După grupa în care a nimerit echipa României la fotbal, la Olimpiadă, putem folosi vorba „Prost să fii, noroc să ai”?

Publicat în Dilema Veche nr. 890 din 29 aprilie - 5 mai 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Păi, oricum mai bine aşa decît „Prost să fii, ghinion să ai”. Dar chiar şi în varianta mai bună, norocul şi-l mai face şi „prostul”. În cazul ăsta, ocazia şi-au provocat-o oamenii de la naţionala sub 21 de ani cînd au ajuns – premieră! – în semifinalele Euro. Ca să ai noroc trebuie mai întîi să te califici la împărţirea lui. Bun. După aceea, da, e posibil să constaţi că deţii oliţa fericită. Să primeşti Noua Zeelandă (nu la rugby), Coreea de Sud (nu la tir cu arcul sau short track) şi Honduras (la orice) e ca un dar. Dar... Competiţia olimpică, o spun din ceea ce am putut pricepe după cinci ediţii ca reporter-comentator, e un animal bizar, un Turn Babel ameţitor, te poate suge într-un vîrtej care te lasă lat şi bun de întors acasă gaga, fără să fi înţeles mare lucru din toată povestea. OK, Jocurile Olimpice de acum sînt altfel, fără prea mult public, fără activităţile obişnuite, dar vibraţia lor specifică va exista. E un clişeu pocnitor să spui că adversarii cei mai mari ai jucătorilor vor fi propriile interioare, doar că la JO e chiar aşa. Degeaba joci contra unor neica nimeni – deşi, staţi aşa, sud-coreenii au luat bronzul în 2012! –, meciurile nu vor fi ca oricare altele.

Apoi, spre deosebire de mai toate celelalte discipline, la fotbal nu găseşti elita lumii, în schimb medaliile sînt la fel precum cele de la suta de metri pe stadion sau în bazin, ori cea din concursul de individual compus la gimnastică. Asta dă idei. Şi energie. Cei mici vor visa că pot da lovitura vieţii. Ce dacă joci într-un campionat de care nu ştie nimeni cînd poţi, luptînd ca în filme, să devii în cîteva zile o legendă a ţării tale? Jocurile Olimpice sînt despre un soi de nebunie bine canalizată. Dacă pricep treaba asta şi sînt bine îndrumaţi pentru acest eveniment specific, ai noştri ar putea face ceva mare. Altfel vor face altceva mare. Peste toate pluteşte problema practică: pe cine se va putea baza echipa olimpică. Clubul din fruntea campionatului a spus deja, prin vocea notoriului său patron, că nu-şi lasă fotbaliştii la Tokyo în plin sezon. Noua Zeelandă sau Honduras nu vor avea necazul asta. Cam asta cu norocul. E după cum ţi-l faci. Şi, după cum vedem, noi am început deja să ni-l (des)facem.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
În vizită în Japonia, Andreia și Ionuţ, vloggerii de la canalul de YouTube „HaiHui în doi”, au prezentat povestea românului care vinde mici și alte feluri de mâncare tradițională în Țara Soarelui Răsare.
image
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?“
Postarea în care un bărbat a dezvăluit că prietenul său văduv a aflat că ai săi copii, rămași doar în grija sa, nu sunt de fapt ai lui, a devenit virală pe Facebook.
image
File de istorie. S-au plantat curmali, bananieri și palmieri pentru vizita Împăratului Franz Josef FOTO
Un oraș din vestul României a fost între 9 și 12 septembrie 1893 centrul de interes al Imperiului Austro-Ungar. Împăratul Franz Josef şi trei arhiduci au fost așteptați cu mare fast.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.