Dosarele unghiilor

Publicat în Dilema Veche nr. 114 din 30 Mar 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Se spune că, cu excepţia României, toate ţările foste socialiste au rezolvat problemele legate de acţiunea fostelor organe de represiune, eliminîndu-i din viaţa publică pe aceia care au reprezentat şi au acţionat în numele comunismului. Poate că legile există, poate că în arhive e mai multă ordine. Dar între cei care vor să ştie "vechile poveşti" şi cei care nu vor să mai audă de ele, prăpastia e de netrecut, oricîte fapte bune ar putea acoperi vechile terfeloage. "Cu puţine zile înainte de Crăciunul trecut, istoricul maghiar Paul Lendvai a primit un pachet voluminos: conţinea cele 365 de pagini ale dosarului său, păstrat pînă atunci de Arhivele istorice din Budapesta, instituţie unde se triază arhivele poliţiei secrete comuniste. Paul Lendvai, jurnalist şi eseist cunoscut, 70 de ani, locuitor al Vienei, este de origine ungur. A venit la Viena în 1957, după o scurtă condamnare la închisoare pentru Ťtroţkism» de către regimul stalinist de atunci. Citind dosarul, a constatat că ani de zile, pe vremea cînd era corespondentul de la Viena al lui Financial Times (apoi redactor la televiziunea austriacă, responsabil de emisiunile pentru străinătate) a fost urmărit de Ťcolegii» săi unguri, la post în capitala Austriei. Corespondenţa lui era permanent deschisă şi conversaţiile sale permanent raportate. Publicarea dosarului lui Lendvai de către hebdomadarul literar Eletés Irodalom a provocat, la Budapesta, un mic scandal. S-a dovedit că unul dintre informatori a fost chiar celebrul comentator sportiv György Sepesi, 80 de ani acum, devenit recent cetăţean de onoare al Budapestei. Cotidianul Nepszabasdag se întreabă ce e mai condamnabil: să fi scris turnătorii despre confraţi, despre cei apropiaţi şi prieteni, sau să răscoleşti toate aceste Ťvechi poveşti»? Un fel de răspuns dă Andras Heltai-Hopp, redactor-şef adjunct al onorabilului magazin maghiar Pester Lloyd: ŤDa, notele de acum patruzeci de ani despre conversaţiile de atunci au fost scrise de mine. În epoca dictaturii totalitare, era de datoria tuturor celor care lucrau în Occident să raporteze în scris despre conversaţiile cu cetăţenii occidentali. (...) Caracterul tragi-comic al acestei afaceri este că numeroşi oameni politici ai fostului regim care au organizat, întreţinut şi utilizat sistemul de delaţiuni, sînt astăzi oameni de bine, sub toate raporturile, în toate partidele politice». În acest context a apărut şi numele celebrului regizor de film Istvan Szábo şi al cardinalului Lászlo Paskai care s-Ťocupat» de cardinalul Jozsef Mindszenty..." (Le Monde, 4 februarie 2006) (M. B.) globul cubic

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.