Eliberaţi-l pe Tilly şi toate animalele de circ

Publicat în Dilema Veche nr. 319 din 25-31 martie 2010
Jocul de a spionii jpeg

Luna trecută, în parcul de distracţii Sea World din Florida, o orcă a tras-o pe Dawn Brancheau, una dintre dresoare, în bazin şi a ţinut-o sub apă pînă ce aceasta a murit înecată. Moartea femeii este, fără discuţie, o tragedie şi cu toţii ar trebui să înţelegem drama prin care trece familia acesteia. Incidentul ridică însă foarte multe semne de întrebare: oare atacul nu a fost deliberat? Nu cumva mamiferul, o orcă pe nume Tilikum, dar alintată Tilly, a reacţionat atît de violent din cauza faptului că era ţinut captiv într-un bazin de beton? Nu cumva obosise să fie obligat să facă diverse numere pentru a-i distra pe spectatori? Este drept să ţii captive animale de asemenea dimensiuni?

Dresoarea Dawn Brancheau nu este prima victimă a lui Tilly – în urmă cu cîţiva ani, un dresor a căzut accidental în bazin şi a fost ucis de aceasta şi de încă două balene. Altă dată, un bărbat care a pătruns prin efracţie în incinta parcului acvatic noaptea a fost găsit mort, în bazin, cu Tilly dîndu-i tîrcoale. În urma autopsiei, s-au descoperit pe corpul bărbatului urme de muşcături de balenă. Chiar şi unul dintre puii lui Tilly, vîndut unui parc acvatic din Spania, a ucis un dresor, iar cazurile de acest gen nu sînt puţine la număr şi implică şi alte balene. Biologul marin Richard Ellis, specialist al Muzeului American de Istorie Naturală, susţine însă că orcile sînt mamifere inteligente şi nu ar face rău nimănui din instinct, declarînd pentru Associated Press că „ceea ce s-a petrecut a fost premeditat“.


Probabil că nu vom afla niciodată ce a fost, de fapt, în mintea balenei despre care se ştie că era captivă din 1983, de la vîrsta de doi ani, cînd a fost prinsă aproape de ţărmul Islandei. Ca orice orcă, Tilly este un mamifer sociabil şi, dacă nu ar fi fost capturat, ar fi trăit probabil alături de mama sa şi de alte rude. Este lesne de înţeles, în acest caz, că separarea de familie a fost un moment traumatizant pentru Tilly. Mai mult decît atît, viaţa în captivitate nu este deloc confortabilă pentru aceste mamifere, dat fiind că nici un bazin, oricît de mare, nu le mai dă orcilor posibilitatea să parcurgă înot distanţe foarte lungi, alături de alţi membri ai grupului, un lucru pe care, în libertate, îl fac în mod obişnuit. Joyce Tischler, o militantă pentru drepturile animalelor, a comparat ţinerea unui mamifer de şase tone într-unul dintre bazinele parcului Sea World cu ţinerea unui adult într-o cadă de baie, pentru tot restul vieţii. David Phillips, managerul unui proiect al Earth Island Institute, o instituţie căreia i se datorează eliberarea lui Keiko – faimosul mamifer din filmul Free Willy – a spus că „orcile merită o soartă mai bună decît un bazin înghesuit“.

Dar dacă tot arătăm cu degetul spre Sea World şi spre ceea ce se petrece acolo cu balenele, poate nu ar fi rău să aruncăm o privire şi asupra altor animale ţinute captive şi folosite pentru amuzamentul oamenilor. În majoritatea ţărilor, grădinile zoologice sînt pline de animale plictisite, care se plimbă haotic prin cuşti şi nu au nimic mai bun de făcut decît să aştepte următoarea masă. Situaţia animalelor de la circ este încă şi mai tristă, condiţiile de viaţă fiind deplorabile, mai ales în cazul circurilor ambulante, unde animalele sînt ţinute în cuşti minuscule, pentru a fi mai uşor de transportat. În plus, metodele de dresaj implică, de multe ori, gesturi pline de cruzime şi presupun chiar şi înfometarea acestora. O serie de investigaţii sub acoperire au scos la iveală, de nenumărate ori, cazuri de animale bătute sau electrocutate. Unele ţări – printre care Austria, Costa Rica, Danemarca, Finlanda, India, Israel şi Suedia – interzic circurilor să folosească animale sălbatice sau, dacă permit acest lucru, condiţiile sînt extrem de stricte. În Brazilia, de exemplu, după ce cîţiva lei înfometaţi au devorat un băieţel, a început o adevărată mişcare civică pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice în spectacolele de circ.

Multe oraşe şi multe primării refuză reprezentaţiile circurilor ambulante în care sînt folosite animale sălbatice. Anul trecut, Bolivia a devenit prima ţară care a reuşit să excludă toate animalele, fie ele sălbatice sau domestice, din spectacolele de circ. Această decizie a venit în urma unei investigaţii a Organizaţiei Internaţionale pentru Drepturile Animalelor, care a dovedit fapte de o cruzime inimaginabilă faţă de animelele de circ. În prezent, Guvernul britanic a lansat o dezbatere publică pentru a putea lua o decizie referitoare la aceste animale şi mulţi speră să fie un pas înainte spre interzicerea folosirii lor la circ.

Încercările unora de a lua apărarea parcurilor de distracţie, pe motiv că acestea educă oamenii să iubească animalele, nu ar trebui luate în serios. Asemenea iniţiative fac parte din mecanismul industriei de divertisment şi singurul lucru pe care îl fac aceste locuri este să le arate copiilor cît de bine este să ţii captive animale pentru amuzamentul oamenilor, deşi nu aceasta este atitudinea pe care ar trebui să le-o insuflăm copiilor.

Nu există nici un argument în favoarea păstrării animalelor sălbatice în parcurile de distracţie sau în circuri. Pînă nu se ia o decizie în acest sens la nivel guvernamental, nu ar mai trebui să finanţăm locurile în care animalele sălbatice fac giumbuşlucuri spre amuzamentul nostru. Dacă nu vom mai plăti bilete, afacerea care face profit din captivitatea animalelor nu ar mai avea cum să continue. Înainte să ne ducem copiii la circ, ar trebui să ne interesăm dacă în locul respectiv există numere cu animale sălbatice şi dacă există, ar trebui să le explicăm copiilor că nu îi putem duce acolo şi să căutăm un circ în care astfel de lucruri nu se întîmplă. 

Peter Singer este profesor de bioetică la Universitatea Princeton. A scris, printre altele, cărţile Animal Liberation, In Defense of Animals: The Second Wave şi, cel mai recent, The Life You Can Save.
Copyright: Project Syndicate, 2010.
www.project-syndicate.org
  traducere de Ruxandra TUDOR

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Drumeție montană ghidată prin Anii Drumeției în Sibiu Sursă Colaj Anii Drumeției
Descoperă comoara ascunsă a României: peste 800 km de trasee spectaculoase în Munții Făgăraș, Cindrel și Lotru
Pe 11 decembrie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muntelui, un prilej perfect pentru a redescoperi comorile naturale ale României. Cu o treime din suprafața sa acoperită de munți și sute de kilometri de trasee spectaculoase, țara noastră se impune ca o destinație de vis pentru iubitori
sarmale freepik jpg
Rețeta tradițională de sarmale folosită de gospodinele din Maramureș! Vor fi perfecte pentru masa de Crăciun
Deja ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar mulți dintre noi ne vom dori să pregătim sarmalele într-un mod cât mai tradițional și mai gustos! Din fericire, rețeta folosită de gospodinele din Maramureș este perfectă în acest scop!
bilet avion jpeg
Zboruri deasupra Rusiei: companiile aeriene chineze câștigă piața, cele europene pierd. Cu cât s-au scumpit biletele de avion
Zborurile europene către China au devenit mai lungi, mai scumpe și chiar mai greu de găsit, pe măsură ce tot mai multe companii aeriene anulează rute — dar companiile aeriene chineze nu se confruntă cu astfel de probleme.
AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
horoscop jpeg
Horoscop joi, 12 decembrie. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă
Horoscopul zilei de joi, 12 decembrie, anunță o zi importantă pentru cele 12 semne zodiacale. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare semn zodiacal.
Pierdere in greutate FOTO Shutterstock jpg
Cum se pot pierde 10 kilograme în 9 săptămâni cu ajutorul tehnologiei, fără diete drastice
Tehnologia joacă un rol tot mai important în sănătate, iar integrarea unor dispozitive inteligente poate fi un aliat eficient în procesul de pierdere în greutate.
amza Pellea Caotura TVR jpg
12 decembrie, ziua în care a murit Amza Pellea. Controversa legată de cauza decesului marelui actor
La 12 decembrie 1983 a murit celebrul actor Amza Pellea, iar în 2021 poetul şi publicistul Lucian Avramescu. Tot într-o zi de 12 decembrie s-au născut Frank Sinatra și Monica Bîrlădeanu.
Banner Annes
Ce vedete au defilat pe podium în prima seară de Bucharest Fashion Week. Annes, preferata designerilor
Prima seară de Bucharest Fashion Week a avut loc aseară, în prezența a numeroase vedete și creatori de modă dar și fotbaliști, pentru că a avut loc totodată și Gala Fotbalului Românesc.
inchisoare medievala jpg
De ce erau temnițele medievale comparate cu Iadul. Ce secrete macabre ascundeau
În inima cetăților medievale, în spatele zidurilor groase și întunecate, temnițele serveau drept martori tăcuți ai cruzimii și disperării. Aceste încăperi, destinate celor condamnați, au fost comparate adesea cu Iadul însuși, datorită condițiilor de detenție infernale și pedepselor de o brutalitate