Diverse servite

Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

În registrul colocvial și în unele jargoane profesionale ale românei actuale, substantivul feminin servită – provenit din participiul adjectival al verbului a servi – a căpătat mai multe sensuri, încă neînregistrate de dicționarele noastre generale. Într-una dintre accepții, care circulă de mai multă vreme în argoul elevilor și al studenților, cuvîntul se referă la o metodă de copiere la examene: prin intermediul unei lucrări făcute de acasă, strecurate pe furiș în locul foii de examen. Cuvîntul a fost înregistrat (cu sensul „fițuică”) de Nina Croitoru Bobîrniche, în 2003, iar G. Volceanov, în dicționarul său de argou, din 2006, a descris în detaliu procedeul (cu definiții reproduse pe platforma dexonline): „metodă de fraudare a unui examen scris prin substituirea colii de A4 imaculate cu o coală ce conține rezolvările subiectelor de examen pregătită de acasă”, „coală ce conține subiectele de examen rezolvate de acasă, predată la sfîrșitul unui examen scris”. Cuvîntul are în Internet destule atestări, care confirmă circulația sa cu acest sens; apare în sfaturi practice despre cele mai eficiente metode de copiere sau în diferite rememorări din anii de școală: „dacă dă teorie, îți faci o servită de acasă, dacă nu – bătrîna fițuică” (tpu.ro); „fă niște servite (scrii un subiect pe o foaie albă și îl scoți cînd nu se uită)” (reddit.com); „bineînțeles, toată lumea își făcea servita (își scria lecția din carte cuvînt cu cuvînt pe o foaie pe care o preda la finalul testului în loc de foaia de test propriu-zisă)”; „Metoda de copiat «semi-servita»” (amintiri-din-liceu.blogspot.com).

Sensul figurat actual al cuvîntului s-a dezvoltat probabil pornind de la jargonul jocurilor de cărți; la pocher, o mînă servită e situația în care jucătorul nu mai schimbă cărți, pentru că șansa distribuirii lor a produs deja o combinație cîștigătoare: „un meci care părea ușor ca o chintă servită” (Scînteia tineretului, 19.09.1967), „lui Drăghici îi intrase, servită, o chintă roială la as” (C. Țoiu, România literară, 3, 1992). Vorbitorii care nu mai percep legătura cu jocul de cărți pot identifica sensul cuvîntului din analogia cu alte situații care au în comun ideea unui rezultat favorabil furnizat de la bun început, fără efort. Cea mai familiară e pregătirea și oferirea mîncării de către altcineva: „Masa e servită!”. Asemănătoare sînt și situațiile din sport, mai ales din tenis, unde mingea servită sau ridicată la fileu favorizează partenerul de antrenament sau de joc;  accepția metaforică este deja fixată în frazeologie: „incidentul de azi pare servit la fileu” (adevarul.ro). În stilul jurnalistic actual, adjectivul servit se folosește adesea pentru a indica lipsa de spontaneitate și de autenticitate a dialogurilor în care totul este stabilit dinainte, întrebările sînt deja cunoscute și nu îl pun în dificultate pe interlocutor: „Întrebări «servite»pentru ministrul Mediului la o conferință de presă” (psnews.ro); „informaţia a fost făcută publică prin intermediul unei întrebări servite” (adevarul.ro). Variațiile expresiei permit să se vadă convergența metaforică dintre scenariul sportiv (mingea servită la fileu) și cel culinar (mîncarea servită pe tavă): „întrebări servite precum la antrenamentul de tenis”(fcsteaua.ro); „aceste întrebări servite pe tavă” (revistavip.net).

În jargonul publicistic, termenul servită desemnează o informație care nu a fost obținută prin investigații independente, ci a fost furnizată de-a gata de cineva interesat de producerea unui scandal. Sensul a fost explicat pe larg de Brîndușa Armanca, în articolul „Argou de jurnaliști: o «servită»” (publicat în revista 22 și pe contributors.ro, 2014): „La jurnaliști, o «servită»este subiectul primit de gata din afara redacției, introdus cu alt scop decît interesul public”; „O «servită» vine de obicei pe filiera acelor șefi editoriali sau patronali care folosesc mass-media ca instrument politic sau ca tun pe cîmpul de bătălie al afacerilor”. Cuvîntul circulă destul de mult cu acest sens: „a spus că informația «este o servită de genul dacă te interesează subiectul, uite ce pot să-ți dau»” (hotnews.ro); „cum arată o servită” (zoso.ro); „de obicei, «servita» are impact și se extinde contagios în toată presa” (nasul.tv) etc. 

Dezvoltările semantice nu se opresc însă aici. Substantivul servită se folosește și pentru a numi (depreciativ) o decizie oficială care oferă unor anumite persoane, cu intenție, diferite avantaje: „suspiciunea de «servită» (măsură propusă cu dedicație) generează exact poziția publică opusă” (Observator cultural, 17.08.22); „prefectul a semnat «o servită»” (observatorulph.ro); „încă o «servită» pentru prietenii constructori de blocuri” (topiasi.ro) etc.

Pe baza unor asociații de idei cu jocurile, cu sportul sau cu domeniul culinar, termenul servită maschează sursa favorizării (ilegale sau doar imorale), punînd în lumină numai aspectele „tehnice” și avantajele situațiilor pe care reușește să le condenseze, eufemistic și ironic.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

iodura de potasiu jpg
Polonia distribuie iodură de potasiu din cauza ameninţării nucleare
Autorităţile poloneze au anunţat vineri că au distribuit comprimate de iodură de potasiu pompierilor din toată ţara, în cazul unei expuneri provocate de războiul din Ucraina.
trotinete
PMB organizează o dezbatere privind utilizarea trotinetelor electrice. Cine poate participa
PMB îi invită pe toţi cei interesaţi să participe la dezbaterea publică privind regulamentul de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul platformelor online.
Scurgeri de gaz din conductele Nord Stream FOTO EPA-EFE
Scurgerile de gaze din Marea Baltică: Rusia acuză direct Occidentul. Suedia evocă un act comis de un actor statal
Şeful Serviciului de Informaţii Externe (SVR) al Federației Ruse, Serghei Narîşkin, a susţinut vineri că deține „dovezi” despre implicarea unei „piste occidentale” în fisurarea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.