Emma Răducanu a devenit „ambasadoare Evian”. Se mai poate apăra de nebunia publicitar-financiară?

Publicat în Dilema Veche nr. 923 din 16 – 22 decembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

După mai multe precedente similare, Emma Răducanu a devenit și „ambasadoare Evian”. Se mai poate apăra de nebunia publicitar-financiară sau riscă să se piardă?

Aaaa, să se apere ar fi simplu! Cu un „nu”. Dar cine vrea să se apere de milioane de lire sterline, dolari sau euro?! David Popovici nu a ajuns nici la vîrsta, nici la faima Emmei şi are deja un contract cu un mare fabricant de echipament de înot. Nu e o lume de sihaştri. Aici e pe bani, şi pe bani grei. Cine nu suportă greutatea lor poate merge să salveze urşii polari. E şi acela un meci, chiar dacă unul pe viaţă şi pe moarte, dar cu tribunele goale şi fără transmisiuni în direct. Răducanu a fost antrenată de mică pentru a fi competitivă, nici nu contează dacă era vorba de performanţă în sport sau în viaţă, şi asta include tot, meciurile şi după-meciurile, fiecare secundă, de la micul dejun cu cereale pe care îl iubeşte pînă la covoarele de iarbă şi covoarele roşii pe care le calcă, deocamdată, la fel. Arată prea pregătită pentru tot ca să se piardă, ceea ce nu exclude rătăcirile. E ghidată de părinţii ei într-un trio care pare de nezdruncinat, dar oamenii mai cresc şi se mai desprind, cîteodată cu zgomot, de „ma and pa”. Nu există poliţă de asigurare. Există doar conştiinţa că job-ul pe care îl face include bani mulţi şi preţul lor. Acest Răducanu SRL are metodă şi proiect, şi ar fi naiv să credem că planul lui multicincinal nu include şi impactul succesului. Turneul de la Cluj pare un bun exemplu de trecere premeditată prin mediocritate. Emma s-a deschis mai mult ca oricînd, a acceptat interviuri şi tot felul de acţiuni în vreme ce tenisul ei părea preistoric. Aş paria că aceea a fost o lecţie pe care tatăl Cătălin (Jan e doar numele de scenă britanic) a văzut-o venind şi a acceptat-o. Decît să te surprindă căderile, mai bine le programezi şi le controlezi. Un singur lucru e sigur: că orice ar face e abonată pe vecie la tabloidele englezeşti. Există oameni-fenomen care rămîn cocoţaţi pe lumea lor dintr-o singură victorie pentru că nimeresc cu ea drept în sufletul poporului. Jan Ullrich a cîştigat doar o dată Turul Franţei, dar presa nu îi dă pace nici în cele mai adînci tenebre ale alcoolului şi drogurilor. Nu-i o faimă pe care să o vrei, dar nici nu te întreabă nimeni. După ce a devenit ambasadoare Evian, Emma a ţinut să repete cît de normală e viaţa ei şi a părinţilor, o mişcare de imagine care să răspundă fix întrebărilor precum cea de mai sus. Emma nu se va pierde niciodată. Nu va fi lăsată. Pariul ei e să nu fie niciodată nevoită să se regăsească.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

batalie romania istorie1 jpeg
Care au fost, de fapt, primele confruntări dintre români și Imperiul Otoman. Ce s-a întâmplat înainte de bătălia celebră de la Rovine și adevăratul motiv de la care au pornit luptele
Istoria confruntărilor dintre români și otomani este adesea asociată cu celebra bătălie de la Rovine, din anul 1395. În imaginarul colectiv, aceasta este văzută ca primul mare conflict între Valahia și Imperiul Otoman, în care Mircea cel Bătrân înfruntă și învinge armata condusă de Baiazid , supran
Mareșalul Ion Antonescu, alături de Horia Sima, conducătorul Mișcării Legionare GettyImages jpeg
35 de ani de libertate: de la democrație în direct la extremism în reluare. Oliver Jens Schmitt, istoric: „Legionarii au vorbit de mântuirea neamului, dar soluții nu au dezvoltat niciodată“
Discursurile frumoase și bazate pe unitatea națională, planurile propagandistice și ideile utopice ale Mișcării Legionare nu s-au concretizat niciodată, însă au semănat în urma lor ură și violență într-o societate interbelică disperată după progres.
cardiolog jpg
Cinci obiceiuri simple care îți pot salva viața. Sfaturile unui medic cardiolog
Sănătatea inimii înseamnă mai mult decât salate și sport. Un medic cardiolog explică cele cinci obiceiuri vitale care îți pot salva viața.
control aeroport UK jpg
Criza vizelor electronice în Marea Britanie. Până la 700.000 de imigranți riscă să rămână fără dovada statutului legal
Cu doar câteva zile înainte de termenul-limită din 1 iunie, sute de mii de imigranți din Marea Britanie nu s-au înregistrat pentru noile vize electronice (eVisa), riscând să piardă accesul la locuri de muncă, locuințe sau dreptul de a călători.
US Sassuolo (Facebook) jpg
Moldovan, de bază în promovarea lui Sassuolo în Serie A. Ce au zis italienii
Gruparea portarului român a urcat din nou în primul eșalon.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Jumătate din alegătorii din diaspora au între 45 și 64 de ani. În ce țară s-au prezentat la vot cei mai mulți români
Biroul Electoral Central (BEC) a transmis sâmbătă, 17 mai, faptul că, până la ora 12:00, au ieșit la vot 302.620 de români, cele mai multe fiind persoanele cu vârsta între 45-64 de ani.
George Simion și Nicușor Dan FOTO Profimedia
Cum s-au schimbat alegătorii între tururile prezidențiale și cine poate decide finala
Sondajele efectuate după primul scrutin la alegerile prezidențiale 2025 continuă trendul de la turul I, strângând scorul dintre finaliștii la prezidențiale, Nicușor Dan și George Simion. Cei doi candidați sunt cotați chiar și cu aceleași procente.
Restaurant cu specific italian jpg
Două reguli importante pe care nu trebuie să le încalci când comanzi la un restaurant din Italia
Italienii sunt foarte atenți la tradițiile culinare, iar unele obiceiuri străine la masă pot părea lipsite de respect. Iată ce să nu faci când comanzi la restaurant în Italia.
Cuvinte din dictionar jpg FOTO Pixabay
Cuvântul banal din limba română pe care mulți îl folosesc greșit. Ce înseamnă, de fapt, „zău”: „Aparține unei epoci în care...”
Într-o lume în care limbajul se schimbă rapid sub influența rețelelor sociale și a noilor generații, unele cuvinte par să își piardă terenul în vorbirea cotidiană. Totuși, unele dintre ele rămân vii prin farmecul lor arhaic sau expresiv. Un astfel de exemplu este „zău”.