Drogangeală

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

Consumul de droguri a produs un cîmp lexico-semantic special, un vocabular argotic tipic, prin care se manifestă simultan solidaritatea de grup și dorința de ascundere, de protejare față de posibile sancțiuni. În cazul limbii române, acest vocabular a fost parțial preluat prin împrumut (mai ales din engleză) și prin calc, parțial dezvoltat în interiorul limbii române, mai ales prin schimbări semantice (metafore și metonimii). Nu la acest jargon „intern“ al drogurilor mă voi referi însă în continuare, ci doar la termenii generici din limbajul standard care au fost dublați de o serie colocvial-argotică exprimînd mai ales deprecierea, judecata din exterior. Din această serie fac parte numele de agent drogangiu și drogălău și numele de acțiune (sau de stare) drogangeală. Chiar cuvîntul drog este atras în această serie depreciativă prin crearea pluralului glumeț droage

Dicționarele de argou din ultimele decenii (în primul rînd cele alcătuite de Nina Croitoru-Bobârniche și de George Volceanov, cu colaboratorii săi) au înregistrat cuvîntul drogangiu – definit prin sinonimul tehnic toxicoman. Cuvîntul e interesant pentru că arată vitalitatea sufixului -(a)ngiu, variantă a lui -(a)giu, intrat în română prin împrumuturi analizabile din turcă. „Decupat“ din cuvinte ca bostangiu sau caftangiu, sufixul cu forma -(a)ngiu e bine reprezentat în limbajul familiar-argotic, de la mai vechile chiulangiu, fitangiu, fustangiu, pilangiu și moftangiu la mai recentele blogangiu, clipangiu, parcangiu etc. În tratatul Formarea cuvintelor în limba română (vol. IV, 2015), capitolul redactat de Eugenia Contraș și Marina Rădulescu-Sala oferă explicații detaliate asupra istoriei și a uzului actual al sufixului. Uneori coexistă ambele variante, în dublete de tipul parcagiu și parcangiu (despre care am mai vorbit în această rubrică). Exemplele actuale de folosire a substantivului drogangiu sînt numeroase, mai ales în comentarii online și în formulări injurioase reproduse în presă: „Un drogangiu și un măscărici“ (libertatea.ro); „De la «drogangiu», «prostituat» sau «Führer» la «bun motivator» şi «antrenor cu ştaif»“ (adevarul.ro); „Dus a doua oară la Urgențe, Daniel susține că unele asistente l-ar fi pălmuit, agresat verbal, fiind făcut drogangiu“ (presasm.ro); „În mașina tânărului drogangiu, poliția a găsit droguri“ (stirilebzi.ro); „Loc special pentru drogangii, la festivalul de după dealuri“ (bzi.ro). Folosit adjectival, cuvîntul capătă, rar, o formă de feminin: „peluza drogangie“ (1923.ro). Un caracter și mai puternic peiorativ îl are derivatul drogălău, înregistrat de Blanca Croitor, în volumul Sufixele în limba română actuală. Formații recente (2021).

Derivatele în -eală sînt foarte frecvente în registrul colocvial-argotic. Probabil că derivatul drogangeală s-a format prin analogie, direct de la drogangiu, după modelul unor cuvinte în raporturi semantice similare, de tipul chiulangiu-chiulangeală. În mod normal derivatele în -eală – denumind o acțiune, un proces sau o stare – se formează de la verbe, dar în acest caz verbul a (se) drogangi (sau drogăngi), foarte rar folosit, pare a fi fost refăcut ulterior: „dacă se dovedește că s-a drogangit ministresa“ (comentariu, ­g4media.ro); „cînd te drogangești“ (cotidianul.ro). În schimb, drogangeală (sau drogăngeală) are destul de multe atestări recente (la unele, din cauza absenței diacriticelor, nu putem ști care este varianta fonetică a cuvîntului): „Drogangeala de 1 Mai“ (national.ro), „Lupii moraliști apără drogangeala“ (realitatea.net), „Festivalurile astea sînt doar un motiv de drogangeală în grup“ (hotnews.ro), „Drogangeală și bețivăneală“ (replicaonline.ro); „după o porție de drogăngeală“ (forum.softpedia.com). Derivatul a fost înregistrat de Blanca Croitor, în volumul citat, în forma drogăngeală și cu precizarea „foarte rar“. Am impresia că în ultimii ani cuvîntul s-a răspîndit foarte rapid, favorizat și de repetate evenimente tragice și dezbateri din spațiul public.

În fine, vorbitorii s-au folosit de concurența dintre desinențele de plural -uri și -e pentru a produce, la cuvinte care nu înregistrează în mod normal vreo variație, forme surprinzătoare: caucioace, metroaie, alcoale etc. Din această serie face parte pluralul ludic droage: „Se duc să petreacă sau să se rupă pe «droage»?“ (ziardecluj.ro); „fără prea multe droage“ (cinemagia.ro); „Droagele și înghesuiala sînt de obicei parte din experiență“ (g4media.ro) etc. 

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.