După Dănuţ Lupu, condamnat cu executare după ani de şofat fără permis, şi-au pierdut carnetele de conducere Lăcătuş şi Marica. Bîntuie o epidemie printre foştii mari fotbalişti?

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image png

De la distanţă, anumite roşii pot părea dovleci mai mici. Cam aşa şi în cazurile expuse. Nici o legătură între păţania primului şi situaţiile celorlalţi doi. Lupu a lucrat temeinic la întemniţarea lui, conducînd un timp incredibil fără a mai avea acest drept, suspendat definitiv încă de acum mai bine de două decenii. Încătuşat la aeroport după o tură prin Dubai, dădea senzaţia că pluteşte – în ciuda greutăţii impresionante, pe chip îi înflorise un zîmbet ca din alte lumi, avea ceva din martiriul unui Sfînt Sebastian pătruns de săgeţile ingratitudinii. El, care servise patria. În fine, la mulţi fotbalişti patria are conturul propriului trup. Şi, gîndiţi-vă, la Dănuţ e ceva teritoriu de plîns. Deşi mai fusese pedepsit, era în continuare oficial al clubului Dinamo, chestiune care n-a avut darul să-l trezească la realitate. Unele deprinderi mor greu. De fapt, nu mor niciodată. Sînt doar acoperite de un pic de pămînt şi multă ipocrizie, întru învierea lor. Cu Lăcătuş şi Marica a fost altcumva. Primul a rămas fără volan două luni pentru că nu a acordat prioritate la o trecere de pietoni, al doilea o lună pentru că a trecut pe roşu (pe galben, zice el). Sînt încălcări ale legilor circulaţiei frecvente, doar că, din cînd în cînd, unii au ghinionul să fie prinşi cînd agenţii de circulaţie nu stau cu spatele la drum, nu fumează, nu-şi beau cafelele sau nu bîrfesc ca nişte şcolari, în cerc, indiferenţi la tot şi toate, prăbuşească-se lumea-n dosul lor! Atunci, în acel rar şi improbabil moment de luciditate al organului, pac! – ţi-ai luat-o. Şi te enervezi, fireşte. Discursurile încep să se apropie, indiferent de infracţiune. Şi Lupu, şi Marica susţin că autorităţile vor să-i dea ca exemplu. Că se aşarnează împotriva lor ca să se vadă că oamenii legii muncesc, că sînt pe fază, că nimeni nu scapă. E o chestiune pe care o vedem şi la politicieni sau înalţi funcţuionari. Au alergie la a fi opriţi în trafic. „Tu ştii cine sînt eu?”, ţîşneşte, acid, glonţul verbal. Cu cît mai sus-pusă persoana, cu atît mai mare protestul. Reflexele trecutului se oţărăsc, se zbat, se tăvălesc, urlă. Băăăăăă, eu sînt ăla, băăăă! Ei, tocmai pentru că eşti ăla ar trebui să stai mai pe posterior, să nu crezi că eşti vînat cînd ai greşit sau, dacă nu ai greşit, să conteşti, nu să verşi flăcări pe nări. Fanariotismul ăsta de stradă, răsfăţul cu care sînt obişnuiţi unii, încurajaţi de pupindosişti şi căpătînd senzaţia că pot face orice, e o amprentă a locului. Altfel molfăim valori occidentale, dar cînd e despre ţărişoara fiecăruia, persoana lui fizică adică, uite-aşa ne mavroîncordăm!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

BYD jpg
BYD și Tesla luptă pentru dominația globală în sectorul vehiculelor electrice
Sectorul vehiculelor electrice (EV) a devenit un câmp de luptă pentru dominația globală între Tesla și rivalul său chinez BYD, cu NIO încercând să concureze într-o nișă proprie.
Clay Tablet   Louvre   AO29562 (cropped) jpg
Care este primul nume cunoscut în istorie. A fost găsit pe o tăbliță de lut de acum 6000 de ani
Primul nume cunoscut în istorie este cel al unui contabil mesopotamian de acum 6000 de ani. Numele său a fost scris pe o tăbliță de lut din orașul sumerian Uruk, în perioada de trecere de la calcolitic la epoca bronzului.
investitii
Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume. Tradiții de peste 400 de ani
Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.
The Arrival of the French Girls at Quebec, 1667   C W  Jefferys jpg
„Fiicele regelui”, cel mai mare proiect matrimonial din istorie. Cum s-a reușit fondarea unuia dintre cele mai importante state din lume
În secolul al XVII-lea a fost derulat cel mai mare proiect matrimonial din istorie sponsorizat de stat. Sute de femei au fost plătite pentru a merge în America de Nord și a se căsători cu soldații și muncitorii din colonii. Au contribuit la înființarea unui mare stat nord-american.
Restaurant - prieteni la masa - mancare - telefon - socializare FOTO Shutterstock
Cuvântul banal care ne poate aduce succesul: „Eu îmi învăț copiii să gândească cu ajutorul unui cuvânt”
De multe ori, cea mai mare barieră dintre noi și succes este propria noastră mentalitate. Din acest motiv, este important să știm cum trebuie să răspundem în fața provocărilor care ne ies în cale pentru a reuși să trecem cu bine peste orice problemă!
steagul romaniei si al UE foto pixabay jpg
La răscruce de drumuri. Cum arată scenariul ideal și cel de coșmar pentru viitorul României| ANALIZA
România se află la răscruce de drumuri, iar alegerile prezidențiale din luna mai vor decide calea pe care o luăm. Expertul în securitate Marius Ghincea avertizează că pentru prima dată de la momentul Snagov nu mai există decizia fermă și unanimă ca România să privească spre Bruxelles.
masina de lux confiscata in port foto politia de frontiera
Controverse privind taxa pe lux. Cum se aplică și care sunt neclaritățile
Taxa pe lux este un impozit suplimentar care se aplică locuințelor de peste 500.000 euro (2,5 milioane de lei) și mașinilor de peste 75.000 de euro (375.000 de lei).
Controversatul cercetător chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic Colaj X He Jiankui
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel de populară ca iPhone-ul”
He Jiankui revine în laborator după experimentul controversat de editare genetică ce a șocat lumea. „Sper ca, peste 50 de ani, oamenii să mă amintească drept «Darwin-ul chinez»”, a declarat cercetătorul care a creat în secret primii bebeluși modificați genetic.
Luptă între tătari și cazaci. Pictură de Józef Brandt (© Wikimedia Common)
Originea misterioasă a tătarilor. Istoricii încă încearcă să înțeleagă de unde provenea această populație
De-a lungul secolelor, tătarii au fost o prezență constantă la hotarele statelor românești. Iar de-a lungul timpului, cei mai mulți oameni au considerat că această populație războinică era de origine mongolă.