După Dănuţ Lupu, condamnat cu executare după ani de şofat fără permis, şi-au pierdut carnetele de conducere Lăcătuş şi Marica. Bîntuie o epidemie printre foştii mari fotbalişti?

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image png

De la distanţă, anumite roşii pot părea dovleci mai mici. Cam aşa şi în cazurile expuse. Nici o legătură între păţania primului şi situaţiile celorlalţi doi. Lupu a lucrat temeinic la întemniţarea lui, conducînd un timp incredibil fără a mai avea acest drept, suspendat definitiv încă de acum mai bine de două decenii. Încătuşat la aeroport după o tură prin Dubai, dădea senzaţia că pluteşte – în ciuda greutăţii impresionante, pe chip îi înflorise un zîmbet ca din alte lumi, avea ceva din martiriul unui Sfînt Sebastian pătruns de săgeţile ingratitudinii. El, care servise patria. În fine, la mulţi fotbalişti patria are conturul propriului trup. Şi, gîndiţi-vă, la Dănuţ e ceva teritoriu de plîns. Deşi mai fusese pedepsit, era în continuare oficial al clubului Dinamo, chestiune care n-a avut darul să-l trezească la realitate. Unele deprinderi mor greu. De fapt, nu mor niciodată. Sînt doar acoperite de un pic de pămînt şi multă ipocrizie, întru învierea lor. Cu Lăcătuş şi Marica a fost altcumva. Primul a rămas fără volan două luni pentru că nu a acordat prioritate la o trecere de pietoni, al doilea o lună pentru că a trecut pe roşu (pe galben, zice el). Sînt încălcări ale legilor circulaţiei frecvente, doar că, din cînd în cînd, unii au ghinionul să fie prinşi cînd agenţii de circulaţie nu stau cu spatele la drum, nu fumează, nu-şi beau cafelele sau nu bîrfesc ca nişte şcolari, în cerc, indiferenţi la tot şi toate, prăbuşească-se lumea-n dosul lor! Atunci, în acel rar şi improbabil moment de luciditate al organului, pac! – ţi-ai luat-o. Şi te enervezi, fireşte. Discursurile încep să se apropie, indiferent de infracţiune. Şi Lupu, şi Marica susţin că autorităţile vor să-i dea ca exemplu. Că se aşarnează împotriva lor ca să se vadă că oamenii legii muncesc, că sînt pe fază, că nimeni nu scapă. E o chestiune pe care o vedem şi la politicieni sau înalţi funcţuionari. Au alergie la a fi opriţi în trafic. „Tu ştii cine sînt eu?”, ţîşneşte, acid, glonţul verbal. Cu cît mai sus-pusă persoana, cu atît mai mare protestul. Reflexele trecutului se oţărăsc, se zbat, se tăvălesc, urlă. Băăăăăă, eu sînt ăla, băăăă! Ei, tocmai pentru că eşti ăla ar trebui să stai mai pe posterior, să nu crezi că eşti vînat cînd ai greşit sau, dacă nu ai greşit, să conteşti, nu să verşi flăcări pe nări. Fanariotismul ăsta de stradă, răsfăţul cu care sînt obişnuiţi unii, încurajaţi de pupindosişti şi căpătînd senzaţia că pot face orice, e o amprentă a locului. Altfel molfăim valori occidentale, dar cînd e despre ţărişoara fiecăruia, persoana lui fizică adică, uite-aşa ne mavroîncordăm!

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Cine a transformat România într-o țară de asistați social
România ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească un job, dar nu vor. Sau, după cum spun unii sociologi, ar vrea, dar acești oameni nu sunt încurajați de autorități.
image
Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că este aur. S-a dovedit că aceasta este mult mai valoroasă
În 2015, David Hole făcea o cercetare în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, el a descoperit ceva ieșit din comun - o piatră roșiatică foarte grea, care se afla în niște argilă galbenă.
image
Litoralul românesc, tărâmul uraganelor. Un expert estimează că fenomenele extreme din Marea Neagră vor fi tot mai dese EXCLUSIV
Profesorul universitar Eugen Rusu estimează că litoralul românesc va fi lovit în următorii ani de valuri cu o înălțime de 10 metri și vânturi ce vor atinge viteze de 130 de kilometri pe oră.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane