După ce bat clopotele

Publicat în Dilema Veche nr. 138 din 15 Sep 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Dacă, în dimineaţa de 12 septembrie 2006, eliminăm din buletinele de ştiri profesioniste grupajele dedicate comemorării victimelor actelor teroriste din urmă cu 5 ani, comentariile dedicate acestora şi veştile din teatrele de operaţiuni (Afganistan, Irak), putem verifica dacă e adevărat ce s-a spus atunci - că lumea se va schimba. Aflăm că s-a ajuns la un acord în privinţa formării unui nou Guvern palestinian cu reprezentanţi Hamas şi Fatah, că 43 de milioane de copii din lume nu pot merge la şcoală din cauza conflictelor armate, că o corabie s-a scufundat în largul insulelor Comore, din cauza vremii proaste, şi că oamenii de ştiinţă sînt aproape siguri că furtunile puternice sînt provocate de om: ele depind de temperatura apei la suprafaţa oceanului şi apa se încălzeşte din cauza încălzirii globale; mai aflăm că un număr record de indieni emigrează în Australia în căutarea locurilor de muncă şi că Australia îi acceptă cu plăcere, că rebelii ugandezi ies din ascunzători, că partidul lui Milo Djukanovici a cîştigat alegerile din Muntenegru, că trei ruşi au murit din cauza unui accident de aviaţie şi că la Paris a început procesul penal al notabilităţilor implicate într-o fraudă electorală în urma căreia, acum 17 ani, actualul preşedinte, Jacques Chirac, ar fi ajuns primarul Parisului. Ştiri de felul acesta existau şi în urmă cu cinci ani, dar noi le citim acum altfel. Comemorarea victimelor de la 11 septembrie a fost nobilă şi solemnă, organizatorii au încercat să reînvie, prin regia imaginilor, solidaritatea copleşitoare din acele zile, sentimentul că toţi americanii sînt în primejdie şi că împreună trebuie să se apere. De la 11 septembrie 2001 au trecut însă 5 ani şi a devenit evident că memoria victimelor alimentează diferenţierile. Într-un raport al Senatului, elaborat de o comisie bipartizană şi adoptat în unanimitate, se formulează limpede ideea că războiul împotriva terorismului, anunţat de preşedintele Bush, se duce cu un inamic de pe alte cîmpuri de luptă decît cele din Afganistan unde se află trupele NATO sau ale coaliţiei din Irak, că înainte de 11 septembrie Departamentul de Stat şi FBI nu au ştiut sau nu au vrut să se angajeze integral în lupta împotriva formaţiunilor Al-Qaeda, că, dacă într-adevăr "nu există nici o persoană care să poată fi învinuită, indivizii şi instituţiile trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru eşecul în oprirea acestor atacuri". Pe dîra tragediei s-au luat atunci măsuri severe de limitare a drepturilor celor bănuiţi de a fi participat la acţiunea grupurilor teroriste musulmane, şi au fost scoşi de sub incidenţa procedurilor judiciare prizonierii capturaţi în aceste conflicte. Durata detenţiei, absenţa rezultatelor, abuzurile au indignat opinia publică mondială şi au pus în evidenţă ipocrizia mesajului care pretindea că lupta împotriva terorismului se duce pentru democratizarea politicii din ţările musulmane: democraţia e departe atît de noile instituţii din Afganistan şi Irak, c

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.