Egoismul german

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Nu sînt multe de spus despre răspunsul Rusiei la avarierea podului spre Crimeea. Vladimir Putin a reacționat criminal și stupid atacînd ținte civile, oameni și infrastructură, doar ca să arate că încă decide direcția războiului. Mesajul scris pe bombele aruncate deasupra orașelor ucrainene ar putea fi sintetizat în propoziția „se poate și mai rău”. 

Nu e prima oară cînd astfel de ținte sînt vizate, dovezile privind barbaria rusească fiind deja în examinarea mai multor comisii ucrainene și internaționale care își vor prezenta concluziile tribunalelor. Ce e nou este faptul că liderul rus a admis, practice, că a ordonat comiterea unor crime de război ca răspuns la bombardarea podului dintre Rusia și Crimeea ocupată. 

Între timp, oricîte crime ar comite rușii, oricîți nevinovați și-ar pierde viața prin orașele Ucrainei, Europa își petrece în continuare timpul întrebîndu-se cît de unită este. Ca răspuns la criza energetică, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat un plan în valoare de 200 de miliarde de euro pentru subvenționarea cheltuielilor companiilor și familiilor germane peste iarnă. Planul, care vizează exclusiv Germania, a provocat rumoare în restul Europei, Berlinul fiind acuzat că a aruncat pe geam noțiunile de solidaritate și piață unică și pune interesele proprii pe primul loc. Zgomote în acest sens au făcut lideri ai unor state din Est, dar și premierul Sanna Marin al Finlandei. E cel puțin al doilea gest de acest fel după ce, la începutul războiului, Scholz anunța că Germania se va înarma pînă în dinți în următorii ani ignorînd nevoile de apărare ale continentului. Între timp, mult discutatele livrări de armament german către Ucraina întîrzie. Social-democrația germană practică asiduu egoismul. Prețul o să îl aflăm mai tîrziu. Deocamdată știm că, în aproape toate capitalele europene, Germania e privită cu un fel de mirare suspicioasă ale cărei consecințe nu le putem discerne încă. 

O altă rută de soluționare a crizei energetice, mai incluzivă, dar mai puțin probabilă, vine tot din partea Germaniei, care și-ar dori un soi de „cartel internațional al cumpărătorilor” care să ofere un preț controlat pentru importurile de gaz. Potrivit Politico, o propunere în acest sens urma să fie făcută marți într-o întîlnire online a liderilor G7, grupul celor mai industrializate șapte state ale lumii. Ideea germană e un fel de alternativă la propunerea mai multor state europene, între care Polonia și Franța, care și-ar fi dorit ca Uniunea Europeană să aibă inițiativa și să limiteze creșterile de prețuri la gazul furnizat statelor membre. Din nou, cancelarul Scholz ignoră Europa, deși nu face economie de clișee despre unitate, solidaritate etc.

Hotărît probabil să ridice semne de întrebare în rîndul tuturor partenerilor Germaniei, Scholz va fi primul lider occidental care va vizita Beijingul după foarte probabila realegere în fruntea statului și a partidului comunist a lui Xi Jinping. Vizita ar urma să aibă loc la începutul lui noiembrie, iar diplomația germană simte că întîlnirea ar putea să provoace mici grimase de neplăcere la Washington. Așa că Emily Haber, ambasadoarea în Statele Unite, a scris pe Twitter un mesaj cumva justificativ: „Fie că ne place sau nu, cooperarea cu China este vitală cînd este vorba despre probleme globale. De aceea avem nevoie de colaborare la cel mai înalt nivel”. Alți oficiali germani spun că nu prea e posibilă revenirea la relația strînsă din timpul mandatelor Angelei Merkel, iar China trebuie să înțeleagă că ambițiile sale vor fi întîmpinate cu o mai mare răceală la Berlin. Cei care fac aceste declarații vin din zona Partidului Verde care, deși e membru al coaliției de guvernare, e mult mai puțin dispus la compromisuri cu regimuri autoritare cum e cel al președintelui Xi. Totuși, prin declarațiile sale anterioare, Scholz a dat destul de clar de înțeles că Germania își rezervă dreptul de a nu ține cont de prioritățile americane atunci cînd e vorba despre relația cu China. Din nou, efectul acestui tip de abordare nu poate fi estimat în acest moment, însă, ca și în cazul relațiilor cu partenerii europeni, Germania pare să își declare permanent autonomia. 

Sub cancelarul Scholz și sub presiunea unei lumi care se schimbă cu rapiditate, Germania mărșăluiește sub o deviză care ar putea suna așa: „Dacă nu deasupra tuturor, măcar nu împreună cu ei”. Asta vine cu costuri pentru încredere care, mai devreme sau mai tîrziu, vor trebui decontate. Germania este cea mai mare putere economică a continentului, dar, dincolode importurile ieftine și toxice de gaz rusesc, aceasta s-a datorat tot timpul și faptului că a fost privită ca un partener loial și onest. Tranzacțiile cu un singur cîștigător nu au niciodată o viață prea lungă. 

La Kremlin, toate aceste știri provoacă probabil zîmbete subțiri și mulțumite. Germania, vechiul frenemy al Rusiei, e din nou folositoare. 

Războiul continuă. 

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image