Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

Naţionala de fotbal a României e deja bună. Şi-a cîştigat acest statut. UEFA area 55 de membri. La Euro, ţara-gazdă, Germania, are locul asigurat. Rămîn 23, adică un pic mai mult de 40% din total. La şcoală, cînd erai în prima jumătate a clasei, rezulta că eşti bun. Nu foarte bun, nu excelent. Nu olimpic. Erai bun şi atît. Aşa e şi Naţionala. E bună. E la parterul fotbalului, acolo de unde poţi vedea cerul, dar nu te poţi uita la nimeni de sus. Naţionala urmează ciclicitatea fotbalului românesc din ultimul sfert de secol. Nici o prezenţă la Cupa Mondială (acolo mergeau 13 ţări europene, deci sub un sfert) şi o calificare la opt ani, cu precizie absolută, la competiţia continentală: 2000, 2008, 2016 şi acum 2024. Întrebarea e: poate ea sări la nivelul superior? Asta ar însemna să treacă de grupe la Euro. Adică să lase sub ea cel puţin o altă echipă bună sau foarte bună. E matematic. Dar fotbalul şi matematica – baba şi mitraliera. Acest sport nu are o logică fără cusur. Un pitic poate dărîma un uriaş oricînd. România nu e un pitic, nu e un uriaş, e ceva în căutări. Ce a găsit pînă acum? Norocul şi înţelepciunea de a nu-i da cu piciorul. Şi, căpşuna pe tort, a reuşit să-şi ţină firea în meciul esenţial cu Israel deşi a fost condusă din minutul 2. Asta e nou. O echipă naţională căreia să nu îi tremure ţurloaiele cînd se dă ora exactă nu s-a mai văzut de mult. Tipii în galben au fost o gaşcă sudată, cu o entropie electrizantă timp de o oră şi ceva. Au realizat miracolul de a nu se dezmembra sub presiune. Cum? Din oftică. Din revoltă. Din lehamite. Nu mai voiau să fie luaţi la mişto. Să stea cu capul jos la interviuri. Să tot treacă trenuri pe lîngă ei, incapabili să facă pasul dintre peron şi vagon pe deasupra fantei de abis în care cădeau prin forţa de atracţie a fricii. De acum, miza e alta şi se va consuma zi de zi. Zi de zi, acolo unde sînt, la echipele de club, vor trebui să poarte cu ei, pe ei, acest „se poate” ca pe o decoraţie şi să-i dea socoteală la fiecare meci, la fiecare antrenament, la fiecare culcat tîrziu. La fiecare duel cu unii din ţări obişnuite cu succesul. Iată cum se va putea. Altfel, vom face ca acum opt ani. O ieşire pe uşa din dos şi regrete eterne. Şi asta trebuie să-i oftice cel mai mult. Nu trebuie să mai treacă viaţa pe lîngă ei. Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute. Ei, de fapt, sînt primii care trebuie să le arate talentaţilor dinaintea lor ce ar fi putut realiza dacă nu-şi trăiau prezentul, ci viitorul.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.