Efecte, băi

Publicat în Dilema Veche nr. 168 din 30 Apr 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Efecte, băi "Efectele aderării la UE în contextul politico-economic actual au devenit imprevizibile pentru cei care au ajuns la pupitrul de comandă al tranziţiei. Pentru aceştia blocarea "derapajelor", mai ales în cazul sistemului judiciar ce părea dispus, dacă nu să îşi asigure independenţa, cel puţin să îşi consolideze autonomia, devenea o prioritate. Iar alternativa nu era doar preluarea conducerii formale, ci transmiterea unor semnale clare către cei ce s-au iluzionat că democraţia ar putea funcţiona în România. De aceea, marionetelor precum Nicolae Văcăroiu le-a venit rîndul să preia prim-planul scenei. Iar pentru ca totul să pară "democratic" a fost repede adaptat sloganul separaţiei puterilor în stat. Dar, în locul unui Parlament puternic şi recunoscut ca instituţie centrală, la primul gong au apărut partidele. Jocul lor cu avizul Curţii Constituţionale a pus în discuţie dacă nu principiul, cel puţin funcţiile statului de drept. Căci pentru teoreticianul acestuia, Hans Kelsen, statul de drept presupunea supremaţia Curţii Constituţionale şi limitarea arbitrarului parlamentar. Aşa că votul de suspendare nu a reprezentat încununarea democraţiei româneşti, ci a consemnat eşecul politicii postcomuniste." (Cristian Pîrvulescu, România liberă, 24 aprilie) "Eu unul nu cred că lui Traian Băsescu îi plac chiar atît de mult băile de mulţime precum lasă să se înţeleagă. Cărui om cu scaun la cap i-ar plăcea să stea într-o îmbulzeală insalubră şi-n timp ce i se urlă numele să se lase pipăit de degetele unsuroase ale precupeţelor din pieţe? E ceva ipocrit în dorinţa Suspendatului de a ne arăta cu orice preţ că e "dintre noi, cu noi, pentru noi". Care "noi"? - îmi vine să întreb. "Noi"-ul lui Traian Băsescu, o spun cu un anumit regret, pentru că şi eu l-am votat în 2004, s-a cam subţiat. Mai ales din vina Domniei sale. Dle Băsescu, cu tot respectul, vă atrag atenţia că există un pericol nu tocmai mic: întorcîndu-vă la popor, riscaţi să rămîneţi acolo". (Ioan Groşan, Ziua, 24 aprilie) "Te-ai fi aşteptat ca, după ce atîta vreme "corupţie fără corupţi" a fost imnul de stat al României, lumea să aprecieze că, în ultimii doi ani, aerul de imunitate de vîrf s-a risipit, iar persoane grele sînt anchetate şi trimise în judecată: nu doar foşti, dar şi actuali (vice-)premieri sau miniştri. Fostul premier PSD, plus colegi de cabinet; mai toată conducerea actuală a PC, miniştri UDMR; eminenţa gri şi finanţatorul PNL; elemente-cheie din clanurile locale ale PD. Dacă adăugăm la asta şi doi-trei megaoameni de afaceri şicanaţi de justiţie din 2005 încoace, ba pentru drogurile feciorului-playboy, ba pentru învîrteli financiare, peisajul e complet. Nu e de mirare că, scăpaţi de grija aderării la UE, toţi s-au prins într-un "mole rulant" (deşi rugby-ul e un sport nobil prin comparaţie)". (Sorin Ioniţă, Evenimentul zilei, 24 aprilie) (C. G.)

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.