Economia după pandemie și după războiul din Ucraina. Ce știm acum

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 937 din 24 ÔÇô 30 martie 2022
Economia după pandemie și după războiul din Ucraina  Ce știm acum jpeg

Chiar dac─â finalul r─âzboiului din Ucraina nu este previzibil, nici din punctul de vedere al momentului, nici din cel al formulei care poate opri ostilit─â╚Ťile militare, o certitudine exist─â. Ea sun─â ├«n cel mai banal mod cu putin╚Ť─â, ╚Öi anume c─â, dup─â r─âzboi, ÔÇ×lumea nu va mai fi la felÔÇŁ. Este o formul─â care s-a banalizat deja, dar ├«ntrebarea r─âm├«ne: ne putem imagina cum va ar─âta economia ├«n urm─âtorii ani?

Pentru a schi╚Ťa un r─âspuns nu trebuie s─â uit─âm lan╚Ťul de evenimente care au lovit lumea ├«n ultimii doi ani: pandemia, criza pre╚Ťurilor materiilor prime energetice, care a creat o cre╚Ötere a ratei infla╚Ťiei, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina.

Mai ├«nt├«i, pandemia a adus revela╚Ťia unei uluitoare dependen╚Ťe a economiei globale ╚Öi a celei europene de cea chinez─â ╚Öi, ├«n general, de cea asiatic─â. Medicamente, m─â╚Öti de protec╚Ťie, semiconductori, piese ╚Öi subansamble pentru tot felul de produse asamblate ├«n Europa, toate vin din Asia. C├«nd pandemia a ├«ncetinit sau a blocat lan╚Ťurile de aprovizionare, companiile europene ╚Öi-au pus problema dependen╚Ťei de China, cet─â╚Ťenii europeni au fost nevoi╚Ťi s─â a╚Ötepte mai mult timp produsele pe care doreau s─â le cumpere, iar politicienii au dat imediat semnalul c─â a╚Öteapt─â ca firmele europene s─â revin─â pe ÔÇ×vechiul continentÔÇŁ.

S-a vorbit o perioad─â despre relocarea companiilor europene din China, iar unele state au schi╚Ťat ╚Öi programe de ├«ncurajare a revenirii companiilor europene. Dar rezultatele concrete s-au l─âsat a╚Öteptate, ├«n sensul c─â nu exist─â vreo companie important─â care s─â ├«╚Öi fi relocat produc╚Ťia din China ├«n statele Uniunii Europene. Pentru urm─âtorii ani, Uniunea European─â a lansat c├«teva programe care ├«ncurajeaz─â investi╚Ťiile, dintre care cel mai ambi╚Ťios se refer─â la dezvoltarea unei industrii a semiconductorilor.

Pandemia a ar─âtat dependen╚Ťa economiei europene de cea chinez─â. R─âzboiul din Ucraina a scos ├«n eviden╚Ť─â dependen╚Ťa Europei de materiile prime energetice din Rusia. Sanc╚Ťiunile statelor occidentale au venit la pachet cu boicotul pe care aproape 300 de companii l-au declarat Rusiei, fie prin ├«nghe╚Ťarea investi╚Ťiilor, fie prin oprirea livr─ârilor c─âtre pia╚Ťa ruseasc─â. Dac─â marile companii nu s-au gr─âbit s─â plece din China, ├«n perioada pandemiei, acum ╚Öi-au f─âcut o datorie de onoare din a abandona rapid pia╚Ťa ruseasc─â. Nu a fost o chestiune de op╚Ťiune, ci una aproape obligatorie, ├«n contextul ├«n care statele ╚Öi publicul larg au pus presiune asupra managementului ╚Öi ac╚Ťionarilor companiilor s─â ia decizia de ÔÇ×a ├«nghe╚ŤaÔÇŁ activit─â╚Ťile din Rusia. La un moment dat, a fost chiar ╚Öi o problem─â de marketing, dar aceasta este o alt─â discu╚Ťie.

S─â ne ├«ntoarcem la ├«ntrebarea: cum va ar─âta economia global─â dup─â r─âzboi? Trebuie s─â privim adev─ârul ├«n fa╚Ť─â. R─âzboiul lui Putin nu este doar un r─âzboi ├«mpotriva Ucrainei, ci ├«mpotriva valorilor occidentale. Toate mesajele lui Putin din ultima perioad─â vorbesc despre acest lucru, adic─â despre o lume antagonic─â ├«n care Rusia pare dispus─â s─â se bat─â cu tot ÔÇ×Occidentul decadentÔÇŁ. 

├Än aceste condi╚Ťii, este previzibil c─â sanc╚Ťiunile economice nu se vor opri p├«n─â c├«nd problema Putin nu ├«╚Öi va g─âsi o rezolvare. Schimburile comerciale la nivel global se vor restr├«nge, iar globalizarea nu va disp─ârea, ci va fi mai mic─â. Este probabil ca pia╚Ťa ruseasc─â s─â fie abandonat─â pentru urm─âtorii ani, respectiv p├«n─â c├«nd Rusia nu va dovedi c─â este din nou o democra╚Ťie func╚Ťional─â. Dar contextul global nu se va limita la Rusia, ci va ├«mp─âr╚Ťi statele ╚Öi economiile, va limita investi╚Ťiile ╚Öi rela╚Ťiile comerciale.

Lec╚Ťia pe care ne-o d─â r─âzboiul din Ucraina este aceea c─â nu are rost s─â investe╚Öti ├«ntr-o ╚Ťar─â lipsit─â de democra╚Ťie. Mai devreme sau mai t├«rziu, riscul de ╚Ťar─â se va materializa, iar companiile vor pierde. La alt─â scar─â, principiul este valabil ╚Öi pentru investi╚Ťiile occidentale ├«n China.

Globalizarea se va concentra asupra democra╚Ťiilor. Chiar dac─â vor fi costuri mari pentru companii ╚Öi pentru statele occidentale, criteriul nivelului de democra╚Ťie va deveni esen╚Ťial pentru decizia unei companii de a investi. Companiile vor pierde pie╚Ťe ╚Öi vor avea costuri mai mari, drept urmare consumatorii occidentali vor fi obliga╚Ťi s─â pl─âteasc─â mai mult pentru m─ârfurile pe care le cump─âr─â.

Vr├«nd-nevr├«nd, ├«n urm─âtorii ani, firmele ╚Öi cet─â╚Ťenii vor trebui s─â pl─âteasc─â pre╚Ťul pe care ├«l presupune restr├«ngerea globaliz─ârii. Dac─â acest fenomen se va ├«nt├«mpla ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte economia chinez─â, impactul va fi ╚Öi mai complicat.

Problema este c─â Uniunea European─â, Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie nu ├«╚Öi mai pot permite s─â gre╚Öeasc─â. Miza nu mai este doar una strict economic─â. Este politic─â ╚Öi democratic─â, nu doar privind nivelul de trai, ci ╚Öi dreptul cet─â╚Ťenilor de a fi liberi. Miza este r─âzboiul dintre Occident ╚Öi ÔÇ×noul comunismÔÇŁ. Pentru a g─âsi o solu╚Ťie, merit─â ca ÔÇ×lumea liber─âÔÇŁ s─â pl─âteasc─â mai mult factura la energie, plinul cu benzin─â al ma╚Öinii, o vacan╚Ť─â sau p├«inea. Este pre╚Ťul pl─âtit pentru ca economiile ╚Öi societ─â╚Ťile s─â r─âm├«n─â deschise.

Constantin Rudni╚Ťchi este analist economic.

Foto: Shutterstock / adevarul.ro

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Mu┼čc─âtura de viper─â: ce nu ai voie s─â faci dac─â e┼čti mu┼čcat de acest ┼čarpe veninos
Mu┼čc─âtura de viper─â poate fi grav─â, ajung├óndu-se la deces ├«n lipsa interven┼úiei prompte. Speciali┼čtii explic─â ce trebuie f─âcut ┼či, mai ales, ce nu trebuie f─âcut ├«ntr-o astfel de situa┼úie. Sunt, de asemenea, m─âsuri de preven┼úie ┼či informa┼úii pe care orice amator de drume┼úii ar trebui s─â le cunoasc─â.
image
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia a fost obligat de judec─âtori s─â-i achite desp─âgubiri de 20.000 euro
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia ┼či a l─âsat-o f─âr─â avere a fost obligat de instan┼ú─â s─â-i pl─âteasc─â daune morale ┼či compensatorii ├«n valoare total─â de 20.000 euro.
image
P─â┼úania nea┼čteptat─â a unei rom├ónce ├«n Grecia. ÔÇ×Asta cu seriozitatea ┼či amabilitatea grecilor e doar un mitÔÇŁ
O rom├ónc─â spera s─â petreac─â un concediu de vis ├«n Grecia, iar pentru asta ┼či-a rezervat din timp camere la un hotel de patru stele. Ajuns─â acolo, turista a avut o surpriz─â nepl─âcut─â.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.