„Domnia dumneavoastră“

Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
„Domnia dumneavoastră“ jpeg

Inventarul formulelor de politeţe este, prin excelenţă, o zonă lingvistică instabilă, dependentă de tradiţii şi practici culturale diverse şi reînnoită permanent, mai ales din nevoia de a exprima, în anumite situaţii, mai multă deferenţă decît ar fi fost de aşteptat. Gramaticile româneşti au rămas adesea în urma dinamicii limbii vorbite (sau pur şi simplu au refuzat să accepte inovaţiile uzului), descriind de pildă formele dînsul şi dînsa ca simple pronume personale, deşi, pentru mulţi vorbitori, ele indică un grad intermediar de politeţe. Pronumele dumneata, descris ca mijloc de exprimare a unui grad intermediar de politeţe, se foloseşte tot mai rar, adesea în contexte de distanţare ironică.

Formula domnia dumneavoastră – pe care am auzit-o recent, într-o emisiune de ştiri, într-o întrebare adresată de o tînără reporteră preşedintelui ţării – mi s-a părut în primul moment o simplă bîlbîială, o contaminare între Domnia Voastră şi dumneavostră, produsă din cauza grabei şi emoţiei. Chiar dacă nu ar fi decît o simplă greşeală accidentală, izolată, formula e interesantă, pentru că ilustrează o posibilă cauză a schimbării lingvistice în cîmpul semantic al politeţii: într-o situaţie oficială, în care se impune politeţea ceremonioasă, vorbitorul nu e sigur că poate regla formulele în funcţie de interlocutor, iar din ezitările sale se nasc noi variante lexicale.

În mod surprinzător, ciudăţenia lingvistică în discuţie nu e însă izolată: sînt zeci de exemple, în internet, care par să indice o oarecare răspîndire a hibridului. Formula are atestări în discursul parlamentar, la noi – „cu privire la întrebarea pusă de domnia dumneavoastră răspunsul pregătit de noi este următorul“ (stenograme ale Camerei Deputaţilor, 18.05.2006) – dar şi în Republica Moldova: „Prin declarațiile care le faceți domnia dumneavoastră…“ (parlament.md, 5.03.2015). Apare, cu evidenta intenţie de flatare a interlocutorului, de creştere a distanţei sociale, în discursuri elogioase, de pildă într-o şedinţă de Consiliu Judeţean: „«am învăţat de la domnia dumneavoastră ce înseamnă munca în echipă, toleranţa, arta negocierii», spune consilie­rul“ (gandul.info, 3.03. 2014). La fel de previzibil, e atestată în cereri de ajutor sau de informaţii, adesea împreună cu alte mijloace lingvistice de minimalizare a efortului: „îndrăznesc să fac un mic apel către domnia dumneavoastră“ (lamaruta.protv.ro); „întrebarea mea la domnia dumneavoastră este următoarea“ (dreptonline.ro); „dorim să organizăm un concert exclusiv cu domnia dumneavoastră în decembrie“ (tudorgheorghe.info) etc. În acelaşi timp, există şi exemple de folosire sarcastică a construcţiei: „«Domnia dumneavoastră vă credeţi vătaf, nu un salariat care beneficiază de impozitele şi taxele achitate de noi», spune N.O.“ (obiectivdesuceava.ro). Chiar dacă nu e folosită consecvent, formula hibridă nu mai este un simplu accident de rostire sau de redactare. În unele cazuri, e chiar repetată în text: „noi, alegătorii (eu sînt unul din mulţii fraieri care v-au votat) domniei dumneavoastră, îngheţăm în case, împreună cu copiii şi bătrînii noştri, pentru că domnia dumneavoastră, în respectul care îl aveţi pentru cetăţenii oraşului, ne-aţi luat dreptul de a supravieţui“ (zvj.ro).

E destul de uşor de explicat de ce şi cum a apărut formula excesivă: unii vorbitori au avut impresia că sintagma Domnia Voastră – specifică registrului formal, în care exprimă un grad înalt de politeţe – ar fi prea slabă, prea puţin aptă să marcheze distanţa (plină de respect sau de indignare). De fapt, compusul Domnia Voastră (pentru care norma actuală impune majuscule iniţiale, dar care e adesea folosit fără acestea) reface, transparent, structura care a produs în timp, prin uz îndelungat şi prin sudare, pronumele de politeţe dumneavoastră. Unii vorbitori, se pare, actualizează inconştient în posesivul voastră (din componenţa compusului) valoarea pronumelui de persoana a doua plural utilizat independent, non-politicos în măsura în care intră în contrast cu politicosul dumneavoastră – şi îl înlocuiesc cu acesta din urmă. 

Ridicolă prin exces pleonastic, formula ar părea să indice o surprinzătoare înclinaţie către politeţe a contemporanilor noştri. Nu cred că e vorba despre aşa ceva. E mai curînd efectul unei nesiguranţe de ton şi de registru, manifestate, alternativ, prin teribile violenţe de limbaj şi prin acumulări obositor de ceremonioase.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum a reacționat un jurnalist de investigații după ce a aflat că tatăl său l-a votat pe Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale: „Am început să-i înțeleg perspectiva”
Andrei Popoviciu, un jurnalist de investigații este de părere că România se află într-o cursă de dezbateri în privința ultranaționalistului Călin Georgescu, după ce a reușit să obțină o ascensiune neașteptată în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Etern movie still 04 jpeg
„ETERN“, un film despre regrete și alegeri fundamentale are premiera națională
Regizat de Ulaa Salim, acest film unic îmbină cu sensibilitate teme legate de schimbările climatice cu o poveste emoționantă despre destinul personal și colectiv.
curtea constitutionala decizii verdict   foto ccr ro jpg
Alegeri prezidențiale 2024. CCR amănă pronunțarea unei decizii în privința anulării alegerilor
Curtea Constituțională a României a decis vineri după două ore de dezbateri, să amâne pronunțarea unei decizii pe marginea contestației de anulare a turului I al Alegerilor prezidențiale 2024. O decizie în acest sens ar urma să fie luată pe 2 decembrie.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum îl elogia presa rusă pe Călin Georgescu: Rusia și România și-au găsit un trup în Dr. Călin Georgescu
Presa rusă l-a elogiat în numeroase rânduri pe Călin Georgescu, un „strateg absolut” și un diplomat de talie mondială cum România nu a mai avut de un secol, pe care ar putea salva România. „Rusia și România și-au găsit un trup în persoana doctorului Georgescu”.
Şeful MI6 Richard Moore FOTO EPA-EFE
„Campanie de sabotaj rusesc uluitor de nesăbuită în Europa”. Șeful MI6 avertizează că „securitatea noastră va fi pusă în pericol”
Rusia desfășoară o „campanie de sabotaj uluitor de nesăbuită” în Europa, intensificându-și, de asemenea, sabotajul nuclear pentru a speria alte țări să nu sprijine Ucraina, a declarat vineri șeful serviciului secret de informații al Regatului Unit, cunoscut sub numele de MI6.
meningita jpg
Un elev din Baia Mare a fost diagnosticat cu meningită. „Vă rugăm să donați de urgență sânge, indiferent de grupă”
Boala poate fi fatală în 48 de ore. Adolescentul a fost internat la spitalul de pediatrie din Cluj-Napoca. Direcția de Sănătate (DSP) Maramureș a pus în aplicare măsuri sanitare.
perioada grea pentru zodii jpg
Zodii care vor avea parte de 3 săptămâni grele. Sfârșitul de an vine cu provocări, schimbări și situații neașteptate
Sfârșitul de an este adesea un moment de reflecție și bilanț pentru fiecare dintre noi, dar și o perioadă care poate aduce cu sine provocări semnificative.
klaus iohannis pe tron jpg
Șefii Romgaz, Transgaz, Transelectrica, OPCOM și CE Oltenia, decorați vineri de Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, vineri, o serie de decrete de decorare pentru a arăta aprecierea față de contribuția persoanelor la îndeplinirea obiectivelor României.
Maia Sandu FOTO Presedinte md jpg
Alegerile române au arătat că ,,distanța de la democrație la autoritarism poate fi tare scurtă”, afirmă Maia Sandu
Președinta Maia Sandu susține că alegerile din România au arătat că ,,democrația și libertatea sunt sub asediu în întreaga lume”, iar ,,lupta pentru libertate nu încetează niciodată” și ,,distanța de la democrație la autoritarism poate fi tare scurtă”, ceea ce cetățenii țării sale au simțit pe propr