Efemerul „zexe”

Publicat în Dilema Veche nr. 940 din 14 – 20 aprilie 2022
„Cu bule“ jpeg

Interjecția zexe a avut mare succes în perioada interbelică, cînd devenise un cuvînt la modă în registrul colocvial-argotic: ne-au rămas de atunci atestări literare, numeroase prezențe în presa umoristică, dispute și explicații lingvistice. Datorită acestui moment de intensă circulație, cuvîntul a intrat și în dicționarele curente. A ieșit însă din uz, în mod inexplicabil, la fel de repede cum a intrat. În ziarul Curentul din 3 iunie 1944 erau ironizați vorbitorii care îi considerau „provinciali” pe cei care nu știau să folosească „ultima expresie la modă”, exemplele de mărci ale modei lingvistice fiind șefule, zexe, bank. Formula de adresare șefule și termenul banc au rămas în limbă, în registrul colocvial, banc devenind aproape un termen standard, nemarcat stilistic. Nu același lucru s-a întîmplat cu zexe, care nu pare să mai circule decît în ipostaza de nume propriu, de denumire comercială.

De la început, cuvîntul s-a caracterizat printr-o mare instabilitate semantică, prin utilizarea în contexte foarte diferite, cu valori variabile. O funcție a sa ‒ de avertizare sonoră, de semnalare a unui pericol ‒ a fost atestată de G. Agavriloaei, într-un articol din 1937 („Din argot-ul școlarilor“) și confirmată de Ion Gheție într-o evocare din Fructul oprit (2004): „Cînd iscoada a zărit vreun profesor, strigă «kali-kali» sau «zexe», iar noi stingem ţigările şi ne risipim” (p. 83). Interjecției i-au fost însă atribuite și alte valori, în atestările mai vechi: într-un articol din ziarul Dimineața (21 noiembrie 1906), „Din viața de pușcărie“, V. Scîntee înregistra forma zex, echivalînd-o cu taci!, deci atribuindu-i funcția de a închide o discuție, de a-l reduce pe interlocutor la tăcere. În glosarul lui V. Cota (Argot-ul apașilor. Dicționarul limbii șmecherilor, 1936), zexe (scris zecse) era explicat ca „mai las-o! ia seama!”. Caracterul inițial agresiv al interjecției a fost evocat și de Iorgu Iordan, într-un articol din 1937: „Eu îl cunosc, încă din copilărie (...), ca interjecție de protest sau sfidare”; „la Tecuci îl auzeam în gura «golanilor» cînd se certau, ca un fel de amenințare, poate chiar înjurătură” („Note și observații la articolele precedente“, în Buletinul Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide“, vol. IV, p. 194). Lingvistul se născuse în 1888, deci copilăria sa împinge atestarea interjecției către sfîrșitul secolului al XIX-lea.

În perioada interbelică, zexe ajunsese o interjecție extrem de populară, probabil cu variații de intonație și nuanțe de sens pe care le deducem din numeroasele atestări literare și publicistice. Ca exclamație la modă în limbajul tinerilor, este unul dintre semnele distinctive ale personajului Bobby, liceanul din Cartea nunții (1933) a lui G. Călinescu. Adolescentul Bobby folosește cuvîntul zexe, alături de aiurea!, ca răspuns standard la orice posibil necaz, îngrijorare, ca expresie a indiferenței juvenile și a neîncrederii în spusele altora. Personajul reia astfel, în limbajul epocii, atitudinea și comportamentul simpaticului Costică din schița lui Caragiale „Cam tîrziu…“, cel care purta orice conversație cu ajutorul a doar trei replici: Ei, aș!, Parol? și C-eșt’ copil?. Zexe apare și în Romanul adolescentului miop al lui Mircea Eliade, scris prin 1920. În anul 1930, teatrul de revistă Elita susținea un spectacol cu titlul Balancé, Marghioalo, în care se pare că înregistra mare succes cupletul „Zexe“. În presa vremii sînt destule exemple în care valoarea lui zexe este greu de stabilit, pentru că interjecția apare ca substitut de salut – „Noroc, Ghiță ‒ Zexe, Vasilică” (Universul, 23 februarie 1940) ‒ sau ca răspuns ambiguu: „Va să zică «nasul» începuse să-și afirme celebritatea de pe atunci? ‒ Zexe!” (interviu cu Constantin Tănase, în Rampa, 1924-1927).

Despre originea cuvîntului au scris în anii ’30 Iorgu Iordan și Alexandru Graur, atrăgînd atenția asupra legăturii dintre șase, șest și zexe; explicația cea mai clară a oferit-o, într-un articol din Bulletin linguistique, în 1941, slavistul Boris Unbegaun, care a confirmat că în argoul interlop rus termenii șest’ (6) și sechs (împrumut din germană, cu aceeași valoare) circulau deopotrivă cu funcția de semnal de avertizare, ca și șase din română. Așadar, zexe provine din germană, poate prin intermediul argoului rusesc, cu o adaptare a finalei (zex devenind zexe), probabil sub influența formei șase; etimonul sechs este de altfel indicat în mai multe dintre dicționarele noastre.

Zexe a fost folosit ca intensificator sau ca atenuator, agresiv sau admirativ, pentru a amenința, a impune tăcerea, a alunga, dar și pentru a avertiza sau a marca neîncrederea ironică. A intrat în mai multe formule glumețe, astăzi complet uitate: zexe-tramvai, Arsene zexe, zexe (zise contele Alexe). Valorile sale diferite au apărut probabil la trecerea din argoul propriu-zis în limbajul colocvial și au fost stimulate de statutul de cuvînt la modă, pe care mulți l-au folosit prin simplă imitație, fără să-i identifice un sens precis. Oralitatea colocvială de acum un secol a lăsat unele urme în texte, dar e destul de frustrant faptul că nu putem să-i recuperăm toată spontaneitatea și nuanțele ironice.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner auday al ahmad png
Esteticianul preferat al vedetelor ne-a spus ce planuri are de sărbători! Auday Al-Ahmad: „Anul 2024 a însemnat succes”
Celebrul estetician Auday Al-Ahmad a stat de vorbă cu Click! și a făcut cele mai sincere confesiuni despre ceea ce a reprezentat pentru el anul 2024. Cum este pregătit să întâmpine noul capitol cu care vine 2025, dar și ce surprize le-a pregătit clientelor care îi trec pragul clinicii de înfrumuseța
horoscop financiar jpg
Cele 3 zodii care dau lovitura pe plan financiar în ultima zi din anul 2024. Au tras lozul câștigător pentru 2025
Sfârșitul anului 2024 vine cu o serie de surprize pe plan financiar pentru trei zodii ale horoscopului european. Un început de 2025 promițător, plin de oportunități care vor ajuta nativii respectivi să ajungă acolo unde și-au propus.
Donald Trump alegeri 2024  Foto GettyImages 2182894077 (4) jpg
Donald Trump vrea să privatizeze una dintre cele mai vechi instituții din SUA. Impactul asupra clienților și angajaților
Donald Trump și-a exprimat interesul puternic pentru privatizare din cauza pierderilor financiare, a raportat sâmbătă Washington Post, citând trei persoane informate despre subiect.
Luigi Mangione Foto Getty Images jpg
Istoricul familiei influente din spatele lui Luigi Mangione, tânărul acuzat de uciderea unui director dintr-o mare companie americană
Luigi Mangione, în vârstă de 26 de ani, a fost acuzat de uciderea directorului general al UnitedHealthcare, Brian Thompson. Tânărul provine dintr-o cunoscută familie de pe coasta de Est a SUA, cu rădăcini în Italia.
femeie stranut  jpg
De ce se spune „Dumnezeu să te binecuvânteze”/ „Sănătate” când cineva strănută?
Strănutul, un act fiziologic simplu, este acompaniat în multe părţi ale lumii de o expresie de binecuvântare. Formule precum „Dumnezeu să te binecuvânteze”, „Sănătate!” sau „Noroc!”,
image png
De ce s-au despărțit Ionuț Rusu și Viviana Sposub. Actorul de comedie a rupt tăcerea
Câți dintre voi vă mai amintiți de un fost cuplu care părea să aibă viață lungă? Haideți să ne amintim puțin cum a început relația dintre Viviana Sposub și Ionuț Rusu, dar și de ce a ajuns la final.
WhatsApp Video 2024 12 15 at 08 48 54 mp4 thumbnail png
Bărbat de 53 ani, decedat într-un incendiu la Slatina. Mai mulți vecini au ieșit la timp din blocul cuprins de flăcări
Un bărbat în vârstă de 53 ani, din municipiul Slatina, din județul Olt, și-a pierdut viața, în noaptea de 14/15 decembrie 2024, în incendiul care i-a cuprins locuința. Alți câțiva vecini au reușit să părăsească iimobilul până la sosirea pompierilor.
Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA
Bătălia pentru Donețk. Ucraina a numit un nou comandant pe frontul din regiune, în timp ce trupele se retrag din zone cheie
Retragerile strategice din zone precum Kurahove și Pokrovsk vin pe fondul dificultăților majore, în contextul avansului rusesc spre noduri logistice cheie.
Meteorologii anunță cod galben  de vânt puternic în 35 de județe ale țării jpeg
Vremea duminică, 15 decembrie. Mai multe județe sunt sub Cod galben de ceață și vânt puternic
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineața avertizări Cod galben de vânt puternic și ceață pentru mai multe județe din țară.