Economia duduie, statul șchioapătă

Publicat în Dilema Veche nr. 754 din 2-8 august 2018
Salutări de la Basel jpeg

Economia americană duduie. Creșterea economică e mai mare ca oricînd în ultimii zece ani. Să fie acesta un succes al administrației Trump? Ar fi primul, dacă recordurile economice se omologhează și dacă îi sînt atribuite președintelui în exercițiu și echipei sale. Scepticii relativizează cifrele prezentate ca mare victorie. Și pe vremea lui Barack Obama s-au înregistrat, în unele trimestre, creșteri economice de 4 procente, ba chiar, la un moment dat, a fost o creștere de peste 5%. Relevantă ar fi doar o creștere de peste 4% susținută pe timpul unui an întreg, spun unii, și asta nu s-a petrecut niciodată, nici măcar în timpul administrației democrate. Alții spun că cifrele de acum se datorează în primul rînd exporturilor care au atins, într-adevăr, cote fără precedent. Însă asta doar grație unei conjuncturi irepetabile: partenerii externi au cumpărat bunuri din SUA mult peste nevoile actuale, de teama unor eventuale taxe vamale pe care Europa le-ar putea aplica produselor americane ca o contramăsură la taxele pe produse importate din UE anunțate de Trump. (Asta se va putea verifica în trimestrele viitoare, căci, între timp, și SUA, și UE par să fi convenit asupra unei zone de schimb cu taxare redusă.) În fine, alți experți spun că această creștere a economiei e un fenomen ciclic, repetitiv la intervale regulate, previzibile, la fel ca și marile recesiuni, și că ea nu este efectul unor măsuri politice – prin urmare, Donald Trump n ar avea de ce să-și aroge meritul. (Nici această critică nu acoperă decît parțial realitatea, căci, conform acestei teorii a ciclicității, relansarea ar fi trebuit să înceapă de-abia peste doi sau trei ani, nu acum.)

Republicanii încearcă să capitalizeze succesul reformelor fiscale introduse de Donald Trump. Au cu ce să se laude? Reforma propusă de Trump este cea mai importantă modificare a legislației fiscale din ultimii 30 de ani. Principala schimbare: o scădere substanțială, de la 35% la 21%, a impozitului pe venit pentru companii cu scopul de a încuraja investițiile și de a relansa, astfel, economia aflată de ani buni în stagnare. O altă componentă a reformei: taxe mai mici pentru cetățenii americani din toate categoriile de venit. Administrația Trump anulează, de asemenea, o mare parte din programul ObamaCare, sistemul de sănătate inițiat de fostul președinte: sînt eliminate sancțiunile pentru cetățenii care nu și plătesc asigurările medicale. Asta înseamnă mai mulți bani pentru cetățeni.

Reforma fiscală produce efecte vizibile imediate. Și rezultatele sînt, cel puțin pentru moment, pozitive. Pînă și criticii neobosiți de la The New York Times admit – uneori, cu surprindere – că reforma funcționează. Venituri mai mari pentru familii, o creștere economică spectaculoasă, o creștere a încrederii generale în economie, investiții și, mai presus de toate, o scădere fără precedent a șomajului. Însă, pe termen lung, calea deschisă de administrația Trump e riscantă.

Conform promisiunilor inițiale, toți cetățenii ar fi trebuit să beneficieze de pe urma reformei: scăderi sau scutiri de taxe au fost planificate pentru contribuabilii din toate categoriile de venit. A devenit însă clar, odată cu adoptarea legislației, că există un decalaj imens între scutirile pentru cei cu venituri modeste și cele de care se bucură cei super-bogați. Se estimează că, pentru 45% din cetățenii cu venituri mici, povara fiscală va rămîne, pe termen lung, neschimbată. În schimb, contribuabilii cu venituri mari beneficiază din plin. Pe termen mediu și lung, reforma va conduce la eliminarea asigurării medicale universale obligatorii. Afectați vor fi mai ales cei săraci, căci ei sînt primii care vor renunța la această asigurare pentru a și putea spori veniturile altminteri modeste.

Scăderea taxelor înseamnă încasări mai mici la bugetul de stat. Deficitul e de ordinul sutelor de miliarde de dolari pe următorii zece ani. Și e puțin probabil că va putea fi compensat, fie și parțial, chiar și dacă economia va continua neîntrerupt pe același trend ascendent. Gaura din buget va fi plătită, politic, de cei care vor urma la guvernare. Dar asta nu mai e problema lui Donald Trump. Euforia succesului economic de acum va spori încrederea electoratului în candidații Partidului Republican la alegerile parțiale pentru Congres. Este foarte posibil ca Trump să se prezinte și să cîștige următoarele alegeri prezidențiale – în ciuda cotelor scăzute de simpatie înregistrate în prezent. Politica pe care o vinde Donald Trump e o ecuație pe care oamenii simpli o înțeleg ușor. La următoarele alegeri, își vor aminti că au avut job-uri, că au mîncat mai mulți hamburgeri, că și-au putut cumpăra mașină nouă. Deficitul bugetar? E o chestiune abstractă, greu de cuantificat. La fel ca serviciile sociale, medicale etc. susținute, toate, din taxe, din banii cetățenilor administrați de stat. Sînt abstracte, deci inutile, pînă cînd ai, într-adevăr, nevoie de ele…

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Joe Biden FOTO Profimedia
Joe Biden, dezorientat în timpul unui discurs. S-a adresat unei parlamentare decedate VIDEO
Preşedintele american Joe Biden s-a adresat miercuri, în timpul unui discurs, unei parlamentare americane decedate, ceea ce a generat numeroase întrebări din partea presei la conferinţa de presă săptămânală.
hipertensiune pexels com jpg
Bolile cardiovasculare, un ucigaș tăcut care lovește în plin. Cifrele lipsei de educație
Societatea Română de Cardiologie transmite un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Inimii, în care subliniază importanța informării corecte a populației pentru prevenția și depistarea precoce a bolilor cardiovasculare.
Camera Deputaţilor FOTO Alexandru Dobre / Mediafax
Pensiile speciale ale parlamentarilor, plătite iar de stat. Care sunt cele mai mari venituri EXCLUSIV
820 de foști aleși beneficiază din nou de pensii speciale pentru parlamentari, după reintrarea lor în plată. Sunt însă semne de întrebare privind eliminarea lor, Coaliția neștiind cum și când să facă acest lucru.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.