personalitate și omul de rînd. Comunicarea e mai directă, sentimentul mai autentic, deși intențiile rămîn aceleași. Ceea ce altădată era normă, acum pare clișeu și încremenire în proiect. Curajoșii care refuză clișeul au azi șanse de victorie. Altădată ar fi fost rejectați ca excentrici, periculoși sau nefrecventabili.

Trump nu e singur. Ultimele săptămîni au readus la putere în Brazilia un președinte condamnat penal și ieșit din pușcărie doar pe baza unei tehnicalități juridice, iar alegerile din Israel i-au reparat aura de invincibil lui Benjamin Netanyahu. „Bibi” are, la rîndul său, o sumă de necazuri juridice care probabil vor lua o pauză dacă reușește să asambleze o coaliție de guvernare. 

Problema în era egoismului este că, acționînd umoral, politicienii noștri renunță de bunăvoie la beneficiile colaborării între segmente diferite ale societății sau între națiuni. Noul-vechiul președinte al Braziliei explica acum ceva vreme doct cum că Volodimir Zelenski este vinovat pentru războiul din Ucraina cam în aceeași măsură ca Vladimir Putin. O opinie stupidă și nenecesară care nu face decît să rupă consensul democratic cu privire la tragedia ucraineană. 

Viktor Orbán, premierul Ungariei, își exprima la rîndul său opinia că doar amicul Trump poate aduce pacea în Ucraina negociind direct cu rușii peste capul Kievului. În concertul occidental, Orbán este strident pro-rus și face tot ce ține de sine pentru a submina efortul de război al ucrainenilor. În acest caz, prezumția de bune intenții este nulă. Pe steagul lui Orbán e o fotografie cu Orbán. Caz clasic de egoist.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
TikTok se va închide în Statele Unite, de duminică, dacă va pierde procesul la Curtea Supremă
TikTok îşi va închide complet aplicaţia în SUA începând de duminică, dacă Curtea Supremă a Statelor Unite nu împiedică interzicerea acestei reţele de socializare pe teritoriul american
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ministrul Mediului anunță că predarea ambalajelor cu garanţie va fi mai simplă şi mai rapidă. „Sistemul a reușit performanțe de invidiat”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) „a intrat pe lista de obiceiuri bune ale românilor”. În luna decembrie au fost returnate peste 290 milioane de PET-uri, sticle și doze de aluminiu.
terapie intensiva jpeg
Secția ATI a Spitalului de Urgență Ploiești, blocată. Medicii protestează. Cum explică managerul situația
Zece medici chirurgi de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești protestează față de o decizie luată de conducere pe fondul blocajului existent în secția de terapie intensivă. Oamenii sunt nemulțumiți că trebuie să opereze doar cazurile grave și urgențele.
Horoscop zilnic 25 martie 2022 jpg
Horoscop joi, 16 ianuarie. Berbecii pun piciorul în prag, Racii nu se uită la bani, Fecioarele dau uitării trecutul, Vărsătorii primesc vești bune
Horoscop joi, 16 ianuarie. Descoperă previziunile pentru ziua de joi, 16 ianuarie. Lorina, astrologul Click!, a consultat astrele și știe ce le rezervă acestea celor 12 zodii în parte.
Novak Djokovic (EPA) jpg
Djoković, tur de forță la Australian Open: meci de trei ore și un nou record
Novak Djoković a ajuns în turul trei al competiției.
sofia vergara profimedia jpg
Sofía Vergara iubește din nou? Este vorba despre un bărbat celebru, dar mai tânăr decât ea
Sofía Vergara (52 de ani) iubește din nou? La un an de când a divorțat de Joe Manganiello (48 de ani), diva a stârnit zvonuri că este într-o relație cu un alt bărbat celebru. Actrița de origine columbiană, care se laudă cu o avere de 180 de milioane de dolari, a fost surprinsă zilele trecute luând p
iasi din drona png
Taxa neobișnuită pe care o plătesc locatarii unui bloc din Iași. Anual se adună o sumă uriașă
Statul la bloc vine cu diverse provocări, însă locuitorii unui complex rezidențial din Iași cu siguranță nu s-ar fi gândit că se vor lovi vreodată de o asemenea situație. Aceștia sunt nevoiți să plătească o taxă neobișnuită, de care poate că niciunul dintre noi nu am mai auzit până acum.
Ce a făcut Jorge cu steagul României în Maldive!
Ce a făcut Jorge cu steagul României în Maldive! Artistul i-a făcut un super-cadou mamei sale spre sfârșitul anului trecut
Jorge (42 de ani) se răsfață încă prin vacanțe așa că după ce a fost în Poiana Brașov la schi, artistul și-a dorit și ceva mai exotic.
emanuel ungureanu/ facebook
Un deputat USR a depus plângere penală împotriva lui Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis „pentru multiple infracţiuni”
Deputatul USR Emanuel Ungureanu consideră că premierul Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor sunt vinovaţi pentru „coruperea alegătorilor", dar şi alte infracţiuni, motiv pentru care a depus o plângere penală împotriva lor la Parchetul General.