Echipele de fotbal rusești vor concura în Asia?

Publicat în Dilema Veche nr. 939 din 7 – 13 aprilie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

În ordinea tîmpeniei, imediat după război vin bîrfele din jurul lui. Unii din Rusia se comportă acum ca nişte copii ţîfnoşi care, puşi cu genunchii pe coji de nuci după ce au spart nişte apartamente şi au murdărit casa scării, ies în stradă şi strigă în gura mare că de-acum o să se joace numai cu copiii de la blocul vecin. Foarte bine, drum bun, cale bătută! Că şi aşa filozofii apocalipsei din Maica asta zevzecă predică un mesianism eurasian, concept al fundului în două luntri, dar cu bucile atît de tari încît să le poţi ţine pe amîndouă strîns unite în jurul ţevii de tun. Deocamdată sînt doar vorbe de clacă, testosteronice, revanşarde, „ba pe-a mă-tii” şi toată gama de împroşcări scoasă la lumină de flăcările invaziei. E doar un scuipat peste gard, pentru că înăuntru e leopardul. În fotbal, felina care păzeşte jocul e occidentală, căci ea a inventat activitatea asta care drenează bani cît o ţară cam ca Rusia. De aceea, oriunde ar fi sau ar vrea să se ducă tovarăşcii, tot sub umbrela FIFA se află. Care organizaţie, ca multe altele, tocmai le-a aplicat un şut în posterior. O vreme, Zbornaia (naţionala rusă) va juca în campionatul focilor şi urşilor polari.

Anesteziaţi de minciunile oficiale, despre care se conving că sînt adevărate ca să nu le scape nici măcar în somn vreun diftong în divorţ cu predica kremliniană, că îi toarnă nevasta şi se trezesc în Gulag perfect nevinovaţi, avocaţii acestei despărţiri de Europa au senzaţia că fraţii lor în rele chinezi, indieni, mianmarezi plus acoliţii arabi le vor întinde un covor roşu, în ton cu dîra pe care o lasă în Ucraina. Evident, nu e aşa. Căci frate-frate, dar brînza de oaie, de capră sau de vacă sfîntă e pe bani. Toţi asiaticii vînd de rup bunuri sau resurse în Europa şi America de Nord, că altfel s-ar întrece între ei cu trotinetele pe Marele Zid în loc să coboare din maşini nemţeşti, să aibă muzee de sorginte franceză, arhitecţi internaţionali şi o tehnologie lungă cît o zi de Ramadan made in Infidel Land.

Tentativa de a spăla putin(a) spre Asia are şi o componentă şmecherească. Din calificările asiatice, Rusia n-ar rata nici o cupă continentală sau mondială. Valoarea ei e peste a multor neprieteni cu mingea de acolo. În plus, la CM 2026, Asiei i se dublează numărul de locuri, în vreme ce creşterea Europei e mult mai mică. Davai, deci! Dar către ce? Cupa Mondială de peste patru ani are loc în Canada, SUA şi Mexic. Hai, poate cu a treia ţară să mai găsească nişte punţi de dialog Putin – sigur, dacă pînă atunci El Chapo evadează şi se instalează preşedinte. În rest, vor juca doar cazacioc. Tot pe loc, pe loc, pe loc.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
Deşi temperaturile scad uşor, căldura extremă face ravagii în România. După valul de aer tropical, meteorologii anunţă furtuni violente.
image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.