Dispariția

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Dispariția jpeg

Ar fi putut rămîne un fapt divers îngropat în paginile tabloidelor. Sau, poate, intriga unui film polițist prost, dar de mare succes la public. „Dispariția“ lui Carlos Ghosn, la 29 decembrie, de la reședința sa din Tokyo, unde se afla sub supravegherea autorităților japoneze, e subiect central în presa internațională. Și va rămîne în atenția publică mult timp de acum înainte.

Carlos Ghosn a fost șeful companiei Renault-Nissan și e anchetat în Japonia pentru evaziune fiscală și fraude. Eliberat pe cauțiune (în valoare de peste zece milioane de euro) și consemnat la domiciliu forțat, a reușit să evadeze și să fugă în Liban. Detaliile fugii sînt încă neclare. Ce e sigur e că planul evadării și întreaga operațiune au fost puse la cale de o rețea de profesioniști cu conexiuni în comunitatea serviciilor de informații și care a necesitat resurse financiare importante. Se pare că Ghosn a reușit să scape de sub supravegherea poliției, că a părăsit domiciliul, că a mers pe jos pînă la gară și a luat trenul din Tokyo pentru a ajunge la Osaka, de unde s-a îmbarcat într-un avion privat ascuns într-o cutie destinată echipamentelor de scenă și trecută, fără să fie controlată, prin terminalul cargo al aeroportului; avionul privat, aparținînd unei companii specializate în transporturi speciale și diplomatice, a plecat în direcția Istanbul pentru ca de acolo să plece în Liban. În registrele zborului Osaka-Istanbul figurează doar două nume: Michael Taylor și George Zayek. Primul este un american în vîrstă de aproape 60 de ani, furnizor privat de securitate. A fost mai întîi parașutist înrolat în forțele speciale ale SUA, apoi a antrenat Forțele Libaneze, o miliție creștină. Celălalt pasager al avionului, George Zayek, a fost și el militar profesionist, înrolat în Forțele Libaneze. Cei doi sînt suspectați că ar fi coordonat și executat operațiunea de extragere a fostului șef Nissan-Renault.

Numele celui de al treilea pasager, adică al lui Carlos Ghosn, nici măcar nu apare în registrul de zbor. Sînt multe întrebări la care anchetatorii trebuie acum să ofere un răspuns. Cea mai arzătoare însă e: cum de a putut Carlos Ghosn să părăsească domiciliul forțat?

Pînă una-alta, Carlos Ghosn va trebui să compară în fața procurorului general al Libanului în baza mandatului internațional de arestare, însă, de vreme ce nu există un acord de extrădare cu Japonia, el nu va fi extrădat. În plus, menționează autoritățile de la Beirut, Carlos Ghosn deține un pașaport libanez și a intrat legal în țară – deci nu există motive de reținere. Nici guvernul de la Paris nu-l va extrăda pe Ghosn în caz că se va repatria: Franța nu-și extrădează cetățenii. Fugarul nici măcar nu mai simte nevoia să se ascundă. Dimpotrivă: a anunțat întîlniri cu presa, printre altele, pentru a denunța „persecuția“ la care e supus de sistemul de justiție nipon.

Evadarea spectaculoasă a lui Carlos Ghosn pică foarte prost pentru guvernul Japoniei, țară care se pregătește să găzduiască, la vară, Jocurile Olimpice. E o discreditare stînjenitoare, dureroasă, a serviciilor de securitate, într-un moment critic.

Japonia se confruntă de peste un deceniu cu mari probleme demografice: populația e îmbătrînită, lipsește forța de muncă tînără. Lacune importante au apărut și în rîndul forțelor de ordine: sînt de opt ori mai puțini agenți decît ar fi necesari pentru a asigura ordinea publică în timpul Jocurilor Olimpice care vor fi urmărite zilnic de sute de mii de oameni pe stadioane și în sălile de sport. Pe alocuri, lipsa agenților de securitate a fost înlocuită de inteligența artificială: camere video și programe de recunoaștere facială alertează autoritățile cu privire la persoane suspecte, în vreme ce alți roboți sînt capabili să recunoască mulțimile și să administreze căile de acces astfel încît să nu se producă blocaje. Avansul tehnologic al japonezilor e incontestabil, însă ce inteligență artificială mai e și asta dacă s-a lăsat prostită de fugarul Carlos Ghosn?

În fine, fuga francezului evazionist e o lovitură și pentru guvern. După o tăcere stînjenitoare care a durat aproape o săptămînă, s-a aflat și că premierul Shinzo Abe, aflat în vacanță, nu și-a întrerupt partidele de golf pentru a discuta cu șefii serviciilor de informații chestiunea dispariției omului de afaceri.

 Foto: wikimedia commons

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.