Dispreț, aroganță și opulență

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image

Niciodată nu am putut să-l agreez sau măcar să-mi fie indiferent Meme Stoica. Pentru cine nu știe, deși puțini cred că n-au auzit de el, Meme Stoica este managerul echipei de fotbal FCSB, mîna dreaptă a lui Gigi Becali și o prezență constantă, foarte vizibilă, în presa sportivă, de unde iradiază și spre notorietatea publică. La un moment dat, am citit despre necazurile pe care le-a avut cu fiica lui, care fusese grav bolnavă, așa cum un părinte niciodată nu ar trebui să-și vadă copilul, cu un diagnostic medical care îi dădea puține șanse de viață. Fiica lui a scăpat, totuși, și a relatat în presă despre sprijinul pe care tatăl i l-a dat, despre calitățile lui de părinte. M-a impresionat, și gîndul de-atunci mi-a fost că uite, în ciuda imaginii publice pe care și-o face, de om arogant, disprețuitor uneori, care desconsideră tot ce este în afara banului și a succesului poleit cu aur, ascunde un suflet de om bun. Și cumva încă mai cred asta. Totuși…

Recent, Meme a mai avut o ieșire care mi-a atras atenția. Cu ceva timp în urmă, am mai scris despre el, cînd, referindu-se la un fotbalist care urma să dea bacalaureatul, afirmase disprețuitor, citez din memorie, că pe el nu îl interesează școala, ci performanța sportivă. Școala e pentru proști, cu alte cuvinte. Acum, într-un schimb de replici tensionat cu un suporter, care-l atinsese cu o referire la timpul pe care l-a petrecut în închisoare, Meme Stoica l-a pus la punct: „Lasă-mă cu pușcăria, frate, că am dus-o mai bine la pușcărie decît ai dus-o tu acasă!”. Am rămas siderat, deși sînt convins că formulase un adevăr, și iar mi s-a activat antipatia organică față de el. 

Mi se pare o mare dramă faptul că, în general, modelele pe care le scoate la iveală societatea, atît de vizibile prin expansiunea mass-media în mediul virtual, sînt cam toate din categorii interogabile moral și atitudinal. Oamenii care au vizibilitate și care sar în ochii copiilor noștri sînt îngrozitor de departe de normalitatea unui om de succes obișnuit. Dar mai dramatic mi se pare faptul în sine că aceste categorii de oameni au succes și, mai ales, că l-au dobîndit pe căi ilicite sau la rîndul lor interogabile. Nu școala, educația, este cea care i-a făcut să aibă succes, transpare din imaginea lor publică, ci altceva. Fie o șmechereală, fie o serie de aroganțe, fie o împrejurare ilicită. Școala mai degrabă îi încurcă. 

Ca om care iubește sportul și face sport, mă întristează și faptul că modelele sportive au preponderent această „vestimentație” ostentativă a șmecheriei. Gigi Becali, Anamaria Prodan, mai recent și Simona Halep, cu o etichetă pe care aș fi bucuros să reușească să o dezlipească de pe ea. Desigur, sînt și modele valide, și-mi vin în minte David Popovici și Gheorghe Hagi. Dar parcă acestea sînt oarecum estompate. În plus, imaginea aceasta este dublată și de cîștigurile aiuritoare pe care aceștia le obțin, cîștiguri care aruncă în derizoriu și pun, prin opoziție, eticheta mizeriei pe noi, oamenii obișnuiți, care ne ducem traiul într-o zonă a decenței, nu a opulenței.

În aceeași ordine de idei, schimbînd doar domeniul, poți vedea cu ușurință acest dispreț al opulenței și al ilicitului și în cazul altor categorii sociale. Îmi vine acum în minte, ca exemplu recent, cazul președintelui de consiliu județean reținut zilele acestea de DNA, ca urmare a mitei uriașe pe care o luase. Asta pentru că am citit mărturisirea unui fost coleg al său de facultate, de la filosofie, care îl înfățișa în perioade diferite ale parcursului său ca un om total transformat, de la studentul studios, care citea filosofie și scria în reviste culturale, la omul politic lipsit de scrupule, care a ajuns să fie un infractor, dar unul cu o avere impresionantă. Cum ajungi să te transformi în acest fel? Misterul nu este chiar mare, pentru că banul, ochi al dracului, poate să pervertească, dacă ajungi să-l ai în cantități ce depășesc limita bunului-simț, a normalității unei vieți îndestulate, și nu-l poți înmulți pe căi legale, cu mijloace cinstite. Pur și simplu, probabil, nu te mai poți opri. Pentru că, așa cum rețin replica dintr-un film, dacă ajungi să dansezi cu diavolul, nu el se va transforma, ci te va transforma pe tine. Iar acest model social ajunge la ochii copiilor, care nu văd, mai ales, faptul că l-a prins legea, ci faptul că bogăția nu i-a venit de la studiile de filosofie.

Apoi, tot recent, un medic, chirurg de top, denunțat pentru sumele pretinse de la pacienți pentru a-i opera. Nu mai detaliez și acest caz. Doar mă întorc cu aceeași întrebare: cum ajungi acolo, cînd ai o carieră și un talent, un mare dar care ți s-a dat pentru a-l pune în slujba celorlalți?

Să mă explic mai bine. În vremuri în care imaginea publică nu era atît de ușor de mediatizat, faptul că, desigur, existau astfel de oameni nu afecta atît de tare imaginarul și construcția mentalitară. În zilele noastre, însă, impactul este uriaș. Disprețul care transpare sau este manifestat explicit prin aroganță, precum și mesajul că școala nu este importantă, mai important  este să ai acces la rețele de șmecherie, de înșelăciune, de călcat în picioare a bunului-simț.  

Ce vreau să spun cu reflecțiile acestea? Educația și școala ar trebui să fie promotoare ale cunoașterii și ale valorilor, iar profesorii să joace un rol esențial în transmiterea lor. Dar cînd modelele publice, indiferent de domeniu, promovează disprețul față de educație, moralitate și bun-simț, aceste valori pot fi erodate treptat. Dacă opulența și succesul aparent rapid par să fie la îndemînă, este greu să le transmiți copiilor că nu este chiar așa. Și că, în schimb, prin educație și cunoaștere pot să ajungă la un succes al decenței vieții, nu strălucitor și opulent, dar mulțumitor. 

Ne străduim, în școală, să transmitem că educația autentică, munca asiduă și integritatea sînt valori care au predominanță într-o societate sănătoasă și echitabilă. Profesorii își asumă responsabilitatea de a le promova și de a transmite mesajul că importanța educației rezidă în obținerea succesului prin mijloace onorabile. Dar este destul de greu să devină ei modele, prin comparație cu celelalte, care fac concurență neloială.

Nu văd o asanare posibilă sută la sută. În fond, așa funcționează lumea asta, cu oameni care vor ieși întotdeauna în evidență prin statutul lor de „zei” care au ajuns în Olimpul lor operînd cu dispreț față de valori și cu cinism față de semeni. La îndemînă rămîn tot educația și școala. Părinții și profesorii, care sînt cele mai apropiate modele pe care copiii le pot avea. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Dronele tehnologice, soluția cea mai eficientă la criza de angajați din agricultură. „Nu mai are cine mulge o oaie!”
Utilajele de ultimă generație și softurile inteligente sunt pregătite să suplinească lipsa tot mai acută a angajaților din domeniul agricol. Potrivit specialiștilor, o dronă, de exemplu, poate înlocui câteva utilaje, dar și doi-trei angajați. În plus, e o soluție mult mai economică pentru fermieri.
image
Descoperire de groază: un șarpe s-a refugiat de viscol în apartamentul unor constănțeni
Un apel mai puțin obișnuit a venit astăzi pe numărul unic de urgență 112: o familie din Constanța a cerut ajutor, după ce a descoperit un șarpe, ascuns după comoda din hol.
image
Cel mai lung pod arc din România a fost deschis circulației: „Este un proiect 100% românesc” VIDEO
Podul în lungime de 170 de metri a fost construit de o echipă românească și a costat 46 de milioane de lei.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane