„Domnia dumneavoastră“

Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
„Domnia dumneavoastră“ jpeg

Inventarul formulelor de politeţe este, prin excelenţă, o zonă lingvistică instabilă, dependentă de tradiţii şi practici culturale diverse şi reînnoită permanent, mai ales din nevoia de a exprima, în anumite situaţii, mai multă deferenţă decît ar fi fost de aşteptat. Gramaticile româneşti au rămas adesea în urma dinamicii limbii vorbite (sau pur şi simplu au refuzat să accepte inovaţiile uzului), descriind de pildă formele dînsul şi dînsa ca simple pronume personale, deşi, pentru mulţi vorbitori, ele indică un grad intermediar de politeţe. Pronumele dumneata, descris ca mijloc de exprimare a unui grad intermediar de politeţe, se foloseşte tot mai rar, adesea în contexte de distanţare ironică.

Formula domnia dumneavoastră – pe care am auzit-o recent, într-o emisiune de ştiri, într-o întrebare adresată de o tînără reporteră preşedintelui ţării – mi s-a părut în primul moment o simplă bîlbîială, o contaminare între Domnia Voastră şi dumneavostră, produsă din cauza grabei şi emoţiei. Chiar dacă nu ar fi decît o simplă greşeală accidentală, izolată, formula e interesantă, pentru că ilustrează o posibilă cauză a schimbării lingvistice în cîmpul semantic al politeţii: într-o situaţie oficială, în care se impune politeţea ceremonioasă, vorbitorul nu e sigur că poate regla formulele în funcţie de interlocutor, iar din ezitările sale se nasc noi variante lexicale.

În mod surprinzător, ciudăţenia lingvistică în discuţie nu e însă izolată: sînt zeci de exemple, în internet, care par să indice o oarecare răspîndire a hibridului. Formula are atestări în discursul parlamentar, la noi – „cu privire la întrebarea pusă de domnia dumneavoastră răspunsul pregătit de noi este următorul“ (stenograme ale Camerei Deputaţilor, 18.05.2006) – dar şi în Republica Moldova: „Prin declarațiile care le faceți domnia dumneavoastră…“ (parlament.md, 5.03.2015). Apare, cu evidenta intenţie de flatare a interlocutorului, de creştere a distanţei sociale, în discursuri elogioase, de pildă într-o şedinţă de Consiliu Judeţean: „«am învăţat de la domnia dumneavoastră ce înseamnă munca în echipă, toleranţa, arta negocierii», spune consilie­rul“ (gandul.info, 3.03. 2014). La fel de previzibil, e atestată în cereri de ajutor sau de informaţii, adesea împreună cu alte mijloace lingvistice de minimalizare a efortului: „îndrăznesc să fac un mic apel către domnia dumneavoastră“ (lamaruta.protv.ro); „întrebarea mea la domnia dumneavoastră este următoarea“ (dreptonline.ro); „dorim să organizăm un concert exclusiv cu domnia dumneavoastră în decembrie“ (tudorgheorghe.info) etc. În acelaşi timp, există şi exemple de folosire sarcastică a construcţiei: „«Domnia dumneavoastră vă credeţi vătaf, nu un salariat care beneficiază de impozitele şi taxele achitate de noi», spune N.O.“ (obiectivdesuceava.ro). Chiar dacă nu e folosită consecvent, formula hibridă nu mai este un simplu accident de rostire sau de redactare. În unele cazuri, e chiar repetată în text: „noi, alegătorii (eu sînt unul din mulţii fraieri care v-au votat) domniei dumneavoastră, îngheţăm în case, împreună cu copiii şi bătrînii noştri, pentru că domnia dumneavoastră, în respectul care îl aveţi pentru cetăţenii oraşului, ne-aţi luat dreptul de a supravieţui“ (zvj.ro).

E destul de uşor de explicat de ce şi cum a apărut formula excesivă: unii vorbitori au avut impresia că sintagma Domnia Voastră – specifică registrului formal, în care exprimă un grad înalt de politeţe – ar fi prea slabă, prea puţin aptă să marcheze distanţa (plină de respect sau de indignare). De fapt, compusul Domnia Voastră (pentru care norma actuală impune majuscule iniţiale, dar care e adesea folosit fără acestea) reface, transparent, structura care a produs în timp, prin uz îndelungat şi prin sudare, pronumele de politeţe dumneavoastră. Unii vorbitori, se pare, actualizează inconştient în posesivul voastră (din componenţa compusului) valoarea pronumelui de persoana a doua plural utilizat independent, non-politicos în măsura în care intră în contrast cu politicosul dumneavoastră – şi îl înlocuiesc cu acesta din urmă. 

Ridicolă prin exces pleonastic, formula ar părea să indice o surprinzătoare înclinaţie către politeţe a contemporanilor noştri. Nu cred că e vorba despre aşa ceva. E mai curînd efectul unei nesiguranţe de ton şi de registru, manifestate, alternativ, prin teribile violenţe de limbaj şi prin acumulări obositor de ceremonioase.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

Virgil Musta
Medicul Virgil Musta, trimis în judecată de DNA. El a devenit cunoscut în pandemie
DNA l-a trimis în judecată pe medicul Virgil Musta, specialist care s-a remarcat în timpul pandemiei. El este acuzat că a determinat asistentele de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara să vândă teste Covid și să preleveze probe medicale pentru firma la care medicul este acționar.
ronaldo twitter jpg
Cele mai tari glume după golul fantomă al lui Ronaldo
O serie de glume circulă pe rețelele sociale după ce fotbalistul lusitan Cristiano Ronaldo a fost lăsat fără primul gol din meciul cu Uruguay de la Campionatul Mondial Qatar 2022.
 Recruți ruși la un antrenament FOTO Profimedia
Văduva colonelului rus care s-ar fi sinucis cu cinci gloanțe i-a trimis o scrisoare deschisă lui Putin
Văduva unui colonel care s-ar fi sinucis cu cinci gloanțe i-a scris o scrisoare deschisă lui Vladimir Putin în care i-a cerut să ancheteze moartea soțului ei, relatează portalul rus Meduza.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.