Economia - alte glasuri, alte idei

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Economia   alte glasuri, alte idei jpeg

Criza economică pe care o traversăm este atît de severă cu România, şi pentru că economia noastră are defecţiuni structurale. Eram vulnerabili, iar creşterea economică a anilor anteriori crizei era, ştim azi, conjuncturală. Adevărul este că se produce puţin, se munceşte puţin, se antreprenoriază (iată, am inventat un cuvînt!) puţin. În pandant, se cheltuieşte mult, se risipeşte mult, se căpuşează mult. După 1990, pe tot parcursul tranziţiei de la economia socialistă centralizată şi planificată la acest capitalism cam mimat şi trucat, nu am putut identifica direcţii de dezvoltare şi nu am putut susţine proiecte ample, de durată. Construim puţin, mic şi prost, dărîmăm voluptuos şi energic. Cum de am ajuns aici?

Ar fi în spiritul intelectual al revistei noastre să ne precipităm, cu savoare eseistică, spre cauzele profunde, de mentalitate, de psihologie colectivă. Să sesizăm permanenţele unei anumite etici a muncii sau a unei anumite constituţii sufleteşti – să analizăm „Mioriţa“ şi „Legenda Meşterului Manole“, să-i evocăm pe cronicari sau pe Caragiale, să vorbim despre ortodoxia noastră sau despre sentimentul românesc al fiinţei, despre abisul valah sau despre lentoarea moldavă. Am putea vorbi inteligent, fermecător chiar, despre un anumit raport matriceal dintre individ şi stat, despre setul de idei tradiţionale la noi legate de bogăţie şi de bogaţi sau, mai adînc, despre un anumit raport între individul român şi propriul lui destin. Nu ne mai săturăm să scriem despre asta şi, sincer, habar nu am dacă persistenţa satisfăcută în tema precarităţii noastre funciare face bine sau rău. Nu ignor toate aceste cauze, dar nici nu vreau să le supraestimez. Aşadar, în plus faţă de toate acestea, cred că una dintre cauzele cele mai importante ale declinului nostru economic este incapacitatea profesională a economiştilor noştri de vază. Vedetele noastre economice, dimpreună cu întreaga categorie de oameni care au asumat conducerea treburilor ţării, într-un fel sau altul, au fost incapabile să spună ce e de făcut, cum se face şi care e calea pe care ar fi bine să o urmăm. Altfel, fiecare dintre ei este un excelent analist şi un critic foarte inteligent al oricărei guvernări. Da, ştiu, se spune că economiştii au fost inventaţi ca meteorologii – să pară oameni care au mai mereu dreptate. Şi se mai spune că economiştii sînt cu adevărat precişi: au putut prezice 9 din ultimele 5 recesiuni. Dar economiştii noştri – am eu impresia – nu au fost nici măcar atît de buni.

Nu vreau să dau nume. Dar oricine se gîndeşte la economiştii influenţi ai ultimelor două decenii are în vedere o pleiadă care a absolvit ASE-ul bucureştean într-un interval de zece ani, cuprins între jumătatea anilor ’60 şi jumătatea anilor ’70. Ei sînt oamenii care au condus economic România de la comunism la ceea ce e acum. Unii răutăcioşi ar zice că tot ei au condus economia României, şi în anii comunismului, dar asemenea răutăţi nu sînt deloc în spiritul textelor mele şi le voi respinge categoric. Unii dintre ei au devenit la rîndu-le oameni politici şi au putut, astfel, lua ei înşişi decizii majore. Alţii au fost aproape de liderii politici şi au influenţat enorm deciziile lor, trecînd de la o guvernare la alta ca „tehnocraţi“ sau ataşîndu-se unei grupări politice pe care au însoţit-o, şi la putere, şi în opoziţie. Vorba lui T. Sowell, prima lecţie a economiei este penuria: niciodată ceva nu va fi suficient pentru a-i satisface pe toţi cei care doresc acel ceva. Iar prima lecţie a politicii este că trebuie să ignori total prima lecţie a economiei. Doar că, am impresia, relaţia dintre economist şi politician nu a funcţionat aşa în România de după 1990. Şi economistul, şi politicianul au bîjbîit în căutarea drumului corect, iar ghidajele mari au venit, la nevoie, de la structuri internaţionale gen Fondul Monetar Internaţional sau Banca Mondială sau Comisia Europeană, a căror autoritate este unanim recunoscută în România.

Adevărul este că politicienii neantrenaţi în economie nu-şi permit să ia decizii economice de capul lor, oricît de vanitoşi şi de înfumuraţi ar fi. Toate deciziile mari, strategice, în materie economică sînt luate de guverne care-i ascultă pe unii sau pe alţii dintre economişti. Ei sfătuiesc, cu influenţă reală şi autoritate profesională indiscutabilă, toate partidele care s-au perindat la guvernare: şi PNL, şi PDL, şi PSD, aşa cum au sfătuit şi PNŢCD, şi PDSR. Şi dacă întocmim o listă a celor mai influente personalităţi economice ale guvernărilor care s-au scurs pînă acum, vom vedea că sînt cam 10-15 oameni, absolvenţi de ASE în anii ’60-’70. Adică, oameni care au absolvit aceeaşi şcoală, cu aceiaşi profesori, cu aceleaşi idei şi care au citit în anii formării lor aceleaşi cărţi. Toate, fireşte, de economie socialistă. Atunci, de unde să ştie ei cum funcţionează o economie de piaţă? Economiştii importanţi ai României de după 1989 au învăţat economie de piaţă deodată cu noi, locuitorii uimiţi ai acestei ţări pe care o înţelegeam tot mai greu.

Mulţumită lui Dumnezeu, situaţia pare să se schimbe. Apare la orizont o nouă generaţie de economişti care preia prim-planul de la băieţii minune ai anilor ’70. În ei am mare încredere, pentru că au făcut altfel de şcoli şi sînt capabili să aducă în dezbaterea noastră economică puncte de vedere diferite, perspective mai multe şi soluţii diferite. Politica se va schimba şi ea, căci vom ieşi de sub tirania soluţiei unice. Cu cît mai repede, cu atît mai bine. Dar la noi totul se întîmplă încet, încet, exasperant de încet...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cozi ceausescu jpg
Românii, înfometați sistematic în numele științei. Cât trebuia să mănânce un om conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
Într-o perioadă în care economia României era în colaps, regimul Ceaușescu a impus un program drastic de raționalizare alimentară, justificat drept o măsură „științifică” pentru sănătatea populației.
Cum alegi cadoul de Crăciun potrivit diferitelor personalități mp4 thumbnail png
Cum alegi cadoul de Crăciun potrivit diferitelor personalități Sfaturi utile de la Andreea Verde, PR-Manager Alice Books
Andreea Verde, PR-Manager Alice Books are recomandări pentru părinți, tineri, pasionați de SF pentru toți cei care se regăsesc în universul cărților
banner buletin de bucuresti png
Marii actori ai României din „Buletin de București” care s-au întâlnit în cer. Pentru Mircea Diaconu s-a tras ultima cortină
Cinematografia românească a fost îmbogățită, de-a lungul decadelor, de artiști de geniu, care au transformat filmele în opere memorabile și teatrul în adevărate sanctuare ale artei.
artificii descoperite perchezitii bals   foto IPJ Olt (2) jpeg
Aproximativ două tone de materiale pirotehnice descoperite în Olt la o singură adresă: artificii de scenă, comercializate ilegal
Polițiștii din Olt, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș, au făcut percheziții într-un dosar în care cercetează comercializarea ilegală de obiecte pirotehnice, descoperind aproape două tone de artificii care urma să fie puse ilegal pe piață.
orasul 5 min danemarca  jpg
„Orașul de cinci minute”, conceptul care a stârnit o uriașă indignare, se extinde în Europa. Cum arată
Nu se întâmplă des ca lumea urbanismului și a managementului traficului să fie cuprinsă de controverse, însă în ultimii ani conceptul inofensiv de „oraș de 15 minute” a stârnit indignare pe forumurile online, în rândul politicienilor cinici și pe străzile unor orașe britanice precum
Politie Spania FOTO Rene Bonilla Shutterstock jpg
O fetiță româncă din Spania a fost vândută de părinți pentru 5.000 de euro. A fost oferită drept „soție” unui tânăr
Părinții unei fete românce din Spania au fost arestați în Cádiz după ce au vândut copila în schimbul a 5.000 de euro. Minora a fost forțată să se căsătorească și să trăiască într-o dubă timp de doi ani.
FOTO Tiberiu Boșutar / Facebook
Deputat AUR, acuzat de instigare la aruncarea în aer a unor clădiri publice. Politicianul a fost plasat sub control judiciar
Deputatul ales al AUR, Tiberiu Boşutar, a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile, în urma unor percheziţii efectuate în cadrul dosarului deschis pe numele acestuia în data de 7 decembrie, pentru instigare publică.
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Povești care inspiră: are cancer la creier şi plămâni, dar speră la JO din 2028
O sportivă spaniolă dă un exemplu suprem de motivație.