Elegie pentru Afganistan

Publicat în Dilema Veche nr. 906 din 19 – 25 august 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Printre dosarele grele moștenite de președintele Joe Biden de la predecesorul său Donald Trump se numără și acordul de retragere a trupelor americane din Afganistan. Încheiat pe 29 februarie 2020 la Doha, documentul prevedea o retragere treptată și condiționată a efectivelor militare de pe teritoriul Afganistanului și lansarea unor ample negocieri de pace inter-afgană. Acum, cînd toate marile orașe, inclusiv capitala Kabul, au fost cucerite sub amenințarea armelor de talibani, cînd ambasadele reușesc cu greu să-și evacueze personalul diplomatic, lăsîndu-i expuși furiei talibane pe toți colaboatorii locali, cînd însuși președintele Ashraf Ghani a fugit din țară și cînd mai toate instituțiile sînt blocate ori cedează, se vădește că acel acord a fost un eșec de la un capăt la altul.

Cum a fost posibil un eșec de asemenea proporții?

Întîi de toate ar trebui să ne amintim că documentul e, dacă nu o premieră, atunci măcar un moment rarisim, în care una dintre părțile semnatare nu e o instituție ori un stat recunoscut, ci o grupare de insurgenți fără vreun statut definit. Adică un partener de dialog cu chipul ascuns. Suficient pentru SUA, care intenționau astfel să încheie, cît mai repede, cel mai lung conflict armat din istoria sa.

Simultan cu semnarea acordului de la Doha, guvernul american și cel afgan au emis o declarație comună în care se reafirma promisiunea Washington-ului de a sprijini instituțiile de la Kabul. Mai mulți diplomați occidentali și secretarul general al NATO au întărit această declarație – un semnal puternic că (mare parte din) comunitatea internațională agreează termenii. Semnarea acordului cu talibanii, îndelung negociată, a fost precedată de o perioadă de neașteptată acalmie: vreme de o săptămînă, numărul și intensitatea atacurilor insurgenților au scăzut vizibil, oferind afganilor și occidentalilor motive de speranță. Vreme de cîteva zile, mulți chiar au crezut într-o pace durabilă.

Cuprinsul acordului de la Doha a rămas, în mare parte, secret. Textul a fost semnat în prezența a peste 30 de înalți diplomați străini de negociatorul-șef american Zalmay Khalilzad și de unul dintre fondatorii mișcării talibane, mullah-ul Abdul Ghani Baradar. Ideea centrală a acordului e reducerea treptată a trupelor pe măsura reducerii drastice a violenței, lansarea dialogului pentru pacea inter-afgană și angajamentul talibanilor de a nu permite formarea unor grupări jihadiste pe teritoriul statului. Anexele confidențiale se referă la calendarul detaliat al retragerii americane și la condițiile de cooperare.

În absența acestor detalii, e greu de precizat cine și ce condiții n-a respectat. Știm însă că SUA nu numai că nu au întrerupt procesul de retragere a militarilor pe fondul reluării violențelor, ci chiar au devansat calendarul – de cel puțin două ori –, pierzînd controlul asupra unor puncte strategice și accelerînd deznodămîntul la care asistăm azi. Abandonat de forțele militare care îi asigurau stabilitatea, Afganistanul a căzut pradă talibanilor.

Privită de la distanță, din Europa, această adevărată catastrofă e un déjà-vu dureros: America alege să deschidă fronturi pe care nu reușește să le controleze decît parțial și pe care le abandonează apoi, ca să intre în alte războaie, într-un joc al dominației prin arme ce se vădește, pe termen lung, falimentar pentru toată lumea. În Afganistan, SUA au oferit, pentru scurt timp și cu un preț plătit în numeroase vieți, iluzia unei normalizări posibile, dar au părăsit terenul imediat ce au realizat că e doar o iluzie și că nu-și mai permit cheltuielile. Exportul de democrație devine astfel un termen perimat sau în orice caz dus în derizoriu tocmai de cei care l-au consacrat. O dată pentru că nu poți exporta democrație doar pe bază de interese geostrategice  (care sînt într-o dinamică permanentă) și apoi pentru că democrația nu poate fi implementată fără un angajament pe termen lung – inclusiv economic și social. Mai ales într-un stat fără tradiție și cultură democratice și cu instituții fragile, de-abia construite. Democrație fără stat social, fără bunăstare generală, e un concept abstract: nu poți să promiți un regim politic bun dacă nu asiguri traiul decent.

Cine are de cîștigat de pe urma haosului lăsat în urmă de retragerea grăbită a forțelor americane? Evident, tocmai adversarii libertății și ai Statelor Unite ale Americii. Adică Rusia și China. Care nu-s cu nimic mai puțin imperialiste ori mai puțin violente decît America. Și care nici măcar nu pretind că exportă democrația. Moscova și Beijing au anunțat deja că nu-și vor retrage personalul diplomatic de la Kabul. Și, mai mult ca sigur, vor fi printre primele capitale care vor recunoaște noul regim taliban.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ilie Bolojan FOTO presidency.ro
Ilie Bolojan îl felicită pe noul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz: „Aștept cu nerăbdare să consolidăm cooperarea”
Preşedintele interimar Ilie Bolojan l-a felicitat marţi, printr-un mesaj public, pe Friedrich Merz pentru alegerea sa în funcţia de cancelar federal al Germaniei.
Comandant rus ucis în Ucraina Foto X jpg
Un important comandant rus a fost lichidat în Ucraina. Fusese remarcat de Putin și trimis în zonele violente ale frontului
Colonelul Abdulaziz Shikhabidov, numit recent de Putin comandant al Diviziei 76 de Asalt Aeropurtat, cunoscută și sub numele de Divizia Pskov, a fost ucis în războiul din Ucraina.
zodii, foto shutterstock jpg
Zodiile apărate de Dumnezeu, în perioada 7 -12 mai. Acești nativi scapă de o problemă care îi măcina de mult timp
Perioada 7 – 12 mai aduce o deschidere subtilă, dar profundă, către influențe spirituale benefice, iar astrele par să fie aliniate în favoarea anumitor zodii. Este un interval în care Divinitatea pare să-și întoarcă fața către cei care au avut răbdare, credință și sufletul deschis
lisa met gala profimedia 7 jpg
Cea mai controversată ținută de la Met Gala 2025. O vedetă a avut imaginea unei personalități brodată pe lenjeria intimă
Cea mai controversată ținută de la Met Gala 2025. O vedetă a avut imaginea unei personalități brodată pe lenjeria intimă.
intalnire Simion Georgescu Gavrila captura FB png
Analiză ISW: O victorie a „extremei drepte” în România ar putea face să avanseze obiectivele Kremlinului
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), think-tank cu sediul la Washington, a făcut o analiză a situației din România și a ajuns la concluzia că o victorie a lui George Simion în alegerile prezidențiale ar avantaja Rusia.
Bassem Naim membru politic hamas foto X jpg
Hamas refuză noi tratative privind o încetare a focului în Gaza: „Nu are niciun sens să angajăm negocieri”
Hamas anunță că nu mai este interesat de negocieri privind o încetare a focului în Gaza și cere comunității internaționale să intervină pentru oprirea „războiului foamei și de exterminare”.
printul louis kate middleton profimedia jpg
Prințul Louis, „comediantul” familiei regale britanice! Cum l-a potolit Kate Middleton
Prințul Louis (7 ani) a fost din nou în centrul atenției la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei în Europa, unde a venit alături de mama sa, Kate Middleton (43 de ani), și frații săi, George (11 ani) și Charlotte (10 ani), pe balconul Palatului Buckingham.
armata de teracota istock jpg
Mormântul antic care înspăimântă arheologii și astăzi. De ce nu doresc să îl deschidă
Este mormântul uneia dintre cele mai importante personalități istorice din întreaga lume, însă arheologii nu îndrăznesc să exploreze acest loc. Iar motivul pentru care experții din întreaga lume ezită este unul foarte practic.
deputatul dan tanasa jpeg
Un lider AUR anunță alegeri anticipate dacă va câștiga George Simion: „Asta e direcția în care trebuie să mergem”
AUR anunță că vrea anticipate dacă George Simion ajunge la Cotroceni, în urma alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. „Din modul în care au votat românii, cred că asta se înțelege”, a spus liderul AUR Dan Tanasă.