Egoismul german

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Nu sînt multe de spus despre răspunsul Rusiei la avarierea podului spre Crimeea. Vladimir Putin a reacționat criminal și stupid atacînd ținte civile, oameni și infrastructură, doar ca să arate că încă decide direcția războiului. Mesajul scris pe bombele aruncate deasupra orașelor ucrainene ar putea fi sintetizat în propoziția „se poate și mai rău”. 

Nu e prima oară cînd astfel de ținte sînt vizate, dovezile privind barbaria rusească fiind deja în examinarea mai multor comisii ucrainene și internaționale care își vor prezenta concluziile tribunalelor. Ce e nou este faptul că liderul rus a admis, practice, că a ordonat comiterea unor crime de război ca răspuns la bombardarea podului dintre Rusia și Crimeea ocupată. 

Între timp, oricîte crime ar comite rușii, oricîți nevinovați și-ar pierde viața prin orașele Ucrainei, Europa își petrece în continuare timpul întrebîndu-se cît de unită este. Ca răspuns la criza energetică, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat un plan în valoare de 200 de miliarde de euro pentru subvenționarea cheltuielilor companiilor și familiilor germane peste iarnă. Planul, care vizează exclusiv Germania, a provocat rumoare în restul Europei, Berlinul fiind acuzat că a aruncat pe geam noțiunile de solidaritate și piață unică și pune interesele proprii pe primul loc. Zgomote în acest sens au făcut lideri ai unor state din Est, dar și premierul Sanna Marin al Finlandei. E cel puțin al doilea gest de acest fel după ce, la începutul războiului, Scholz anunța că Germania se va înarma pînă în dinți în următorii ani ignorînd nevoile de apărare ale continentului. Între timp, mult discutatele livrări de armament german către Ucraina întîrzie. Social-democrația germană practică asiduu egoismul. Prețul o să îl aflăm mai tîrziu. Deocamdată știm că, în aproape toate capitalele europene, Germania e privită cu un fel de mirare suspicioasă ale cărei consecințe nu le putem discerne încă. 

O altă rută de soluționare a crizei energetice, mai incluzivă, dar mai puțin probabilă, vine tot din partea Germaniei, care și-ar dori un soi de „cartel internațional al cumpărătorilor” care să ofere un preț controlat pentru importurile de gaz. Potrivit Politico, o propunere în acest sens urma să fie făcută marți într-o întîlnire online a liderilor G7, grupul celor mai industrializate șapte state ale lumii. Ideea germană e un fel de alternativă la propunerea mai multor state europene, între care Polonia și Franța, care și-ar fi dorit ca Uniunea Europeană să aibă inițiativa și să limiteze creșterile de prețuri la gazul furnizat statelor membre. Din nou, cancelarul Scholz ignoră Europa, deși nu face economie de clișee despre unitate, solidaritate etc.

Hotărît probabil să ridice semne de întrebare în rîndul tuturor partenerilor Germaniei, Scholz va fi primul lider occidental care va vizita Beijingul după foarte probabila realegere în fruntea statului și a partidului comunist a lui Xi Jinping. Vizita ar urma să aibă loc la începutul lui noiembrie, iar diplomația germană simte că întîlnirea ar putea să provoace mici grimase de neplăcere la Washington. Așa că Emily Haber, ambasadoarea în Statele Unite, a scris pe Twitter un mesaj cumva justificativ: „Fie că ne place sau nu, cooperarea cu China este vitală cînd este vorba despre probleme globale. De aceea avem nevoie de colaborare la cel mai înalt nivel”. Alți oficiali germani spun că nu prea e posibilă revenirea la relația strînsă din timpul mandatelor Angelei Merkel, iar China trebuie să înțeleagă că ambițiile sale vor fi întîmpinate cu o mai mare răceală la Berlin. Cei care fac aceste declarații vin din zona Partidului Verde care, deși e membru al coaliției de guvernare, e mult mai puțin dispus la compromisuri cu regimuri autoritare cum e cel al președintelui Xi. Totuși, prin declarațiile sale anterioare, Scholz a dat destul de clar de înțeles că Germania își rezervă dreptul de a nu ține cont de prioritățile americane atunci cînd e vorba despre relația cu China. Din nou, efectul acestui tip de abordare nu poate fi estimat în acest moment, însă, ca și în cazul relațiilor cu partenerii europeni, Germania pare să își declare permanent autonomia. 

Sub cancelarul Scholz și sub presiunea unei lumi care se schimbă cu rapiditate, Germania mărșăluiește sub o deviză care ar putea suna așa: „Dacă nu deasupra tuturor, măcar nu împreună cu ei”. Asta vine cu costuri pentru încredere care, mai devreme sau mai tîrziu, vor trebui decontate. Germania este cea mai mare putere economică a continentului, dar, dincolode importurile ieftine și toxice de gaz rusesc, aceasta s-a datorat tot timpul și faptului că a fost privită ca un partener loial și onest. Tranzacțiile cu un singur cîștigător nu au niciodată o viață prea lungă. 

La Kremlin, toate aceste știri provoacă probabil zîmbete subțiri și mulțumite. Germania, vechiul frenemy al Rusiei, e din nou folositoare. 

Războiul continuă. 

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.