Emma Răducanu a devenit „ambasadoare Evian”. Se mai poate apăra de nebunia publicitar-financiară?

Publicat în Dilema Veche nr. 923 din 16 – 22 decembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

După mai multe precedente similare, Emma Răducanu a devenit și „ambasadoare Evian”. Se mai poate apăra de nebunia publicitar-financiară sau riscă să se piardă?

Aaaa, să se apere ar fi simplu! Cu un „nu”. Dar cine vrea să se apere de milioane de lire sterline, dolari sau euro?! David Popovici nu a ajuns nici la vîrsta, nici la faima Emmei şi are deja un contract cu un mare fabricant de echipament de înot. Nu e o lume de sihaştri. Aici e pe bani, şi pe bani grei. Cine nu suportă greutatea lor poate merge să salveze urşii polari. E şi acela un meci, chiar dacă unul pe viaţă şi pe moarte, dar cu tribunele goale şi fără transmisiuni în direct. Răducanu a fost antrenată de mică pentru a fi competitivă, nici nu contează dacă era vorba de performanţă în sport sau în viaţă, şi asta include tot, meciurile şi după-meciurile, fiecare secundă, de la micul dejun cu cereale pe care îl iubeşte pînă la covoarele de iarbă şi covoarele roşii pe care le calcă, deocamdată, la fel. Arată prea pregătită pentru tot ca să se piardă, ceea ce nu exclude rătăcirile. E ghidată de părinţii ei într-un trio care pare de nezdruncinat, dar oamenii mai cresc şi se mai desprind, cîteodată cu zgomot, de „ma and pa”. Nu există poliţă de asigurare. Există doar conştiinţa că job-ul pe care îl face include bani mulţi şi preţul lor. Acest Răducanu SRL are metodă şi proiect, şi ar fi naiv să credem că planul lui multicincinal nu include şi impactul succesului. Turneul de la Cluj pare un bun exemplu de trecere premeditată prin mediocritate. Emma s-a deschis mai mult ca oricînd, a acceptat interviuri şi tot felul de acţiuni în vreme ce tenisul ei părea preistoric. Aş paria că aceea a fost o lecţie pe care tatăl Cătălin (Jan e doar numele de scenă britanic) a văzut-o venind şi a acceptat-o. Decît să te surprindă căderile, mai bine le programezi şi le controlezi. Un singur lucru e sigur: că orice ar face e abonată pe vecie la tabloidele englezeşti. Există oameni-fenomen care rămîn cocoţaţi pe lumea lor dintr-o singură victorie pentru că nimeresc cu ea drept în sufletul poporului. Jan Ullrich a cîştigat doar o dată Turul Franţei, dar presa nu îi dă pace nici în cele mai adînci tenebre ale alcoolului şi drogurilor. Nu-i o faimă pe care să o vrei, dar nici nu te întreabă nimeni. După ce a devenit ambasadoare Evian, Emma a ţinut să repete cît de normală e viaţa ei şi a părinţilor, o mişcare de imagine care să răspundă fix întrebărilor precum cea de mai sus. Emma nu se va pierde niciodată. Nu va fi lăsată. Pariul ei e să nu fie niciodată nevoită să se regăsească.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.