E vreo legătură între arbitrajul prost (cît de prost?) din meciul cu Muntenegru și faptul că echipa de handbal feminin a României s-a clasat (iar) pe locul al 12-lea la Campionatul European?

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
radu naum PNG

Da. E aceeaşi legătură între străinii care ne-au distrus minunatele uzine lăsate moştenire nouă, nerecunoscătorilor, de Ceauşescu şi starea deplorabilă a industriei româneşti azi. Handbalul, pentru noi, nu e un sport, e o nevroză. Ne punem în faţa televizorului ca şi cum am merge la un război. Pe care îl pierdem, inevitabil. Şi, ca în orice comunitate care nu poate accepta enormitatea unei înfrîngeri într-un domeniu în care se visează învingătoare, intervine veşnica teorie a „cuţitului în spate“. Am fost trădaţi. Furaţi. Nimiciţi de forţe obscure. Cristina Neagu, cea pentru care mulţi au inventat handbalul individual (dacă ea a fost cea mai bună din lume ce mai contează că disproporţia dintre investiţii şi rezultate la nivel de echipe e abisală?), a zis aşa după meciul cu Muntenegru: „Dacă nici acum nu-ţi dai seama că eram echipa care merita să cîştige înseamnă că nu eşti român sau nu îţi pasă de sport! S-a văzut clar pe teren“. Cine nu e cu noi… ştim. Dar marea jucătoare ar fi trebuit să spună mai corect „s-a văzut de pe teren“. Căci de pe teren, în focul luptei, se văd multe. Cînd eşti cu cuţitele pe masa, adevărul sare pe fereastră. Arbitrajul e fost prost, amator. Dar nu încît să strigi pînă la cer. Şeful federaţiei române, fost mare arbitru, a revăzut meciul şi nu i-a ieşit socoteala Cristinei. Deloc. Dlui Constantin Din i se va retrage dreptul de a fi român? Simpatică dilemă. Veche, de altfel. Căci, la noi, handbalul se împarte de cînd lumea între patrioţii de profesie şi cei care n-au tricolorul pictat pe retină. Şi cei din urmă ţin cu România, dar nu aia care se dă cu posteriorul de pămînt şi arată lumii o faţă tristă cu dîre de lacrimi uscate. E neproductiv. Să vă dau un exemplu. În finala mica, Franţa a pierdut şi ea la Muntenegru după un arbitraj dubios. După aceea, Estelle Nze Minko a zis cam aşa: „S-a fluierat prost, da, dar în atac am făcut atîtea greşeli că nu le-am dat arbitrelor şansa să ne ajute. Sper ca durerea să ne ajute să devenim mai bune. Cît despre mine, am fost slabă. Sînt foarte dezamăgită de mine. De acum trebuie să ne tragem toate în sus“. Păi, nu uitaţi de chestia asta cînd se vor împărţi viitoarele medalii.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.