Dragul meu fiu,

Publicat în Dilema Veche nr. 988 din 16 martie – 22 martie 2023
HCorches prel jpg

Cu siguranță, ai auzit și tu de Selly. Poate știi și tu că, în ultima săptămînă, un interviu al său a făcut iar vîlvă. Mai multe persoane publice, cu vizibilitate în mass-media, l-au criticat pentru afirmațiile sale, l-au luat peste picior și l-au acuzat că e arogant. M-am hotărît și eu să îți scriu despre el, pufnind în barbă, cu gîndul de a-i face praf aroganța și de a-l critica, asemeni celor care deja au făcut-o. Pentru că, mi-am spus, un astfel de personaj nu e bine să îți fie ție model și nici colegilor tăi de generație sau generațiilor apropiate vouă.

Apoi, înainte de a mă apuca de scris, am căutat și interviul. Pentru a citi chiar ce a spus el, celebrul Selly, dincolo de intervențiile critice care au apărut despre el. Și, trebuie să îți mărturisesc, m-am cam înmuiat. Pentru că mi-am dat seama că vehemența s-ar putea să nu se potrivească, să nu fie justificată cu adevărat de ceea ce băiatul acesta a spus.

Așadar, să le luăm la rînd, pas cu pas.

O primă afirmație pe baza căreia s-a dezlănțuit critica este că el cheltuiește cam 10.000-20.000 de euro pe lună și că încearcă să fie cumpătat, pe cît posibil. Ce aroganță! – s-ar putea spune. Cei mai mulți români probabil nici nu au avut vreodată atîția bani în conturi. Pentru cei mai mulți români a fi cumpătat înseamnă să îți drămuiești salariul de la o lună la alta, pentru a nu muri de foame. Foarte adevărat și, în același timp, trist. Dar dincolo de realitatea aceasta, ce spune, de fapt, Selly? Spune că e conștient că este vorba despre o sumă mare, dar că el și-o permite. Că, așadar, cîștigă suficient de mult încît să poată cheltui atît, respectiv că încearcă să nu fie extravagant, dar că a ajuns la un stil de viață care necesită aceste cheltuieli. Explică și că o zi din viața lui este destul de banală, în prim-plan stînd timpul petrecut la muncă. Pentru că, da, se pare că muncește: are afaceri care îi impun timp acordat lor. Este muncă. Acum, citind cuvintele lui, nu mi s-a mai părut deloc arogant. Cîți dintre noi, dacă am avea veniturile respective, nu am cheltui la fel? Și, mai mult, sînt cam convins că și unii dintre cei care l-au luat peste picior, criticîndu-l, cheltuiesc la fel de mult, avînd la rîndul lor afaceri și venituri enorme din munca lor în mass-media. Am început, deci, să miros puțină ipocrizie în aceste critici venite din stînga și din dreapta. Dar, mi-am spus, ele ar fi, totuși, justificate, dacă Selly ar avea acești bani din nimic, din averea părinților sau din furtișaguri, așa cum destui și-au făcut averile. Ei bine, totuși, dragul meu, se pare că nu este așa: Selly are bani pentru că are afaceri care merg bine. Să fie oare asta ceva de condamnat?

Să mergem puțin mai departe, pentru că lucrurile se leagă între ele. A doua afirmație, care m-a făcut și pe mine să scot foc pe nări, a fost că a renunțat la facultate și că i se părea inutil să o facă. Doamne, ce afirmație înfiorătoare! Și am citit ce spune băiatul. Băiatul spune că, de fapt, știa că nu va face facultatea chiar dacă s-a înscris. Pentru că avea deja afaceri mari, care îi ocupau mult timp, pentru că avea angajați care depindeau de el și de succesul afacerilor. Pentru că facultatea la care se înscrisese era una serioasă, pe care nu ar fi putut-o fenta, absentînd și trecînd la examene pe alte șmechereli decît învățatul serios al teoriei. Pentru că a preferat să nu facă o altă facultate pe care ar fi putut-o ușor fenta (așa cum mulți dintre cei care au poziții importante în societatea noastră au făcut-o!). El mai spune, de asemenea, niște lucruri: că a avut noroc, și-a găsit drumul, nișa de exploatat, de la care pornind și-a putut construi afacerile. Că din complexitatea acestor afaceri învață mult mai mult despre specificul lor decît ar putea învăța teoretic la facultate. Și iar m-am uitat atent la ceea ce a spus și nu mi s-a părut deloc arogant, mi s-a părut bine argumentat și justificat. Mai sînt cazuri destule de oameni care au reușit extrem de bine în viață fără facultate, ba chiar abandonînd-o. Poate știi și tu despre cazul lui Mark Zuckerberg, care a abandonat Harvard-ul. Ce aveau acești oameni în comun cu Selly? Poate nu mare lucru. Dar aș zice că n-ar fi de neglijat faptul că aveau o credință. Un scop. O convingere că trebuie să facă ceva anume și știau că pot să o facă, fără a termina facultatea. 

Totuși. Pentru că există și un totuși. Totuși, deși citind interviul l-am absolvit pe Selly de aroganță și i-am acceptat argumentele, mă văd nevoit să te îndemn să nu-l iei ca model. Poți să-l admiri, la fel cum poți să-l admiri pe Mark Zuckerberg sau pe Leo Messi. Dar nu te îmbăta cu apă rece, idolatrizîndu-i și spunîndu-ți că uite, ei n-au făcut școală, poți să nu faci nici tu. 

Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului. Bani făcuți, poate îți spui tu, ușor, din prezența online, din vizualizări și reclame. Așa este, bani făcuți poate ușor, din vizualizările pe care tu și ceilalți i le-ați asigurat, de pe partea aceasta a ecranului, în timp ce el stătea dincolo și le primea. Sesizezi diferența? Nu sînt ironic, sînt doar corect! La 18 ani, Selly avea afaceri serioase, care implicau bani mulți, deci n-a stat să risipească banii cîștigați de la tine și de la ceilalți care îi urmăreau vlog-ul! Tu n-ai avut acest talent, o preocupare constantă și serios gestionată, poate nici același noroc. Așa este viața! N-ai avut nici talentul lui Messi, deși te-am dat la fotbal, unde n-ai dovedit nici o pasiune sau îndemînare care să te ducă spre un succes de milioane de dolari. 

Ce vreau să spun, de fapt? Că tu nu-ți permiți să abandonezi școala. Că este în regulă să-l admiri pe unul ca Selly, nu să-l disprețuiești, dar nici să nu-l iei ca model din care să-ți alimentezi frustrări sau, mai rău, justificări ale unor abandonuri. Că ție îți rămîne calea normalității: să te ții de școală și să găsești un drum al tău, care să-ți asigure bucuria unei vieți cît mai bune, dar fără să zaci tînjind la cai verzi pe pereți. Căci dacă vei avea norocul să găsești vreo astfel de herghelie, din partea mea nu vei auzi critici pentru că factura ta lunară este de 20.000 de euro. Cînd vei avea venituri cîștigate pe propria barbă, care să-ți permită acest nivel de trai, nu te voi critica dacă vei abandona facultatea. Te voi critica doar dacă vei face din asta o justificare pentru aroganță, pentru lipsă de respect și de empatie față de alții. Pînă atunci, însă, va trebui să dai în continuare extemporale și să treci examene.

Cu drag,

tatăl tău

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moscova este o perlă a Rusiei, cel puțin la prima vedere, dar cu o mulțime de defecte. O spune un vlogger român care trăiește acolo de 20 de ani și analizează această metropolă.
image
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Un om de știință susține că a descoperit cauza „blestemului faraonului”, despre care se spune că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.
image
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis și omorât de comuniști pentru că a îndrăznit să prezinte lumii întregi planul criminal de reclădire a Bucureștiului după cutremurul din 1977. La aproape 40 de ani de la moartea lui, fiul său, Andrei Ursu, încă mai caută dreptatea pe care statul român i-o refuză.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.