Dispreț, aroganță și opulență

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image

Niciodată nu am putut să-l agreez sau măcar să-mi fie indiferent Meme Stoica. Pentru cine nu știe, deși puțini cred că n-au auzit de el, Meme Stoica este managerul echipei de fotbal FCSB, mîna dreaptă a lui Gigi Becali și o prezență constantă, foarte vizibilă, în presa sportivă, de unde iradiază și spre notorietatea publică. La un moment dat, am citit despre necazurile pe care le-a avut cu fiica lui, care fusese grav bolnavă, așa cum un părinte niciodată nu ar trebui să-și vadă copilul, cu un diagnostic medical care îi dădea puține șanse de viață. Fiica lui a scăpat, totuși, și a relatat în presă despre sprijinul pe care tatăl i l-a dat, despre calitățile lui de părinte. M-a impresionat, și gîndul de-atunci mi-a fost că uite, în ciuda imaginii publice pe care și-o face, de om arogant, disprețuitor uneori, care desconsideră tot ce este în afara banului și a succesului poleit cu aur, ascunde un suflet de om bun. Și cumva încă mai cred asta. Totuși…

Recent, Meme a mai avut o ieșire care mi-a atras atenția. Cu ceva timp în urmă, am mai scris despre el, cînd, referindu-se la un fotbalist care urma să dea bacalaureatul, afirmase disprețuitor, citez din memorie, că pe el nu îl interesează școala, ci performanța sportivă. Școala e pentru proști, cu alte cuvinte. Acum, într-un schimb de replici tensionat cu un suporter, care-l atinsese cu o referire la timpul pe care l-a petrecut în închisoare, Meme Stoica l-a pus la punct: „Lasă-mă cu pușcăria, frate, că am dus-o mai bine la pușcărie decît ai dus-o tu acasă!”. Am rămas siderat, deși sînt convins că formulase un adevăr, și iar mi s-a activat antipatia organică față de el. 

Mi se pare o mare dramă faptul că, în general, modelele pe care le scoate la iveală societatea, atît de vizibile prin expansiunea mass-media în mediul virtual, sînt cam toate din categorii interogabile moral și atitudinal. Oamenii care au vizibilitate și care sar în ochii copiilor noștri sînt îngrozitor de departe de normalitatea unui om de succes obișnuit. Dar mai dramatic mi se pare faptul în sine că aceste categorii de oameni au succes și, mai ales, că l-au dobîndit pe căi ilicite sau la rîndul lor interogabile. Nu școala, educația, este cea care i-a făcut să aibă succes, transpare din imaginea lor publică, ci altceva. Fie o șmechereală, fie o serie de aroganțe, fie o împrejurare ilicită. Școala mai degrabă îi încurcă. 

Ca om care iubește sportul și face sport, mă întristează și faptul că modelele sportive au preponderent această „vestimentație” ostentativă a șmecheriei. Gigi Becali, Anamaria Prodan, mai recent și Simona Halep, cu o etichetă pe care aș fi bucuros să reușească să o dezlipească de pe ea. Desigur, sînt și modele valide, și-mi vin în minte David Popovici și Gheorghe Hagi. Dar parcă acestea sînt oarecum estompate. În plus, imaginea aceasta este dublată și de cîștigurile aiuritoare pe care aceștia le obțin, cîștiguri care aruncă în derizoriu și pun, prin opoziție, eticheta mizeriei pe noi, oamenii obișnuiți, care ne ducem traiul într-o zonă a decenței, nu a opulenței.

În aceeași ordine de idei, schimbînd doar domeniul, poți vedea cu ușurință acest dispreț al opulenței și al ilicitului și în cazul altor categorii sociale. Îmi vine acum în minte, ca exemplu recent, cazul președintelui de consiliu județean reținut zilele acestea de DNA, ca urmare a mitei uriașe pe care o luase. Asta pentru că am citit mărturisirea unui fost coleg al său de facultate, de la filosofie, care îl înfățișa în perioade diferite ale parcursului său ca un om total transformat, de la studentul studios, care citea filosofie și scria în reviste culturale, la omul politic lipsit de scrupule, care a ajuns să fie un infractor, dar unul cu o avere impresionantă. Cum ajungi să te transformi în acest fel? Misterul nu este chiar mare, pentru că banul, ochi al dracului, poate să pervertească, dacă ajungi să-l ai în cantități ce depășesc limita bunului-simț, a normalității unei vieți îndestulate, și nu-l poți înmulți pe căi legale, cu mijloace cinstite. Pur și simplu, probabil, nu te mai poți opri. Pentru că, așa cum rețin replica dintr-un film, dacă ajungi să dansezi cu diavolul, nu el se va transforma, ci te va transforma pe tine. Iar acest model social ajunge la ochii copiilor, care nu văd, mai ales, faptul că l-a prins legea, ci faptul că bogăția nu i-a venit de la studiile de filosofie.

Apoi, tot recent, un medic, chirurg de top, denunțat pentru sumele pretinse de la pacienți pentru a-i opera. Nu mai detaliez și acest caz. Doar mă întorc cu aceeași întrebare: cum ajungi acolo, cînd ai o carieră și un talent, un mare dar care ți s-a dat pentru a-l pune în slujba celorlalți?

Să mă explic mai bine. În vremuri în care imaginea publică nu era atît de ușor de mediatizat, faptul că, desigur, existau astfel de oameni nu afecta atît de tare imaginarul și construcția mentalitară. În zilele noastre, însă, impactul este uriaș. Disprețul care transpare sau este manifestat explicit prin aroganță, precum și mesajul că școala nu este importantă, mai important  este să ai acces la rețele de șmecherie, de înșelăciune, de călcat în picioare a bunului-simț.  

Ce vreau să spun cu reflecțiile acestea? Educația și școala ar trebui să fie promotoare ale cunoașterii și ale valorilor, iar profesorii să joace un rol esențial în transmiterea lor. Dar cînd modelele publice, indiferent de domeniu, promovează disprețul față de educație, moralitate și bun-simț, aceste valori pot fi erodate treptat. Dacă opulența și succesul aparent rapid par să fie la îndemînă, este greu să le transmiți copiilor că nu este chiar așa. Și că, în schimb, prin educație și cunoaștere pot să ajungă la un succes al decenței vieții, nu strălucitor și opulent, dar mulțumitor. 

Ne străduim, în școală, să transmitem că educația autentică, munca asiduă și integritatea sînt valori care au predominanță într-o societate sănătoasă și echitabilă. Profesorii își asumă responsabilitatea de a le promova și de a transmite mesajul că importanța educației rezidă în obținerea succesului prin mijloace onorabile. Dar este destul de greu să devină ei modele, prin comparație cu celelalte, care fac concurență neloială.

Nu văd o asanare posibilă sută la sută. În fond, așa funcționează lumea asta, cu oameni care vor ieși întotdeauna în evidență prin statutul lor de „zei” care au ajuns în Olimpul lor operînd cu dispreț față de valori și cu cinism față de semeni. La îndemînă rămîn tot educația și școala. Părinții și profesorii, care sînt cele mai apropiate modele pe care copiii le pot avea. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.