E vreo legătură între arbitrajul prost (cît de prost?) din meciul cu Muntenegru și faptul că echipa de handbal feminin a României s-a clasat (iar) pe locul al 12-lea la Campionatul European?

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
radu naum PNG

Da. E aceeaşi legătură între străinii care ne-au distrus minunatele uzine lăsate moştenire nouă, nerecunoscătorilor, de Ceauşescu şi starea deplorabilă a industriei româneşti azi. Handbalul, pentru noi, nu e un sport, e o nevroză. Ne punem în faţa televizorului ca şi cum am merge la un război. Pe care îl pierdem, inevitabil. Şi, ca în orice comunitate care nu poate accepta enormitatea unei înfrîngeri într-un domeniu în care se visează învingătoare, intervine veşnica teorie a „cuţitului în spate“. Am fost trădaţi. Furaţi. Nimiciţi de forţe obscure. Cristina Neagu, cea pentru care mulţi au inventat handbalul individual (dacă ea a fost cea mai bună din lume ce mai contează că disproporţia dintre investiţii şi rezultate la nivel de echipe e abisală?), a zis aşa după meciul cu Muntenegru: „Dacă nici acum nu-ţi dai seama că eram echipa care merita să cîştige înseamnă că nu eşti român sau nu îţi pasă de sport! S-a văzut clar pe teren“. Cine nu e cu noi… ştim. Dar marea jucătoare ar fi trebuit să spună mai corect „s-a văzut de pe teren“. Căci de pe teren, în focul luptei, se văd multe. Cînd eşti cu cuţitele pe masa, adevărul sare pe fereastră. Arbitrajul e fost prost, amator. Dar nu încît să strigi pînă la cer. Şeful federaţiei române, fost mare arbitru, a revăzut meciul şi nu i-a ieşit socoteala Cristinei. Deloc. Dlui Constantin Din i se va retrage dreptul de a fi român? Simpatică dilemă. Veche, de altfel. Căci, la noi, handbalul se împarte de cînd lumea între patrioţii de profesie şi cei care n-au tricolorul pictat pe retină. Şi cei din urmă ţin cu România, dar nu aia care se dă cu posteriorul de pămînt şi arată lumii o faţă tristă cu dîre de lacrimi uscate. E neproductiv. Să vă dau un exemplu. În finala mica, Franţa a pierdut şi ea la Muntenegru după un arbitraj dubios. După aceea, Estelle Nze Minko a zis cam aşa: „S-a fluierat prost, da, dar în atac am făcut atîtea greşeli că nu le-am dat arbitrelor şansa să ne ajute. Sper ca durerea să ne ajute să devenim mai bune. Cît despre mine, am fost slabă. Sînt foarte dezamăgită de mine. De acum trebuie să ne tragem toate în sus“. Păi, nu uitaţi de chestia asta cînd se vor împărţi viitoarele medalii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

1000029477 1024x576 jpg
Impresii pe repede înainte
Două titluri m-au cucerit în ultimele două zile de vizionări: „Case 137” al lui Dominik Moll, cu Lea Druker (nepoata marelui teleast: Michel, deci cu ceva origini românești) și “La Semaine de la critique”.
brad nJG1kBL3yz4 unsplash jpg
Alimentele care îți atacă inima și creierul și pe care le consumi zilnic fără să știi!
Două studii recente arată că alimentele ultra-procesate sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și semne precoce ale bolii Parkinson. Află cum îți poți proteja sănătatea și ce alternative ai la îndemână.
building 6547363 1280 jpg
Orașul surprinzător din România unde salariul mediu a ajuns la 1.300 de euro, iar nivelul de trai este ieftin: „Oferă o combinație rară în țara noastră”
Orașul surprinzător din România unde salariul mediu a ajuns la 1.300 de euro, iar nivelul de trai este ieftin: „Oferă o combinație rară în țara noastră”.
FCSB (Sporpictures) jpg
Planuri mari: FCSB va sărbători titlul din Superligă cu artificii și spectacol
Gruparea de lângă Capitală e pregătită să celebreze.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Trei cutremure în câteva ore, în zona seismică Vrancea. Unul din ele s-a produs în Buzău
Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2 s-a produs sâmbătă dimineaţa, 17 mai, la ora 00:59, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, urmat de două seisme slabe, de 2,4 şi, respectiv, 2,6 grade, în judeţul Vrancea.
autobuz electric cluj foto andrei pintea
Noaptea Muzeelor 2025. Programul mijloacelor de transport în comun la Cluj
Noaptea muzeelor 2025 lansează o provocare, în 17 mai, la Cluj. Nu mai puțin de 32 muzee, centre culturale, galerii, instituții universitare și biserici își vor deschid porțile publicului cu acces gratuit sau reduceri semnificative. transportul public e de asemenea pregătit să facă față fluxului.
ploaie umbrela jpeg
Vreme neobișnuit de rece pentru mijlocul lunii mai: ninsori la munte, temperaturi scăzute și ploi în toată țara
Sâmbătă, 17 mai 2025, România se confruntă cu un val de aer rece neobișnuit pentru această perioadă. Temperaturile au scăzut drastic, ploile s-au extins în majoritatea regiunilor, iar la munte a nins abundent, stratul de zăpadă la Bâlea Lac măsoară deja 16 centimetri.
Johann Wadephul, ministrul de externe german foto X jpeg
Germania avertizează că Rusia amenință pe toți în regiunea Mării Baltice
Ministrul de externe german, Johann Wadephul, trage un semnal de alarmă cu privire la acțiunile agresive ale Rusiei în Marea Baltică, vorbind despre sabotaje și amenințări hibride. UE pregătește noi sancțiuni pentru a contracara pericolul.
Secție de vot - alegeri - stampila FOTO Reuters
MAI: 42 de sesizări privind posibile incidente electorale, pe durata campaniei. Zeci de mii de polițiști și jandarmi vor asigura ordinea în ziua alegerilor
Polițiștii au primit sâmbătă, 17 mai, 42 de sesizări, mai mult de jumătate dintre acestea despre afişajul electoral. Sâmbătă, la ora 07.00, s-a încheiat campania electorală.