Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?

Publicat în Dilema Veche nr. 943 din 5 – 11 mai 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Nu, doar jumătate din sumă, dacă e băiat cuminte. Dar, spre deosebire de învîrtiţii de la noi, care încasează sentinţe mai mari, dar musai cu suspendare, Der Goldene Junge al tenisului nemţesc va fi privat o vreme de trabuce, băuturi fine şi dezordine în propria viaţă. Acolo unde se duce trebuie să-ţi faci patul în fiecare dimineaţă. Ţarul Boris a fost condamnat la Londra pentru ceea ce s-ar numi bancrută frauduloasă şi dus imediat către ispăşirea sentinţei, fără măcar o ultimă îmbrăţişare pentru partenera Lilian şi fiul Noah. În anumite locuri, Justiţia nu e un banc. Judecătoarea a avut la final un comentariu care rezumă viaţa fostul mare mînuitor de rachete: „Pot înţelege haosul din finanţele dumneavoastră. Ce nu pot înţelege e că nu aţi învăţat niciodată din lecţiile trecutului şi că repetaţi mereu aceleaşi greşeli”.

Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită. Trebuie să ai memorie bună pentru a ţine minte numărul legăturilor amoroase şi al problemelor cu fiscul. Ion Ţiriac, care l-a manageriat o vreme, nu-l scutea de comentarii ironic-acide. Pentru un om care şi-a clădit averea drămuind fiecare pfennig, pasiunea autodistructivă a fostului său protejat ţinea de o altă planetă. În cele din urmă, deşi cîştigase șase turnee de Mare Şlem şi trei ale campionilor, avusese lucrative emisiuni TV şi îl manageriase pe Djokovic, Becker a izbutit performanţa demnă de o revenire a destinului de la 0-2 la seturi, 0-5 la game-uri şi 0-40 să acumuleze datorii enorme. Apoi a vrut să dosească nişte bani de mîna lungă a creditorilor şi iată cum măcar un an şi trei luni se va trezi la semnalul soneriei penitenciarului. Un frumos tablou al derivei, o Plută a Meduzei în care corabia salvatoare nici măcar nu a părăsit portul.

E ceva uimitor, totuşi, în această poveste atunci cînd o cuplezi cu alta, aceea a lui Jan Ullrich, singurul ciclist neamţ care a cîştigat Turul Franţei. Becker şi Ullrich au fost zeii sportului german vreme de mai multe decenii. Tabloidele erau pline de ei. Ambii sînt într-o stare de ratare umană care îţi goleşte sufletul. Ullrich, scufundat în alcool şi droguri, ajunsese să împuşte, la propriu, televizorul atunci cînd nimerea peste vreo emisiune în care subiectul era el. O fi întîmplător că astfel de campioni au ajuns în halul ăsta? Ceva pare defect în mecanismele intime nu numai ale unor oameni care, umflaţi de faimă, ajung să creadă că au depăşit în dimensiuni Pămîntul, ci şi în ale societăţii care le dă drumul către glorie plantînd în ei o bombă cu ceas. De unde rezultă că nu există Eden pe pămînt. Clişeele noastre au o viaţă din ce în ce mai grea.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.