Dispariția

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Dispariția jpeg

Ar fi putut rămîne un fapt divers îngropat în paginile tabloidelor. Sau, poate, intriga unui film polițist prost, dar de mare succes la public. „Dispariția“ lui Carlos Ghosn, la 29 decembrie, de la reședința sa din Tokyo, unde se afla sub supravegherea autorităților japoneze, e subiect central în presa internațională. Și va rămîne în atenția publică mult timp de acum înainte.

Carlos Ghosn a fost șeful companiei Renault-Nissan și e anchetat în Japonia pentru evaziune fiscală și fraude. Eliberat pe cauțiune (în valoare de peste zece milioane de euro) și consemnat la domiciliu forțat, a reușit să evadeze și să fugă în Liban. Detaliile fugii sînt încă neclare. Ce e sigur e că planul evadării și întreaga operațiune au fost puse la cale de o rețea de profesioniști cu conexiuni în comunitatea serviciilor de informații și care a necesitat resurse financiare importante. Se pare că Ghosn a reușit să scape de sub supravegherea poliției, că a părăsit domiciliul, că a mers pe jos pînă la gară și a luat trenul din Tokyo pentru a ajunge la Osaka, de unde s-a îmbarcat într-un avion privat ascuns într-o cutie destinată echipamentelor de scenă și trecută, fără să fie controlată, prin terminalul cargo al aeroportului; avionul privat, aparținînd unei companii specializate în transporturi speciale și diplomatice, a plecat în direcția Istanbul pentru ca de acolo să plece în Liban. În registrele zborului Osaka-Istanbul figurează doar două nume: Michael Taylor și George Zayek. Primul este un american în vîrstă de aproape 60 de ani, furnizor privat de securitate. A fost mai întîi parașutist înrolat în forțele speciale ale SUA, apoi a antrenat Forțele Libaneze, o miliție creștină. Celălalt pasager al avionului, George Zayek, a fost și el militar profesionist, înrolat în Forțele Libaneze. Cei doi sînt suspectați că ar fi coordonat și executat operațiunea de extragere a fostului șef Nissan-Renault.

Numele celui de al treilea pasager, adică al lui Carlos Ghosn, nici măcar nu apare în registrul de zbor. Sînt multe întrebări la care anchetatorii trebuie acum să ofere un răspuns. Cea mai arzătoare însă e: cum de a putut Carlos Ghosn să părăsească domiciliul forțat?

Pînă una-alta, Carlos Ghosn va trebui să compară în fața procurorului general al Libanului în baza mandatului internațional de arestare, însă, de vreme ce nu există un acord de extrădare cu Japonia, el nu va fi extrădat. În plus, menționează autoritățile de la Beirut, Carlos Ghosn deține un pașaport libanez și a intrat legal în țară – deci nu există motive de reținere. Nici guvernul de la Paris nu-l va extrăda pe Ghosn în caz că se va repatria: Franța nu-și extrădează cetățenii. Fugarul nici măcar nu mai simte nevoia să se ascundă. Dimpotrivă: a anunțat întîlniri cu presa, printre altele, pentru a denunța „persecuția“ la care e supus de sistemul de justiție nipon.

Evadarea spectaculoasă a lui Carlos Ghosn pică foarte prost pentru guvernul Japoniei, țară care se pregătește să găzduiască, la vară, Jocurile Olimpice. E o discreditare stînjenitoare, dureroasă, a serviciilor de securitate, într-un moment critic.

Japonia se confruntă de peste un deceniu cu mari probleme demografice: populația e îmbătrînită, lipsește forța de muncă tînără. Lacune importante au apărut și în rîndul forțelor de ordine: sînt de opt ori mai puțini agenți decît ar fi necesari pentru a asigura ordinea publică în timpul Jocurilor Olimpice care vor fi urmărite zilnic de sute de mii de oameni pe stadioane și în sălile de sport. Pe alocuri, lipsa agenților de securitate a fost înlocuită de inteligența artificială: camere video și programe de recunoaștere facială alertează autoritățile cu privire la persoane suspecte, în vreme ce alți roboți sînt capabili să recunoască mulțimile și să administreze căile de acces astfel încît să nu se producă blocaje. Avansul tehnologic al japonezilor e incontestabil, însă ce inteligență artificială mai e și asta dacă s-a lăsat prostită de fugarul Carlos Ghosn?

În fine, fuga francezului evazionist e o lovitură și pentru guvern. După o tăcere stînjenitoare care a durat aproape o săptămînă, s-a aflat și că premierul Shinzo Abe, aflat în vacanță, nu și-a întrerupt partidele de golf pentru a discuta cu șefii serviciilor de informații chestiunea dispariției omului de afaceri.

 Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mina marea neagra (11) jpg
Ambasada Rusiei, iritată de acuzațiile privind minele marine din Marea Neagră. Ce a transmis ministerul român al Apărării
Ambasada Federației Ruse la București a emis joi, 12 decembrie, un comunicat de presă prin care acuză Ministerul Apărării Naționale din România de „acuzații nefondate” împotriva Rusiei. Criticile au legătură cu minele din Marea Neagră.
banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.
12688059 jpg
Rușii au început să piardă din avantajul în privința artileriei
Avantajul pe care îl avea Rusia în raport cu Ucraina în privința artileriei se diminuează treptat, potrivit lui Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de trupe Hortiția, relatează presa ucraineană.
image png
Femeia cu care Mircea Diaconu a fost căsătorit 44 de ani. A cerut-o de soție la a doua întâlnire
Lumea artistică, din nou în doliu! Mircea Diaconu, unul dintre cei mai mari actori ai României, s-a stins din viață cu puțin timp înainte de a împlini 75 de ani. Moartea sa îndoliază inimile celor care l-au cunoscut și care l-au iubit.
banner mircea diaconu lumanare png
A murit actorul Mircea Diaconu
Actorul Mircea Diaconu a murit. Anunțul a fost făcut, în această dimineață de soția acestuia, Diana Lupescu.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent la o fabrică din România. Șase persoane s-au autoevacuat
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la o fabrică de utilaje pentru construcţii din municipiul Câmpina, şase persoane care se aflau în interior autoevacuându-se.
mircea diaconu jpg
A murit Mircea Diaconu. Actorul avea 74 de ani
Distrubuția din cer este azi completată de încă un mare actor. Mircea Diaconu, unul dintre cei mai apreciați actori români cu o carieră de peste 40 de ani,
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Preşedintele Coreei de Sud va fi suspendat din funcţie şi pus sub acuzare. Peste 200.000 de oameni, așteptați la manifestații
Seul, Coreea de Sud – Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se confruntă cu o criză politică majoră după ce Adunarea Națională a votat sâmbătă pentru punerea sa sub acuzare. Decizia a fost luată în urma încercării controversate a liderului de a impune legea marțială la începutul acestei luni.
Au fost furate mai multe bunuri Foto Mănăstirea Râșca Transilvană jpg
O mănăstire din județul Cluj a fost prădată. Hoții au furat mai multe obiecte prețioase
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal după ce mai multe persoane au furat obiecte confecționate din metale prețioase dintr-o mănăstire din zona de munte a județului Cluj.