Diverse servite

Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

În registrul colocvial și în unele jargoane profesionale ale românei actuale, substantivul feminin servită – provenit din participiul adjectival al verbului a servi – a căpătat mai multe sensuri, încă neînregistrate de dicționarele noastre generale. Într-una dintre accepții, care circulă de mai multă vreme în argoul elevilor și al studenților, cuvîntul se referă la o metodă de copiere la examene: prin intermediul unei lucrări făcute de acasă, strecurate pe furiș în locul foii de examen. Cuvîntul a fost înregistrat (cu sensul „fițuică”) de Nina Croitoru Bobîrniche, în 2003, iar G. Volceanov, în dicționarul său de argou, din 2006, a descris în detaliu procedeul (cu definiții reproduse pe platforma dexonline): „metodă de fraudare a unui examen scris prin substituirea colii de A4 imaculate cu o coală ce conține rezolvările subiectelor de examen pregătită de acasă”, „coală ce conține subiectele de examen rezolvate de acasă, predată la sfîrșitul unui examen scris”. Cuvîntul are în Internet destule atestări, care confirmă circulația sa cu acest sens; apare în sfaturi practice despre cele mai eficiente metode de copiere sau în diferite rememorări din anii de școală: „dacă dă teorie, îți faci o servită de acasă, dacă nu – bătrîna fițuică” (tpu.ro); „fă niște servite (scrii un subiect pe o foaie albă și îl scoți cînd nu se uită)” (reddit.com); „bineînțeles, toată lumea își făcea servita (își scria lecția din carte cuvînt cu cuvînt pe o foaie pe care o preda la finalul testului în loc de foaia de test propriu-zisă)”; „Metoda de copiat «semi-servita»” (amintiri-din-liceu.blogspot.com).

Sensul figurat actual al cuvîntului s-a dezvoltat probabil pornind de la jargonul jocurilor de cărți; la pocher, o mînă servită e situația în care jucătorul nu mai schimbă cărți, pentru că șansa distribuirii lor a produs deja o combinație cîștigătoare: „un meci care părea ușor ca o chintă servită” (Scînteia tineretului, 19.09.1967), „lui Drăghici îi intrase, servită, o chintă roială la as” (C. Țoiu, România literară, 3, 1992). Vorbitorii care nu mai percep legătura cu jocul de cărți pot identifica sensul cuvîntului din analogia cu alte situații care au în comun ideea unui rezultat favorabil furnizat de la bun început, fără efort. Cea mai familiară e pregătirea și oferirea mîncării de către altcineva: „Masa e servită!”. Asemănătoare sînt și situațiile din sport, mai ales din tenis, unde mingea servită sau ridicată la fileu favorizează partenerul de antrenament sau de joc;  accepția metaforică este deja fixată în frazeologie: „incidentul de azi pare servit la fileu” (adevarul.ro). În stilul jurnalistic actual, adjectivul servit se folosește adesea pentru a indica lipsa de spontaneitate și de autenticitate a dialogurilor în care totul este stabilit dinainte, întrebările sînt deja cunoscute și nu îl pun în dificultate pe interlocutor: „Întrebări «servite»pentru ministrul Mediului la o conferință de presă” (psnews.ro); „informaţia a fost făcută publică prin intermediul unei întrebări servite” (adevarul.ro). Variațiile expresiei permit să se vadă convergența metaforică dintre scenariul sportiv (mingea servită la fileu) și cel culinar (mîncarea servită pe tavă): „întrebări servite precum la antrenamentul de tenis”(fcsteaua.ro); „aceste întrebări servite pe tavă” (revistavip.net).

În jargonul publicistic, termenul servită desemnează o informație care nu a fost obținută prin investigații independente, ci a fost furnizată de-a gata de cineva interesat de producerea unui scandal. Sensul a fost explicat pe larg de Brîndușa Armanca, în articolul „Argou de jurnaliști: o «servită»” (publicat în revista 22 și pe contributors.ro, 2014): „La jurnaliști, o «servită»este subiectul primit de gata din afara redacției, introdus cu alt scop decît interesul public”; „O «servită» vine de obicei pe filiera acelor șefi editoriali sau patronali care folosesc mass-media ca instrument politic sau ca tun pe cîmpul de bătălie al afacerilor”. Cuvîntul circulă destul de mult cu acest sens: „a spus că informația «este o servită de genul dacă te interesează subiectul, uite ce pot să-ți dau»” (hotnews.ro); „cum arată o servită” (zoso.ro); „de obicei, «servita» are impact și se extinde contagios în toată presa” (nasul.tv) etc. 

Dezvoltările semantice nu se opresc însă aici. Substantivul servită se folosește și pentru a numi (depreciativ) o decizie oficială care oferă unor anumite persoane, cu intenție, diferite avantaje: „suspiciunea de «servită» (măsură propusă cu dedicație) generează exact poziția publică opusă” (Observator cultural, 17.08.22); „prefectul a semnat «o servită»” (observatorulph.ro); „încă o «servită» pentru prietenii constructori de blocuri” (topiasi.ro) etc.

Pe baza unor asociații de idei cu jocurile, cu sportul sau cu domeniul culinar, termenul servită maschează sursa favorizării (ilegale sau doar imorale), punînd în lumină numai aspectele „tehnice” și avantajele situațiilor pe care reușește să le condenseze, eufemistic și ironic.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket
Salariile în Europa: Cine câștigă cel mai mult și cel mai puțin, ajustat la puterea de cumpărare
Salariile medii diferă foarte mult în Europa, așa cum și costul vieții este extrem de variat, existând diverse definiții ale salariului, veniturilor și câștigurilor, fiecare reflectând aspecte diferite în fiecare stat.
accident autocar arges, foto ISU Arges jpg
La un pas de tragedie. Un autocar în care se aflau mai mulţi copii, lovit de o maşină care a ocolit un copac prăbuşit pe DN 7 în Argeş
Un autoturism care a încercat să evite un copac prăbușit pe un drum din Argeş a intrat într-un autocar în care se aflau și copii.
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Bătaie între alegători într-o secție de votare din Sectorul 5. Trei persoane au fost duse la audieri
Duminică, într-o secție de votare situată în Sectorul 5 al Capitalei, a izbucnit un conflict spontan între alegători care s-a încheiat cu o bătaie între trei persoane.
dezinformare rusia png
Aisbergul dezinformării ruse cu ocazia alegerilor. „Nu e o simplă colecție de miciuni aleatorii, ci produsul unui sistem complex”
Campaniile de dezinformare ale Rusiei nu sunt o simplă colecție de minciuni aleatorii, ci produsul unui sistem atent conceput. Acest sistem poate fi cel mai bine vizualizat ca un aisberg, vârful vizibil fiind susținut de un sistem vast și ascuns, arată specialiștii europeni de la EU vs Disinfo.
Magazin online Temu FOTO Shutterstock jpg
Shein și Temu sufocă retailul european, inclusiv pe cel românesc
Europa ar putea deveni noul teren central de înfruntare al marilor retaileri „izgoniți” de barierele comerciale impuse de SUA, retailerii chinezi, precum Shein și Temu, îndreptându-și deja atenția către bătrânul continent.
George Simion și a recunoscut înfrângerea Foto Captură video George Simion Facebook jpg
George Simion își recunoaște înfrângerea: „Am fost singuri împotriva tuturor. Lupta continuă”
George Simion și-a recunoscut înfrângerea la alegerile prezidențiale și l-a felicitat pe Nicușor Dan într-un clip video înregistrat în biroul său.
simion si nicusor live 2 jpg
Alegeri prezidențiale 2025. Cum au trăit candidații seara verdictului electoral
Seara anunțării rezultatelor pentru Cotroceni a fost pentru susținătorii lui Nicușor Dan plină de emoțiile învingătorului. De partea cealaltă, George Simion a ținut declarații în direct chiar din fața Parlamentului, anunțându-și victoria, imediat după exit-poll.
George Simion se declară câștigătorul alegerilor prezidențiale după anunțarea rezultatelor exit-poll, în București. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
George Simion, în mijlocul echipei AUR în seara înfrângerii. „Era în discuție cu toată suflarea străineză”
George Simion a urmărit anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale alături de zeci de membri și susținători AUR, duminică seară, la grupul parlamentar al partidului din Senat.
concediere foto 123 rf
Concedierile au efecte secundare grave. Cum pot fi reduse cheltuielile unei firme fără disponibilizări
În 2025, mulți antreprenori se confruntă cu presiuni financiare, precum inflația încă ridicată, salariul minim recent majorat și prețurile în creștere la utilități care îi obligă să-și regândească bugetele.