Economia duduie, statul șchioapătă

Publicat în Dilema Veche nr. 754 din 2-8 august 2018
Salutări de la Basel jpeg

Economia americană duduie. Creșterea economică e mai mare ca oricînd în ultimii zece ani. Să fie acesta un succes al administrației Trump? Ar fi primul, dacă recordurile economice se omologhează și dacă îi sînt atribuite președintelui în exercițiu și echipei sale. Scepticii relativizează cifrele prezentate ca mare victorie. Și pe vremea lui Barack Obama s-au înregistrat, în unele trimestre, creșteri economice de 4 procente, ba chiar, la un moment dat, a fost o creștere de peste 5%. Relevantă ar fi doar o creștere de peste 4% susținută pe timpul unui an întreg, spun unii, și asta nu s-a petrecut niciodată, nici măcar în timpul administrației democrate. Alții spun că cifrele de acum se datorează în primul rînd exporturilor care au atins, într-adevăr, cote fără precedent. Însă asta doar grație unei conjuncturi irepetabile: partenerii externi au cumpărat bunuri din SUA mult peste nevoile actuale, de teama unor eventuale taxe vamale pe care Europa le-ar putea aplica produselor americane ca o contramăsură la taxele pe produse importate din UE anunțate de Trump. (Asta se va putea verifica în trimestrele viitoare, căci, între timp, și SUA, și UE par să fi convenit asupra unei zone de schimb cu taxare redusă.) În fine, alți experți spun că această creștere a economiei e un fenomen ciclic, repetitiv la intervale regulate, previzibile, la fel ca și marile recesiuni, și că ea nu este efectul unor măsuri politice – prin urmare, Donald Trump n ar avea de ce să-și aroge meritul. (Nici această critică nu acoperă decît parțial realitatea, căci, conform acestei teorii a ciclicității, relansarea ar fi trebuit să înceapă de-abia peste doi sau trei ani, nu acum.)

Republicanii încearcă să capitalizeze succesul reformelor fiscale introduse de Donald Trump. Au cu ce să se laude? Reforma propusă de Trump este cea mai importantă modificare a legislației fiscale din ultimii 30 de ani. Principala schimbare: o scădere substanțială, de la 35% la 21%, a impozitului pe venit pentru companii cu scopul de a încuraja investițiile și de a relansa, astfel, economia aflată de ani buni în stagnare. O altă componentă a reformei: taxe mai mici pentru cetățenii americani din toate categoriile de venit. Administrația Trump anulează, de asemenea, o mare parte din programul ObamaCare, sistemul de sănătate inițiat de fostul președinte: sînt eliminate sancțiunile pentru cetățenii care nu și plătesc asigurările medicale. Asta înseamnă mai mulți bani pentru cetățeni.

Reforma fiscală produce efecte vizibile imediate. Și rezultatele sînt, cel puțin pentru moment, pozitive. Pînă și criticii neobosiți de la The New York Times admit – uneori, cu surprindere – că reforma funcționează. Venituri mai mari pentru familii, o creștere economică spectaculoasă, o creștere a încrederii generale în economie, investiții și, mai presus de toate, o scădere fără precedent a șomajului. Însă, pe termen lung, calea deschisă de administrația Trump e riscantă.

Conform promisiunilor inițiale, toți cetățenii ar fi trebuit să beneficieze de pe urma reformei: scăderi sau scutiri de taxe au fost planificate pentru contribuabilii din toate categoriile de venit. A devenit însă clar, odată cu adoptarea legislației, că există un decalaj imens între scutirile pentru cei cu venituri modeste și cele de care se bucură cei super-bogați. Se estimează că, pentru 45% din cetățenii cu venituri mici, povara fiscală va rămîne, pe termen lung, neschimbată. În schimb, contribuabilii cu venituri mari beneficiază din plin. Pe termen mediu și lung, reforma va conduce la eliminarea asigurării medicale universale obligatorii. Afectați vor fi mai ales cei săraci, căci ei sînt primii care vor renunța la această asigurare pentru a și putea spori veniturile altminteri modeste.

Scăderea taxelor înseamnă încasări mai mici la bugetul de stat. Deficitul e de ordinul sutelor de miliarde de dolari pe următorii zece ani. Și e puțin probabil că va putea fi compensat, fie și parțial, chiar și dacă economia va continua neîntrerupt pe același trend ascendent. Gaura din buget va fi plătită, politic, de cei care vor urma la guvernare. Dar asta nu mai e problema lui Donald Trump. Euforia succesului economic de acum va spori încrederea electoratului în candidații Partidului Republican la alegerile parțiale pentru Congres. Este foarte posibil ca Trump să se prezinte și să cîștige următoarele alegeri prezidențiale – în ciuda cotelor scăzute de simpatie înregistrate în prezent. Politica pe care o vinde Donald Trump e o ecuație pe care oamenii simpli o înțeleg ușor. La următoarele alegeri, își vor aminti că au avut job-uri, că au mîncat mai mulți hamburgeri, că și-au putut cumpăra mașină nouă. Deficitul bugetar? E o chestiune abstractă, greu de cuantificat. La fel ca serviciile sociale, medicale etc. susținute, toate, din taxe, din banii cetățenilor administrați de stat. Sînt abstracte, deci inutile, pînă cînd ai, într-adevăr, nevoie de ele…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner rica raducanu jpg
PHOTO 2025 04 10 11 09 19 jpg
Philip Morris International prezintă Raportul Integrat 2024 și progresul în călătoria spre un viitor fără fum
Raportul Integrat pentru anul 2024 marchează un deceniu din călătoria Philip Morris International (PMI) către un viitor fără fum.
Jean Claude Van Damme FOTO Profimedia jpg
Scandalul Van Damme: Detalii șocante din dosarul în care este acuzat de abuzuri cu femei traficate din România. „A luat cinci dintre noi și le-a trimis la el în cameră”
Actorul Jean-Claude Van Damme ar fi întreținut relații sexuale cu cinci femei traficate din România la o petrecere de lansare a unui serial TV la Cannes, în Franța, în 2015.
Zodii norocoase, sursa foto shutterstock jpg
Zodia care câștigă lupta cu destinul. Acest nativ o să reușească să depășească o situație îngrozitoare
Fiecare zodie are propriile trăsături și caracteristici care o definesc, dar există un nativ al unei zodii care, atunci când viața pare să-i pună piedici, reușește să înfrunte orice provocare și să iasă învingător.
Fabrica Dacia Renault de la Mioveni Romania linie de productie FOTO Shutterstock
România, producție auto record de peste 560.000 de mașini Dacia și Ford
România a încheiat anul 2024 cu un record istoric de producție auto – 560.102 unități fabricate, în creștere cu 9,17% față de anul anterior. Dintre acestea, Dacia a contribuit cu 309.432 automobile, în timp ce Ford Otosan a produs 250.670 unități.
Morgan Freeman  foto   Shutterstock jpg
Motivul pentru care Morgan Freeman poartă întotdeauna cercei de aur. Are de-a face cu moartea lui!
Are 87 de ani și nu se departe de bijuteria pe care o are încă de când a dat lovitura la Hollywood, cu „Street Smart”, acum 38 de ani. Care e motivul?
soldati americani
Congresul SUA critică planurile de reducere a trupelor americane din Europa. „Orice retragere ar fi o greșeală gravă și un semnal de slăbiciune”
Congresmeni republicani și democrați din Comisia pentru apărare a Camerei Reprezentanților au criticat vehement, într-un gest rar de consens bipartizan, eventualele planuri ale administrației Trump de a reduce prezența militară a Statelor Unite în Europa.
netflix pixabay jpg
Abia lansat, a ajuns pe locul 1 pe Netflix. Serialul care a cucerit întreaga Planetă
Lansat pe Netflix pe data de 3 aprilie 2025, acest serial a urcat rapid în top 10 cele mai vizionate producții de pe platforma de streaming, iar în prezent se află pe primul loc. Cu o distribuție impresionantă și o poveste plină de tensiune, serialul promite să te țină lipit de micul ecran.
potra mercenari gif
Potra, acuzat de implicare directă în conflictele din Congo: românii au luptat alături de miliții locale, încălcând convențiilor internaționale
Public Record a investigat activitățile românilor ajunși în țara africană sub comanda lui Horațiu Potra, descoperind că au luptat activ împotriva rebelilor, au plătit miliții locale acuzate de crime de război și le-au furnizat inclusiv muniție.