„Doar zic...”

Publicat în Dilema Veche nr. 941 din 21 – 27 aprilie 2022
„Cu bule“ jpeg

Se știe că verbele „spunerii” (verbele de declarație) stau, în multe limbi, la baza unor formule conversaționale prin care vorbitorul își întărește sau își atenuează afirmațiile sau prin care menține și întărește legătura cu interlocutorul său. În română există destul de multe formule metalingvistice, în care verbul a zice nu este folosit pentru a marca reproducerea vorbirii, ci cu referire chiar la dialogul în desfășurare: zici?, ce zici?, așa zici?, zic și eu..., nu zic, cum să zic, ce să zic, pot să zic (cu varianta caragialescă pot pentru ca să zic) etc. Destul de des este folosită în prezent formula doar zic, cu rol de atenuare strategică, de obicei marcată de o ușoară ironie: vorbitorul își limitează spusele, le prezintă ca pe o simplă exprimare a opiniei, subînțelegînd că nu vrea să le impună, nu încearcă să-i convingă cu orice preț pe interlocutori. Formula glumeață, care mimează prudența, apare de obicei la sfîrșitul unui enunț în care se formulează o opinie sau o propunere – „E normal să existe investiții, dar preferințele astea reprezintă, pînă la urmă, un impediment pentru succesul unei campanii. Doar zic” (hotcity.ro); „Eu zic ca următoarele alegeri locale să aibă loc pe Facebook. Doar zic” (debanat.ro) – sau în care se insinuează o acuzație, atrăgînd de fapt atenția asupra acesteia: „Arbitrul (...) este același cu cel care a dictat penalty la meciul Craiova – Sibiu. Doar zic” (prosport.ro). Apelul la îngăduința interlocutorului poate fi explicit: „Vrem căldură, nu clănțănit de dinți! Doar zic, nu te supăra!” (mybabyfood.ro).

Restrîngerea prudentă este semnalată în română și de alte expresii, printre care formula părerea mea ajunsese la un moment dat aproape un tic verbal. Mai veche și mai frecventă este construcția minimalizatoare zic și eu, care se poate și combina cu doar zic, sporind astfel mărcile rezervei – „Nu știu, nu mă pricep, doar zic și eu…” (printreranduri.eu) – și intrînd într-o serie de ezitări și aproximări: „sau ceva de genu, nu prea mă pricep, doar zic și eu, așa o fi oare?” (4tuning.ro). În mod previzibil, în locul adverbului doar poate apărea echivalentul său, pe care l-am găsit mai ales în forma populară numa, probabil preferată pentru că elimină riscul confuziei dintre numai și nu mai: „Cineva face o confuzie năprasnică între motoarele de curse și motoarele comerciale. Numa zic...” (capcompas.ro); „nu cred că un om matur și-ar face așa freză, numa zic!” (stilmasculin.ro). Putem găsi (pe un site de umor) chiar și echivalentul substandard al adverbului doar, în construcția afirmativă cu decît, condamnată de normă: „Dar, totuși, sticla de Mona nu trebuia să fie albastră, chiar dacă nu se distinge eticheta? Decît zic!” (timesnewroman.ro).

E posibil ca utilizarea frecventă a expresiei doar zic să fie influențată astăzi, în uzul colocvial al comunicării online, de formule similare din engleză, unde just sayin(g) (redus din I´m just saying) este descris de unii cercetători ca marcator discursiv de atenuare. Oricum, nu se poate considera că formula românească ar fi un calc, pentru că expresiile similare sînt numeroase și destul de vechi, sugerînd mai curînd o convergență a mijloacelor lingvistice. În română, formula prudentă primește și dezvoltări explicative, caracterul acceptabil al opiniei fiind reliefat ironic printr-un contrast cu acțiunea violentă. În limbajul colocvial, sensul lui doar zic sau zic și eu poate fi explicitat de formulele complementare nu dau cu parul sau (ceva mai rar) nu dau cu barda: „zic și eu, nu dau cu parul” (facebook.com), „constat și eu, nu dau cu barda” (giroc.ro). Expresiile circulă de mai multe decenii, în legătură nu doar cu afirmațiile, ci cu orice act de limbaj cu potențial agresiv, de pildă însoțind o întrebare. Într-o dispută aprinsă, opiniile celuilalt riscă să fie percepute ca atacuri, iar întrebările sale ca provocări; într-un asemenea context se etalează parodic excesul de prudență: „Întreb şi eu, nu dau cu parul!” (obiectivbr.ro), „Nu dau cu parul, doar întreb” (moldova.europalibera.org), „Întreb și eu, nu dau cu barda” (g4media.ro), „îmi permit să le mai pun cîte o întrebare, căci, vorba aia, întreb, nu dau cu barda” (ziarultimisoara.ro). Formulele în discuție circulă de multă vreme, dar au puține atestări în scris; am găsit-o pe una dintre ele chiar într-un titlu din revista Luceafărul (nr. 22, 1971) – „Am zis și eu o vorbă, n-am dat cu parul” – , pe cealaltă într-un articol publicat în Cinema (nr. 5, 1978): „Întreb! Nu dau cu barda”.          

S-ar zice că mulțimea formulelor de mai sus exprimă un anume pesimism conversațional: presupunerea că intoleranța e norma, iar moderația și libertatea opiniilor trebuie să fie specificate cu grijă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pista aeroport cluj
Un nou aeroport se construiește lângă București
O companie românească a anunțat că va demara construcția unui nou aeroport, la circa 65 de kilometri în estul Bucureștiului, care va transporta atât pasageri, cât și mărfuri.
image png
Milionarul român, aventură cu soția prietenului său, la scurt timp după ce le-a botezat copilul: „Stăteam împreună tot timpul”
O dezvăluire șocantă a fost făcută recent în Bulgaria, iar protagonistul acestei informații este nimeni altul decât fostul fotbalist Claudiu Keșeru.
vlad alexandru ciurea jpeg
La ce oră trebuie să ne trezim? Dr. Vlad Ciurea: „Dumnezeu a hotărât acest lucru”
Somnul este crucial pentru buna funcționare a organismului nostru. Iar pe lângă numărul de ore pe care trebuie să le dormim, la fel de important este și momentul în care să ne trezim! Renumitul medic Vlad Ciurea ne spune care este ora perfectă la care ar trebui să ne începem ziua.
Romania loc 1 8+1 canotaj jpg
După rezultate, și răsplată. Canotajul primește cele mai mari sume de la ANS
Statul premiază canotajul pentru rezultate de la Olimpiada de la Paris 2024 și oferă federației de specialitate cel mai mare buget în 2025.
shutterstock 2134846143 jpg
Cu bicicleta, sau pe jos: Care dintre ele reduce mai eficient grăsimea abdominală?
Atât ciclismul, cât și mersul pe jos sunt exerciții aerobice excelente care te ajută să te menții în formă. Dar dacă vrei să reduci grăsimea abdominală, ce variantă este mai eficientă?
tramvaie tatra ruginite Foto mobilitate.eu
ANPC a oprit temporar din circulație 23 de tramvaie care nu ofereau siguranță călătorilor
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat joi dimineața controale în mai multe depouri de tramvaie din București. A fost oprită temporar circulația mai multor mijloace de transport în comun.
image png
Fotografii uluitoare cu lacul care crește neîncetat de două decenii. Destinația interzisă transformată în atracție turistică
Alimentat de izvoare subterane, lacul format pe fundul fostei cariere miniere Teliuc, închisă la mijlocul anilor 2000, a crescut continuu în ultimele două decenii. Până în prezent, planurile de transformare a lacului într-o zonă turistică nu au avut succes.
shutterstock 2532160199 jpg
Studii: Creierul uman a ajuns să conțină o lingură de microplastic?
Recent, cercetările au evidențiat prezența microplasticelor și în corpul uman.
BeFunky collage (3) jpg
Percheziții de amploare la influencerii lui Călin Georgescu. TikToker ieșit cu arma: „Domnu' Georgescu, fugiți!”
17 percheziţii domiciliare au loc joi, 20 martie 2025, în municipiul Bucureşti şi 9 judeţe, într-un dosar penal vizând coruperea alegătorilor, în campania lui Călin Georgescu.