Dreptul la durere

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

# În spații publice din nenumărate orașe ale lumii au apărut, după 7 octombrie, afișe cu fotografii ale civililor israelieni răpiți de Hamas. Aproape imediat a apărut și o specie de oameni a căror principală preocupare pare să fie distrugerea acestor afișe. 

Rețelele sociale sînt pline de videouri-martor cu astfel de persoane. E foarte greu de înțeles ce speră acești indivizi să obțină. Afișele acelea sînt mai degrabă un semnal disperat al durerii decît o declarație politică de vreun fel. Dincolo de barajul de știri din teren căruia îi sîntem supuși de cîteva săptămîni încoace, distrugerea acelor imagini mi se pare unul dintre cele mai violent-absurde gesturi din tot acest război. Oameni despre care nimeni nu știe dacă mai sînt în viață – sau nu – sînt acuzați și pedepsiți încă o dată și încă o dată, la nesfîrșit, nu se știe de ce. 

Singura explicație pe care am putut-o găsi în fața unei astfel de opere de vandalism la care am asistat în Berlin e aceea că toți cei afectați în vreun fel sau altul de evenimentele din Palestina înțeleg că, dincolo de războiul propriu-zis, conflictul se poartă în planul percepției publice. Ambele părți încearcă să convingă publicul extern, într-un fel de bătălie nesfîrșită pentru inimă și minte. Probabil asta a fost și logica autorităților israeliene atunci cînd au prezentat unorjurnaliști imagini ale asaltului de la 7 octombrie recuperate de la teroriștii Hamas morți sau capturați.  Foarte mulți dintre participanții la acea prezentare au ieșit de acolo tulburați și confuzi. Cîțiva dintre ei au descris scenele pe care le-au văzut, însă cei mai mulți au preferat să-și avertizeze publicul că nivelul ororilor săvîrșite de Hamas este imposibil de descris. 

# O amică dintr-o redacție mare europeană îmi descrie o ședință de sumar la care unul dintre colegii ei afirmă senin că va merge la o demonstrație de sprijin pentru cauza palestiniană. Omul are opinii ferme despre conflict și vrea să fie prezent la acea manifestație. Se oferă să și relateze de acolo. Este refuzat, iar amica mea se întreabă dacă ar trebui să raporteze șefilor ei schimbul de replici. Nu o face. Speră, pur și simplu, că omul va înțelege de ce e greșit să amesteci opinii proprii cu știri. 

# Un alt amic, influencer iordanian de data asta, și-a propus să „educe” publicul non-arab în privința conflictului palestinian. Produce filmulețe, pe care le publică pe Instagram, în care explică rădăcinile conflictului de pe o poziție vădit anti-israeliană. Nu spune nimic despre rolul jucat de guvernele arabe de-a lungul istoriei. În privat, recunoaște că s-a greșit nemaipomenit de mult, însă nu o poate spune public. E și el un fel de soldat care luptă cu ce arme are la dispoziție. E în tonul lui un fel de amărăciune fatalistă, dar continuă să producă filmulețele alea. Îl cunosc destul de bine cît să știu că nu ar fi niciodată de acord cu barbaria Hamas, dar războiul ăsta e mai mare decît el. „Nu avem democrație și guvernele noastre sînt de rahat, dar voi (de acolo de unde stă el, eu reprezint publicul occidental generic) vă puteți convinge guvernele să țină seama de valorile pe care le clamează cînd ne tot dau lecții”, îmi zice la un moment dat. Discuția ar putea continua la nesfîrșit, dar aleg să mă opresc. Nu-mi folosește la nimic. Am văzut de prea multe ori de-a lungul timpului că genul acesta de conversații se termină aproape întotdeauna la fel, cu un soi de răceală care face orice discuție viitoare mai dificilă. Nici el n-a încercat să o ducă mai departe. S-a întors încrîncenat la filmulețele lui. 

# Sentimentul neputinței ce răzbate din radicalizarea care crește permanent în jurul nostru e copleșitor. Și nu e vorba numai despre veșnicele războaie din Orientul Mijlociu, ci despre aproape orice subiect major care ajunge pe agenda publică: vaccinuri, drepturile minorităților de toate felurile, raportarea la străini etc. 

Umanitatea pare să fi decis brusc să se trezească din amorțeală și să-și caute pricină sieși. Peste tot în jurul nostru privirea s-a întors dinspre viitor spre trecut și toată lumea are ceva de reproșat, de revizuit sau de recuperat. Trăim vremuri ale revanșei, de abandon lent al rațiunii în fața emoției. Și ducem războaiele noastre mici într-un fel de transă a autoconfirmării, ignorînd cu bună știință efectele gesturilor noastre. 

Îndărătnicia oarbă care stă în spatele distrugerii unor afișe ce înfățișează victime rămîne pentru mine stupefiantă. Oamenilor nu li se refuză numai dreptul de a trăi într-un spațiu oarecare, de a se exprima public, ci și dreptul la durere. Se practică un soi de apartheid al suferinței – în spațiile noastre publice  dintr-o dată nu mai e loc pentru suferința tuturor. 

Compasiunea are capul spart și nu e nimeni care să cheme ambulanța. 

În atari condiții, judecăți despre prejudecățile unor guverne sau organizații de presă sînt aproape ridicole. Problema e infinit mai mare. 

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

tanarul a fost arestat preventiv Foto informatiata ro jpg
Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere de majorat a fost arestat preventiv
Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un băiat de aceeași vârstă, la un majorat organizat într-o pensiune din judeţul Suceava, a fost arestat preventiv, duminică după amiază. El este acuzat de comiterea infracţiunii de omor. Băiatul înjunghiat era elev.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Ciolacu, contre cu premierul din Kosovo, după scandalul de la meciul cu echipa României. „Este total inacceptabil, amestecă politica cu sportul”
Premierul României, Marcel Ciolacu a reacționat, susținând într-o postare pe Facebook că premierul din Kosovo amestecă politica cu sportul, după ce liderul kosovar a susținut că va face tot ce poate pentru ca cei vinovați să fie penalizați.
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști Foto Salvamont Maramures jpg
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști. A fost localizat cu ajutorul STS
Salvamontiştii maramureşeni au intervenit, duminică seară, pentru recuperarea unui turist care s-a rătăcit pe munte, în zona Blidari - Piatra Bulzului. Bărbatul a fost localizat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
mihaela bilic facebook jpg
Trei soluții propuse de Mihaela Bilic, după un weekend în care „ai facut-o lată”: „Plătiți-vă datoria cât mai rapid!”
Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit într-o postare pe Facebook despre cazurile în care ajungem să facem excese la finalul săptămânii, oferind mai multe variante pentru a remedia posibilele probleme.
Zelenski a discutat cu Biden în marja summitului G7 de la Hiroshima FOTO EPA-EFE
Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei
Preşedintele Joe Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi armele americane cu rază lungă pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Este o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
sinner facebook jpg
Jannik Sinner e campionul campionilor. Suma colosală pe care o va primi după ce a defilat în ATP Finals
Liderul mondial a devenit primul italian care se impune la Turneul Campionilor.
Lucian Romaşcanu PSD in conferinta de presa FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Romașcanu: PNL a plagiat melodia spotului de campanie
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a transmis pe Facebook PNL că a plagiat melodia dintr-un spot de campanie.
Fată de doar 16 ani, ucisă de iubit Foto Deșteptarea ro jfif
Adolescentă de 16 ani, ucisă de iubit. Bărbatul a dat foc locuinţei pentru a ascunde urmele crimei. Bebelușul lor este în stare gravă, la spital
Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei. În urma incendiului, fetița cuplului, un bebeluș de nouă luni, a ajuns în stare gravă la spital.
Captură de ecran 2024 11 17 201421 png
Ce spune veteranul care l-a ucis pe bin Laden despre Pete Hegseth, nominalizat de Trump în fruntea Pentagonului
Alegerea moderatorului Fox News Pete Hegseth în fruntea Departamentul Apărării va zgudui, fără îndoială, trupele Pentagonului, dar într-un sens bun, spun foști militari americani, inclusiv fostul ofițer din trupele speciale care l-a ucis pe Osama bin Laden, relatează Daily Mail.