După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei. Federair Jordan, aceleaşi ceruri ale unui soi de artă. Retragerea lui Roger e o moarte în care poţi mulţumi defunctului în persoană pentru toată viaţa pe care ţi-a oferit-o. Acest fapt care încapsulează visul unui meci de vară, vara aceea crocantă, înmiresmată de pe păşunile din afara Londrei, mi-a născut un gînd din ordinea celor care îi vizitează pe muritorii de stat la rînd atunci cînd se petrece un eveniment epocal: alcătuirea de ierarahii. Nu e prea deştept, dar poate fi spectaculos. 

Am imaginat patru categorii ale celor care au realizat fapte excepţionale în arene. Zei, campioni istorici, campioni planetari şi campioni ai sportului. Zeii sînt cei care inversează forţa de anihilare a trecerii, a perisabilului. În loc ca imaginea lor să se estompeze pe măsură ce pachebotul timpului care poartă omenirea mereu reînnoită se depărtează de vremea splendorii lor, această imagine, dimpotrivă, sporeşte. Federer e dintre aceştia, alături de Senna, Serena, Pele, Nadia, Carl Lewis, Cruyff, Gretzky, Borg, Phelps, Bolt, Ali. Şi mai sînt, dar nu mulţi. Aceşti oameni depăşesc umanul excepţional şi alcătuiesc categorii aparte pentru că sportul lor a fost unul pînă la ei şi altul după. Ca să avem termen de comparaţie printre românii de acum, Halep ar fi o campioană planetară, David Popovici e la graniţa dintre „planetar“ şi „istoric“. 

„Zeii“, revenind la ei, sînt fiinţe care intră adînc în organismul pasional al fanilor, şi nu doar, căci pe ei îi ştiu şi cei cărora nu le pasă de sport. Au sau au avut o flacără care arde dincolo de epoci, de ere, dincolo chiar de flacăra olimpică. Federer, zicea Jim Courier, a făcut corzile rachetei să cînte. Venind de la un „ciomăgar“ al tenisului, putem aprecia. Tipul plutea deasupra terenului, avea o eleganţă şi un veşnic surîs pînă şi în cele mai turmentate momente ale jocului, demne de James Bond. Era precum cavalerul Bayard din vechime, fără frică şi fără reproş. Federer schimba spaţiul din jurul său. Tenisul, în prezenţa lui, devenea proiecţia unei întîlniri dintre Socrate şi Barîşnikov. Spre deosebire de alte părăsiri, plecarea lui de pe teren nu întristează, pentru că el continuă să joace în noi. Din ce în ce mai bine. Căci aşa e cu ăştia nemuritori. Nu mor. Nu pot. Nu vor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moscova este o perlă a Rusiei, cel puțin la prima vedere, dar cu o mulțime de defecte. O spune un vlogger român care trăiește acolo de 20 de ani și analizează această metropolă.
image
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Un om de știință susține că a descoperit cauza „blestemului faraonului”, despre care se spune că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.
image
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis și omorât de comuniști pentru că a îndrăznit să prezinte lumii întregi planul criminal de reclădire a Bucureștiului după cutremurul din 1977. La aproape 40 de ani de la moartea lui, fiul său, Andrei Ursu, încă mai caută dreptatea pe care statul român i-o refuză.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.