Era egoismului sau întoarcerea băieților răi

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

La ora la care scriu acest text, principala știre externă este cea despre deschiderea secțiilor de vot pentru alegerile pentru Congresul american. În joc sînt toate locurile din Camera Reprezentanților și o treime a celor din Senat. Alegerilor naționale li se adaugă și o suma de scrutine pentru ocuparea unor posturi în administrațiile statale și locale. 

Aproape toate estimările indică o victorie a republicanilor. „Valul roșu”, cum este denumit uneori, nu e cine știe ce surpriză. Tradițional, partidul aflat la putere pierde cîteva zeci de mandate. Midterms” sînt adesea interpretate și ca un fel de referendum cu privire la performanțele președintelui. Or, în cazul de față, deși administrația Biden a făcut o treabă decentă în privința economiei (șomajul, spre exemplu, este la un nivel foarte scăzut), percepția publică îi este net defavorabilă. 

Mai importantă este însă componența valului roșu. O majoritate solidă a republicanilor care se pregăteau să preia controlul Congresului fac parte din categoria celor care susțin, în absența oricăror dovezi, că ultimele alegeri prezidențiale au fost fraudate. Dintr-o numărătoare a Washington Post reieșea că, în 48 din 50 de state, pe buletinul de vot pentru Congres se află cel puțin un astfel de personaj. Explicația pentru insistența cu care această teorie este încă vehiculată ține de loialitatea (sau teama) de fostul președinte Trump care, deși mai puțin important decît în trecut, are încă un cuvînt foarte greu de spus în fața masei de votanți republicani. A-l supăra pe Trump este, pentru orice republican cu ambiții, echivalentul unei condamnări la irelevanță politică.

De altfel, predecesorul lui Biden se joacă permanent cu ideea unei reveniri la Casa Albă. În urmă cu cîteva zile preciza că va face un anunț important la mijlocul lui noiembrie și cam toată clasa de analiști politici americani estimează că e vorba despre înscrierea în cursa pentru 2024. 

Confruntat cu nenumărate anchete pe subiecte care mai de care mai diverse – de la deținerea ilegală de documente secrete pînă la nereguli financiare în afacerile familiei –, Donald Trump dovedește o improbabilă rezistență politică. Nu există în istoria americană un personaj politic care să fi avut șanse reale de revenire în prim-plan în timp trebuie să facă față acuzațiilor că a încercat un fel de lovitură de stat după ce a pierdut alegerile sau, mai frivol și oarecum amuzant, că a plătit pentru servicii sexuale. A mai fost un singur președinte american care a ocupat locul de la Casa Albă în două mandate neconsecutive, dar asta se întîmpla în condiții diferite, acum aproape 200 de ani. 

Dincolo de talentul sau aptitudinile de politician ale lui Trump, reziliența sa e, de fapt, un semnal cu privire la schimbările de optică ale publicului. Vechile linii de demarcație nu mai funcționează. Oamenii par dispuși la abandonarea diferențelor clasice dintre bine și rău în favoarea unor criterii diferite. Poate mai puțin universale și mai adaptate nevoilor, instinctelor și umorilor de moment. Trăim, dacă vreți, o eră a egoismului și abandonului. 

Oameni ca Trump livrează opiniei publice pansamente pentru frustrări sau enervări care nu sînt luate în serios de politicienii „clasici”. Centrul e iar în pericol de prăbușire, deși scurta și amuzant-tragica experiență de guvernare a doamnei Liz Truss în Marea Britanie ar putea arăta că nu e tocmai așa. 

Tranzacția nu se mai produce între „sistem” și cetățean, ci între politicianul ca persoană și personalitate și omul de rînd. Comunicarea e mai directă, sentimentul mai autentic, deși intențiile rămîn aceleași. Ceea ce altădată era normă, acum pare clișeu și încremenire în proiect. Curajoșii care refuză clișeul au azi șanse de victorie. Altădată ar fi fost rejectați ca excentrici, periculoși sau nefrecventabili.

Trump nu e singur. Ultimele săptămîni au readus la putere în Brazilia un președinte condamnat penal și ieșit din pușcărie doar pe baza unei tehnicalități juridice, iar alegerile din Israel i-au reparat aura de invincibil lui Benjamin Netanyahu. „Bibi” are, la rîndul său, o sumă de necazuri juridice care probabil vor lua o pauză dacă reușește să asambleze o coaliție de guvernare. 

Problema în era egoismului este că, acționînd umoral, politicienii noștri renunță de bunăvoie la beneficiile colaborării între segmente diferite ale societății sau între națiuni. Noul-vechiul președinte al Braziliei explica acum ceva vreme doct cum că Volodimir Zelenski este vinovat pentru războiul din Ucraina cam în aceeași măsură ca Vladimir Putin. O opinie stupidă și nenecesară care nu face decît să rupă consensul democratic cu privire la tragedia ucraineană. 

Viktor Orbán, premierul Ungariei, își exprima la rîndul său opinia că doar amicul Trump poate aduce pacea în Ucraina negociind direct cu rușii peste capul Kievului. În concertul occidental, Orbán este strident pro-rus și face tot ce ține de sine pentru a submina efortul de război al ucrainenilor. În acest caz, prezumția de bune intenții este nulă. Pe steagul lui Orbán e o fotografie cu Orbán. Caz clasic de egoist.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.