Echipele românești se chinuie prin subsolurile Conference League. Unde pot ajunge?

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

La nişte bani. Asta e ideea. Să mai facă un „bănuţ”, cum se spune atît de dulce pe la noi. Avem un fotbal aşijderea, diminutivat, imediat după ce a fost diminuat. Avem un fotbaluţ, nişte echipuţe, jucătoraşi şi antrenorei. Şi patronaşi care visează la papanaşi. Fotbalul nostru se face pe cîteva coordonate bine stabilite. Sînt echipe de stat, adică stau pe bani publici. Sînt echipe private care stau în insolvenţă aşteptînd să li se taie din datoriile la stat, deci tot pe bani publici stau. Sînt echipe private care reprezintă interese locale sau statale (ale altor state) în logica „Ai făcut nişte bani sub oblăduirea noastră, acu’ pune mîna şi cheltuiește din ei ca să dai ceva circ săracilor ăstora, că pîine nu le dăm, le luăm“. Sînt echipe din categoria „Cu Dumnezeu înainte, dar să iasă şi ceva parale!”. Şi mai e şi Hagi care rătăceşte în deşertul pe care şi-l creează singur, mereu la limită cu finanţele. Cum ziceam, totul e despre bani. Şi circ. Despre performanţă, spre deloc. Fotbalul nostru e o mare afacere de sifonat bani şi ţinut fani în joc de glezne, pe care îl încurcă meciurile. Şi cel mai tare îl încurcă meciurile europene. Stimabilii sînt veşnic nepregătiţi pentru ele, dar îşi ling buzele la gîndul „mierii” care curge dinspre UEFA, sînt sute de mii de euro pentru fiecare tur trecut. Da, dar cum să pună mîna pe ele cînd sînt prinşi mereu cu chiloţii în vine? Farul lui Gică cel Mare a arătat pînă acum a maşină ale cărei piese funcţionează fiecare în legea ei. Cumva a reuşit să ajungă, ca şi celelalte, pînă în turul 3 preliminar al ultimei competiţii continentale (căci aici ne e locul), dar e precum cutia cu bomboane a lui Forrest Gump, naiba ştie ce va mai ieşi din ea ea, o jofră sau un mare …, în fine. FCSB e o distracţie stelară în formă continuată. La ea, mai mult decît meciurile, contează unde le joacă. Are cupa ei intergalactică împotriva Stelei Armatei. Ce face cu următoarea adversară de pe teren pare mai puţin important. Şi mai e Sepsi, echipa unui stat din alt stat. Un fel de Matrioşka. Pare cea mai serioasă, pe banii lui Viktor bácsi, dar a început şi ea să gîfîie, împărţită între două ţări i-o fi şi ei greu, deh. Şi iată că vine un nou examen la şcoala de vară a Europei. Şi atunci facem iar ce ştim mai bine. Tragem aer în piept şi cruci pe piept. Căci în Tine ne e nădejdeaaaa!

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.