Electorale

Publicat în Dilema Veche nr. 196 din 10 Noi 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Pe 2 noiembrie a început, în Rusia, campania electorală pentru alegeri parlamentare. S-a mai spus: prezenţa actualului preşedinte cu o cotă de aprobare aproape de 80% în fruntea unei liste de partid poate transforma alegerile în plebiscit. Dar din marginea evenimentelor centrale, vin veşti despre o societate care refuză omogenizarea. Pe de o parte, dintr-un program al televiziunii NTV, aflăm că la Magnitogorsk un inginer a creat primul robot android. El dansează, se bate, mimează texte simple. În curînd, asemenea roboţi vor putea înlocui fiinţele vii în îndeplinirea unor sarcini simple. Cum ar fi votul? Pînă atunci, fiinţele vii se agită în răspăr cu preocupările puterii. Kirill Formanciuk, 24 de ani, locuitor al oraşului Ekaterinenburg, posesor de automobil, a fost deseori - ca atîţia alţii - oprit de poliţie, care îi reproşa delicte imaginare pentru a-l determina să le plătească bacşişuri. Nu s-a supus acestui obicei şi i-a dat în judecată. I s-au adăugat şi alţi cetăţeni nedreptăţiţi în acelaşi fel. S-a mai auzit despre el cînd, după o reţinere de o noapte în localul unei secţii de poliţie, a ajuns la spital cu plăgi majore cauzate de loviri. Necesită o lună de spitalizare. O explozie de activism civic s-a răspîndit în ţară, posesorii de automobile păţiţi au demonstrat la Moscova, Sankt Petersburg şi Ecaterinenburg. Într-o conferinţă de presă, poliţia afirmă că Formanciuk a fost bătut de deţinuţii din celulă. El spune că a fost închis singur într-o celulă unde a fost schingiuit de oamenii în uniformă. I-a dat în judecată şi a obţinut un verdict în favoarea lui, lucru neobişnuit. Mişcarea pentru drepturile automobiliştilor reprezentată de Formanciuk este considerată de oficialităţi o modalitate de escrocat bani de la stat. Bătut a fost şi Ivan Pavlov, dar pe stradă, de nişte persoane neidentificate. Pavlov este un avocat rus, el conduce un institut de luptă pentru ceea ce el numeşte "dreptul de a şti". Deşi există legi care ar obliga instituţiile să facă publică informaţia, funcţionarii dau informaţiile doar pe bani. Pavlov a fost bătut pentru că încerca să obţină pe gratis standardele de reglementare a serviciilor şi producţiei în fabricile ruseşti. "Am decis să nu insist pe libertatea cuvîntului, înainte de asta trebuie respectat dreptul elementar de a şti, de a avea acces la informaţii... Drepturile civice sînt ca un muşchi, dacă nu-l foloseşti se atrofiază." Androizii nu sînt supuşi unor asemenea riscuri. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.