Două copile în finala de la US Open?

Publicat în Dilema Veche nr. 910 din 16 – 22 septembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

I se mai par cuiva copile cele două, Emma Raducanu şi Leylah Fernandez? Mai are cineva senzaţia că, la 18-19 ani, într-o finală de Mare Şlem eşti copil? Vîrsta, vorba cuiva, e doar un număr. În sport, vîrsta e o păcăleală. Sportul de performanţă e un fabulos accelerator de particule ale maturizării. Poate ultima copilă care a ajuns într-o finală a fost gîdea Simonei Halep, zgubilitica Ostapenko. Dar în spatele fetiţei care la fiecare bombă pe care o arunca şi care nu exploda unde trebuie se supăra de parcă i s-ar fi furat o păpuşă stătea o bătrînă nebună după succes. Campionii timpurii simt ca nimeni alţii mirosul gloriei şi se droghează cu el precum lupii de pe Wall Street, în vreme ce ceilalţi adolescenţi acneici continuă să aştepte la un colţ de stradă mult după ce a trecut ora întîlnirii. Emma Raducanu, subiect naţional dată fiind originea română a tatălui ei, are o mie de ani în spate căpătaţi în cele trei săptămîni de la New York. În primele zile cerea îndrumări de la alţii prin baza de la Flushing Meadows. Înaintea primului meci şi-a rătăcit căştile pentru muzică. „Nu-i nimic, dacă voi cîştiga azi voi avea bani să îmi iau altele”, şi-a spus. La capătul poveştii, Cenuşăreasa chinezo-româno-canadiano-britanică are cît să-şi cumpere vreo zece mii de dispozitive hi-tech. Copile? Leylah a cerut microfonul cînd toată lumea a crezut că a terminat discursul de după finala pierdută şi a spus că ar vrea să aibă rezilienţa pe care cei din New York au demonstrat-o în cei 20 de ani trecuţi de la atacurile asupra Turnurilor Gemene. Publicul s-a topit după ea. Raducanu (fără „ă”) mimează mai bine copilăria, atît de bine încît mai crede şi ea că are doar 18 ani. Sau poate nu vrea să afle cît de mare s-a făcut. Mare cît planeta. Nu poţi rămîne un copil, cum n-a putut rămîne Greta Thunberg. Un copil nu are responsabilităţi, Emma şi Leylah vor avea vagoane. Un copil nu cîştigă bani, cele două au devenit milionare. Totuşi, ele se deosebesc de noi, ceilalţi adulţi obişnuiţi. Percep liniile de energie ale pămîntului, sînt ubicue, pot vedea prin ziduri, simt mişcările atomilor şi aceste superputeri le dau o bucurie pe care o regăsim doar la copii. Rămîn blocate în cursa pentru imposibil, ca un ţînc care vrea să prindă porumbeii şi pune în fiecare zi aceeaşi abnegaţie în zadarnica întreprindere. Doar că la ele nimic nu e zadarnic, decît dacă ajung să-şi dea seama cît de sus au ajuns şi le apucă vertijul. Vezi Naomi Osaka. Dar Emma şi Leylah, eroinele celei mai frumoase finale din vremuri imemoriale, par că au stomacul tare. Să ne ţinem bine!      

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.