Dragul meu fiu,
Cu siguranță, ai auzit și tu de Selly. Poate știi și tu că, în ultima săptămînă, un interviu al său a făcut iar vîlvă. Mai multe persoane publice, cu vizibilitate în mass-media, l-au criticat pentru afirmațiile sale, l-au luat peste picior și l-au acuzat că e arogant. M-am hotărît și eu să îți scriu despre el, pufnind în barbă, cu gîndul de a-i face praf aroganța și de a-l critica, asemeni celor care deja au făcut-o. Pentru că, mi-am spus, un astfel de personaj nu e bine să îți fie ție model și nici colegilor tăi de generație sau generațiilor apropiate vouă.
Apoi, înainte de a mă apuca de scris, am căutat și interviul. Pentru a citi chiar ce a spus el, celebrul Selly, dincolo de intervențiile critice care au apărut despre el. Și, trebuie să îți mărturisesc, m-am cam înmuiat. Pentru că mi-am dat seama că vehemența s-ar putea să nu se potrivească, să nu fie justificată cu adevărat de ceea ce băiatul acesta a spus.
Așadar, să le luăm la rînd, pas cu pas.
O primă afirmație pe baza căreia s-a dezlănțuit critica este că el cheltuiește cam 10.000-20.000 de euro pe lună și că încearcă să fie cumpătat, pe cît posibil. Ce aroganță! – s-ar putea spune. Cei mai mulți români probabil nici nu au avut vreodată atîția bani în conturi. Pentru cei mai mulți români a fi cumpătat înseamnă să îți drămuiești salariul de la o lună la alta, pentru a nu muri de foame. Foarte adevărat și, în același timp, trist. Dar dincolo de realitatea aceasta, ce spune, de fapt, Selly? Spune că e conștient că este vorba despre o sumă mare, dar că el și-o permite. Că, așadar, cîștigă suficient de mult încît să poată cheltui atît, respectiv că încearcă să nu fie extravagant, dar că a ajuns la un stil de viață care necesită aceste cheltuieli. Explică și că o zi din viața lui este destul de banală, în prim-plan stînd timpul petrecut la muncă. Pentru că, da, se pare că muncește: are afaceri care îi impun timp acordat lor. Este muncă. Acum, citind cuvintele lui, nu mi s-a mai părut deloc arogant. Cîți dintre noi, dacă am avea veniturile respective, nu am cheltui la fel? Și, mai mult, sînt cam convins că și unii dintre cei care l-au luat peste picior, criticîndu-l, cheltuiesc la fel de mult, avînd la rîndul lor afaceri și venituri enorme din munca lor în mass-media. Am început, deci, să miros puțină ipocrizie în aceste critici venite din stînga și din dreapta. Dar, mi-am spus, ele ar fi, totuși, justificate, dacă Selly ar avea acești bani din nimic, din averea părinților sau din furtișaguri, așa cum destui și-au făcut averile. Ei bine, totuși, dragul meu, se pare că nu este așa: Selly are bani pentru că are afaceri care merg bine. Să fie oare asta ceva de condamnat?
Să mergem puțin mai departe, pentru că lucrurile se leagă între ele. A doua afirmație, care m-a făcut și pe mine să scot foc pe nări, a fost că a renunțat la facultate și că i se părea inutil să o facă. Doamne, ce afirmație înfiorătoare! Și am citit ce spune băiatul. Băiatul spune că, de fapt, știa că nu va face facultatea chiar dacă s-a înscris. Pentru că avea deja afaceri mari, care îi ocupau mult timp, pentru că avea angajați care depindeau de el și de succesul afacerilor. Pentru că facultatea la care se înscrisese era una serioasă, pe care nu ar fi putut-o fenta, absentînd și trecînd la examene pe alte șmechereli decît învățatul serios al teoriei. Pentru că a preferat să nu facă o altă facultate pe care ar fi putut-o ușor fenta (așa cum mulți dintre cei care au poziții importante în societatea noastră au făcut-o!). El mai spune, de asemenea, niște lucruri: că a avut noroc, și-a găsit drumul, nișa de exploatat, de la care pornind și-a putut construi afacerile. Că din complexitatea acestor afaceri învață mult mai mult despre specificul lor decît ar putea învăța teoretic la facultate. Și iar m-am uitat atent la ceea ce a spus și nu mi s-a părut deloc arogant, mi s-a părut bine argumentat și justificat. Mai sînt cazuri destule de oameni care au reușit extrem de bine în viață fără facultate, ba chiar abandonînd-o. Poate știi și tu despre cazul lui Mark Zuckerberg, care a abandonat Harvard-ul. Ce aveau acești oameni în comun cu Selly? Poate nu mare lucru. Dar aș zice că n-ar fi de neglijat faptul că aveau o credință. Un scop. O convingere că trebuie să facă ceva anume și știau că pot să o facă, fără a termina facultatea.
Totuși. Pentru că există și un totuși. Totuși, deși citind interviul l-am absolvit pe Selly de aroganță și i-am acceptat argumentele, mă văd nevoit să te îndemn să nu-l iei ca model. Poți să-l admiri, la fel cum poți să-l admiri pe Mark Zuckerberg sau pe Leo Messi. Dar nu te îmbăta cu apă rece, idolatrizîndu-i și spunîndu-ți că uite, ei n-au făcut școală, poți să nu faci nici tu.
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului. Bani făcuți, poate îți spui tu, ușor, din prezența online, din vizualizări și reclame. Așa este, bani făcuți poate ușor, din vizualizările pe care tu și ceilalți i le-ați asigurat, de pe partea aceasta a ecranului, în timp ce el stătea dincolo și le primea. Sesizezi diferența? Nu sînt ironic, sînt doar corect! La 18 ani, Selly avea afaceri serioase, care implicau bani mulți, deci n-a stat să risipească banii cîștigați de la tine și de la ceilalți care îi urmăreau vlog-ul! Tu n-ai avut acest talent, o preocupare constantă și serios gestionată, poate nici același noroc. Așa este viața! N-ai avut nici talentul lui Messi, deși te-am dat la fotbal, unde n-ai dovedit nici o pasiune sau îndemînare care să te ducă spre un succes de milioane de dolari.
Ce vreau să spun, de fapt? Că tu nu-ți permiți să abandonezi școala. Că este în regulă să-l admiri pe unul ca Selly, nu să-l disprețuiești, dar nici să nu-l iei ca model din care să-ți alimentezi frustrări sau, mai rău, justificări ale unor abandonuri. Că ție îți rămîne calea normalității: să te ții de școală și să găsești un drum al tău, care să-ți asigure bucuria unei vieți cît mai bune, dar fără să zaci tînjind la cai verzi pe pereți. Căci dacă vei avea norocul să găsești vreo astfel de herghelie, din partea mea nu vei auzi critici pentru că factura ta lunară este de 20.000 de euro. Cînd vei avea venituri cîștigate pe propria barbă, care să-ți permită acest nivel de trai, nu te voi critica dacă vei abandona facultatea. Te voi critica doar dacă vei face din asta o justificare pentru aroganță, pentru lipsă de respect și de empatie față de alții. Pînă atunci, însă, va trebui să dai în continuare extemporale și să treci examene.
Cu drag,
tatăl tău
Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.