E chiar aşa mare ruşine că a fost eliminată Craiova din Cupele europene?

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

În montajele cu faze haioase din sport (haioase pentru noi, dureroase pentru protagonişti) apare şi un moment al saltului în apă de la trambulina elastică, atunci cînd săritorul îşi ia avînt o dată, de două ori, de trei ori şi, cînd să-şi ia zborul cu adevărat, calcă strîmb şi cade perfect aiurea, după ce în prealabil a atins margimea trambulinei cu burta, sau cu bărbia, sau cu fundul, aterizînd în apă nu ca o suliţă estetică şi perfect verticală, fără să provoace nici măcar umbra unui val, ci cu un plescăit dizgraţios de omletă aruncată de la etaj.

Nu, nu e nici o mare ruşine că această echipă a Craiovei a fost eliminată din Europa League. În fond, gruparea apărută acum şapte ani direct în liga a doua, moment al unui scandal antologic, nu a depăşit niciodată tururile preliminare ale Cupelor continentale – e ca şi cum un tenismen n-ar depăşi în viaţa lui calificările unui turneu de Mare Şlem. Coeficientul UEFA e undeva sub cel al unor nume obscure ca Sudava, Alashkert, Zrinjki sau Shkendija. Deci e pe nicăieri. Problema nu e că a fost eliminată, ci despre cum patronul ei a anunţat prezenţa pe tabloul principal ca pe un obiectiv de neratat. Mai ales, deranjează indentitatea călăului, Lokomotiv Tbilisi, despre care am aflat abia cu ocazia acestei trageri la sorţi. Şi pe bună dreptate. Onor fochiştii georgieni se clasaseră abia pe locul 4 în distinsul lor campionat, aflat în subsolurile europene ca valoare. E prea de tot! În ritmul ăsta, cocoşii din Gibraltar ne vor da piele de găină. Craiova s-a prezentat la joc ca şi cum o forţa cineva şi a încasat două goluri de curtea şcolii. Parcă aştepta să se sune odată de intrarea la ore.

O bîlbă de vitrina cu eliminări penibile din istoria fotbalului românesc, de unde rîd de noi nişte pescari din Islanda şi alde unii din Albania pe vremea cînd acolo Enver Hodja transformase ţara într-o cazemată din care nici mingile şutate puternic nu ieşeau. Craiova, apărută abuziv, s-a construit totuşi înţelept, a investit în jucători buni, pare a avea un plan, nu întîrzie salariile, se poartă decent. Dar să dai aşa cu posteriorul de asfalt te aruncă, la fel ca la Piticot, cîteva căsuţe bune înapoi. Şi îţi arată că umilinţa, dacă nu o ai, o capeţi pe bază de răni adînci şi mai apoi cicatrice eterne.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Electrocasnice FOTO Shutterstock
Aparatul electrocasnic care consumă cât 65 de frigidere. Cum îți poate ridica factura de energie electrică
Deși frigiderul pare principalul vinovat pentru consumul mare de energie din locuință, un nou studiu dezvăluie un adevărat campion ascuns al facturilor,
BNR jpeg
BNR avertizează asupra tentitivelor de fraudă comise în numele său
Banca Naţională a României a avertizat joi cu privire la intensificarea tentativelor de fraudă prin apeluri telefonice, mesaje şi site-uri care disimulează o comunicare oficială în numele său pentru a obține date personale sau pentru efectuarea unor tranzacţii financiare.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Dezbatere între candidații la prezidențiale la Palatul Cotroceni. Când are loc și ce politicieni și-au confirmat prezența
O dezbatere între candidații în alegerile prezidențiale va avea loc la Palatul Cotroceni, de data asta organizată de Digi24. Evenimentul organizat de postul de televiziune va fi moderat de jurnaliştii Lili Ruse şi Cosmin Prelipceanu în dată de 28 aprilie.
Lansarea oficială a programului prezidenţial al candidatului Alianţei electorale 'România Înainte', Crin Antonescu, în București, 9 aprilie 2025  Inquam Photos  George Călin (5) jpg
Crin Antonescu: „România și-a încheiat ucenicia în Occident. A venit momentul să fim luați în calcul nu din politețe, ci din necesitate”
Crin Antonescu, candidatul Alianței România Înainte, a criticat lipsa de unitate internă și a făcut apel la o altă abordare în poziționarea geopolitică a României.
shutterstock 1054672853 jpg
Luna Plină în Balanță din 12 aprilie, prilej pentru manifestarea dorințelor și redobândirea echilibrului emoțional
Luna Plină în Balanță din 12 aprilie aduce oportunitatea perfectă pentru a-ți seta intențiile și a vindeca relațiile. Află cum să-ți folosești energia pentru manifestare, armonie și transformare personală.
profimedia 0971288432 jpg
Momentul în care ucrainenii bombardează un punct de control rusesc din regiunea Briansk
Aviația de luptă ucraineană a efectuat un bombardament asupra punctului de control rusesc Pogar din regiunea BrInsk, a relatat miercuri publicația de specialitate Militarnyi.
Victor ponta 2012 foto fb 2500px jpg
Ce mai aflăm despre candidații la prezidențiale - secrete, fapte ilegale...
Care sunt fețele adevărate ale celor care doresc să fie președintele României.
banner geambasu jpg
Călin Geambașu și-a iertat tatăl, care-l bătuse cu furtunul: „De Paște petrec cu părinții. Acum sunt mai puțin mincinoși și acuzatori”
Călin Geambașu a făcut pace cu tatăl lui, Petre Geambașu, care-l bătuse cu furtunul în copilărie: „Petrecem Paștele împreună”
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Peste 70% din români cred că „alegerea președintelui este influențată puternic de acțiunile ostile ale altor state” | SONDAJ
Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, peste 70% din români cred că „alegerea președintelui este influențată puternic de acțiunile ostile ale altor state”.