Două copile în finala de la US Open?

Publicat în Dilema Veche nr. 910 din 16 – 22 septembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

I se mai par cuiva copile cele două, Emma Raducanu şi Leylah Fernandez? Mai are cineva senzaţia că, la 18-19 ani, într-o finală de Mare Şlem eşti copil? Vîrsta, vorba cuiva, e doar un număr. În sport, vîrsta e o păcăleală. Sportul de performanţă e un fabulos accelerator de particule ale maturizării. Poate ultima copilă care a ajuns într-o finală a fost gîdea Simonei Halep, zgubilitica Ostapenko. Dar în spatele fetiţei care la fiecare bombă pe care o arunca şi care nu exploda unde trebuie se supăra de parcă i s-ar fi furat o păpuşă stătea o bătrînă nebună după succes. Campionii timpurii simt ca nimeni alţii mirosul gloriei şi se droghează cu el precum lupii de pe Wall Street, în vreme ce ceilalţi adolescenţi acneici continuă să aştepte la un colţ de stradă mult după ce a trecut ora întîlnirii. Emma Raducanu, subiect naţional dată fiind originea română a tatălui ei, are o mie de ani în spate căpătaţi în cele trei săptămîni de la New York. În primele zile cerea îndrumări de la alţii prin baza de la Flushing Meadows. Înaintea primului meci şi-a rătăcit căştile pentru muzică. „Nu-i nimic, dacă voi cîştiga azi voi avea bani să îmi iau altele”, şi-a spus. La capătul poveştii, Cenuşăreasa chinezo-româno-canadiano-britanică are cît să-şi cumpere vreo zece mii de dispozitive hi-tech. Copile? Leylah a cerut microfonul cînd toată lumea a crezut că a terminat discursul de după finala pierdută şi a spus că ar vrea să aibă rezilienţa pe care cei din New York au demonstrat-o în cei 20 de ani trecuţi de la atacurile asupra Turnurilor Gemene. Publicul s-a topit după ea. Raducanu (fără „ă”) mimează mai bine copilăria, atît de bine încît mai crede şi ea că are doar 18 ani. Sau poate nu vrea să afle cît de mare s-a făcut. Mare cît planeta. Nu poţi rămîne un copil, cum n-a putut rămîne Greta Thunberg. Un copil nu are responsabilităţi, Emma şi Leylah vor avea vagoane. Un copil nu cîştigă bani, cele două au devenit milionare. Totuşi, ele se deosebesc de noi, ceilalţi adulţi obişnuiţi. Percep liniile de energie ale pămîntului, sînt ubicue, pot vedea prin ziduri, simt mişcările atomilor şi aceste superputeri le dau o bucurie pe care o regăsim doar la copii. Rămîn blocate în cursa pentru imposibil, ca un ţînc care vrea să prindă porumbeii şi pune în fiecare zi aceeaşi abnegaţie în zadarnica întreprindere. Doar că la ele nimic nu e zadarnic, decît dacă ajung să-şi dea seama cît de sus au ajuns şi le apucă vertijul. Vezi Naomi Osaka. Dar Emma şi Leylah, eroinele celei mai frumoase finale din vremuri imemoriale, par că au stomacul tare. Să ne ţinem bine!      

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

de ce este importanta hidratarea pentru corp i piele jpg
4 obiceiuri proaste care ne distrug pielea. Dermatologii atrag atenția asupra anumitor comportamente greșite
Toți avem obiceiuri care, deși par inofensive, pot avea un impact negativ asupra sănătății pielii noastre. Dermatologii atrag atenția asupra anumitor comportamente care, de-a lungul timpului, pot contribui la deteriorarea pielii, iar acestea sunt adesea făcute de noi fără să realizăm consecințele lo
Cadourile pentru profesori de Paște  Sursa Freepik com jpg
Părinți supărați pe „cheta de sărbători” în școli și grădinițe: „Nu prea merge scuza că n-ai bani. Trebuie să contribui”
În grădinițe și școli, gesturile de recunoștință au devenit obligații financiare, reclamă numeroși părinți. Unii dintre ei au relatat că se simt presați a contribui la cadouri tot mai costisitoare, care rareori mai au o valoare simbolică.
turisti calatorii city break aeroport zboruri jpg
Haos în aer vara asta. Destinațiile cu cele mai mari întârzieri. Cum pot turiștii români să-și salveze vacanța
Problemele din traficul aerian provoacă întârzieri majore pe tot globul, dar unele destinații sunt mai afectate decât altele, după cum dezvăluie o recentă analiză realizată de publicația The Telegraph. Prin urmare, și turiștii români se vor confrunta din nou în această vară cu întârzieri de zbor.
Cristina Radu romanca in cel mai trist oras UK foto Instagram png
Ce spun româncele care trăiesc în cel mai trist oraș din Marea Britanie
Pe vremuri o urbe plină de viață, Barrow-in-Furness, este considerată la ora actuală cel mai trist oraș din Marea Britanie, din cauza șomajului, a numeroaselor probleme cu drogurile și a faptului că foarte multe firme s-au închis.
longevitate jpg
Ți-ar plăcea să trăiești 150 de ani? Atunci trebuie să renunți la sex!
Imaginați-vă că ar exista o rețetă sigură pentru a trăi 150 de ani. O viață lungă, plină de experiențe și realizări. Oare acest vis ar putea deveni realitate? Potrivit profesorului Alex Zhavoronkov, directorul Fundației de Cercetare în Biogerontologie, acest lucru ar putea fi posibil, însă cu un pre
muzica casti shutterstock
8 probleme serioase pe care muzica le poate vindeca. Poate fi un medicament minune
Muzica are un impact profund asupra oamenilor, iar acest lucru nu se limitează doar la o formă de divertisment. Studiile științifice au demonstrat că muzica poate fi un adevărat medicament, având beneficii importante asupra sănătății fizice și mentale.
pestera theopetra jpg
Descoperirea care a schimbat istoria cunoscută. Ce vechime are și cum arată cea mai veche construcție ridicată de mâna omului
O peșteră din Grecia, locuită de oameni acum 130.000 de ani, schimbă istoria cunoscută. În acest sit incredibil, specialiștii au descoperit urmele primei construcții realizate de hominizi, într-o epocă în care acest lucru era considerat aproape imposibil.
image png
Exerciții care ameliorează durerile de la încheieturile mâinilor provocate de utilizarea prelungită a computerului
Utilizarea prelungită a computerului este o realitate zilnică pentru multe persoane, iar efectele acestui obicei nu sunt deloc de neglijat.
unt de arahide jpg
Unt de arahide sănătos. Cea mai bună și delicioasă rețetă
Untul de arahide este adesea privit cu suspiciune atunci când vine vorba de alimentație sănătoasă. Însă, în forma lui naturală și preparat acasă, poate deveni un aliat de nădejde în orice regim echilibrat.