Dispariția

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Dispariția jpeg

Ar fi putut rămîne un fapt divers îngropat în paginile tabloidelor. Sau, poate, intriga unui film polițist prost, dar de mare succes la public. „Dispariția“ lui Carlos Ghosn, la 29 decembrie, de la reședința sa din Tokyo, unde se afla sub supravegherea autorităților japoneze, e subiect central în presa internațională. Și va rămîne în atenția publică mult timp de acum înainte.

Carlos Ghosn a fost șeful companiei Renault-Nissan și e anchetat în Japonia pentru evaziune fiscală și fraude. Eliberat pe cauțiune (în valoare de peste zece milioane de euro) și consemnat la domiciliu forțat, a reușit să evadeze și să fugă în Liban. Detaliile fugii sînt încă neclare. Ce e sigur e că planul evadării și întreaga operațiune au fost puse la cale de o rețea de profesioniști cu conexiuni în comunitatea serviciilor de informații și care a necesitat resurse financiare importante. Se pare că Ghosn a reușit să scape de sub supravegherea poliției, că a părăsit domiciliul, că a mers pe jos pînă la gară și a luat trenul din Tokyo pentru a ajunge la Osaka, de unde s-a îmbarcat într-un avion privat ascuns într-o cutie destinată echipamentelor de scenă și trecută, fără să fie controlată, prin terminalul cargo al aeroportului; avionul privat, aparținînd unei companii specializate în transporturi speciale și diplomatice, a plecat în direcția Istanbul pentru ca de acolo să plece în Liban. În registrele zborului Osaka-Istanbul figurează doar două nume: Michael Taylor și George Zayek. Primul este un american în vîrstă de aproape 60 de ani, furnizor privat de securitate. A fost mai întîi parașutist înrolat în forțele speciale ale SUA, apoi a antrenat Forțele Libaneze, o miliție creștină. Celălalt pasager al avionului, George Zayek, a fost și el militar profesionist, înrolat în Forțele Libaneze. Cei doi sînt suspectați că ar fi coordonat și executat operațiunea de extragere a fostului șef Nissan-Renault.

Numele celui de al treilea pasager, adică al lui Carlos Ghosn, nici măcar nu apare în registrul de zbor. Sînt multe întrebări la care anchetatorii trebuie acum să ofere un răspuns. Cea mai arzătoare însă e: cum de a putut Carlos Ghosn să părăsească domiciliul forțat?

Pînă una-alta, Carlos Ghosn va trebui să compară în fața procurorului general al Libanului în baza mandatului internațional de arestare, însă, de vreme ce nu există un acord de extrădare cu Japonia, el nu va fi extrădat. În plus, menționează autoritățile de la Beirut, Carlos Ghosn deține un pașaport libanez și a intrat legal în țară – deci nu există motive de reținere. Nici guvernul de la Paris nu-l va extrăda pe Ghosn în caz că se va repatria: Franța nu-și extrădează cetățenii. Fugarul nici măcar nu mai simte nevoia să se ascundă. Dimpotrivă: a anunțat întîlniri cu presa, printre altele, pentru a denunța „persecuția“ la care e supus de sistemul de justiție nipon.

Evadarea spectaculoasă a lui Carlos Ghosn pică foarte prost pentru guvernul Japoniei, țară care se pregătește să găzduiască, la vară, Jocurile Olimpice. E o discreditare stînjenitoare, dureroasă, a serviciilor de securitate, într-un moment critic.

Japonia se confruntă de peste un deceniu cu mari probleme demografice: populația e îmbătrînită, lipsește forța de muncă tînără. Lacune importante au apărut și în rîndul forțelor de ordine: sînt de opt ori mai puțini agenți decît ar fi necesari pentru a asigura ordinea publică în timpul Jocurilor Olimpice care vor fi urmărite zilnic de sute de mii de oameni pe stadioane și în sălile de sport. Pe alocuri, lipsa agenților de securitate a fost înlocuită de inteligența artificială: camere video și programe de recunoaștere facială alertează autoritățile cu privire la persoane suspecte, în vreme ce alți roboți sînt capabili să recunoască mulțimile și să administreze căile de acces astfel încît să nu se producă blocaje. Avansul tehnologic al japonezilor e incontestabil, însă ce inteligență artificială mai e și asta dacă s-a lăsat prostită de fugarul Carlos Ghosn?

În fine, fuga francezului evazionist e o lovitură și pentru guvern. După o tăcere stînjenitoare care a durat aproape o săptămînă, s-a aflat și că premierul Shinzo Abe, aflat în vacanță, nu și-a întrerupt partidele de golf pentru a discuta cu șefii serviciilor de informații chestiunea dispariției omului de afaceri.

 Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump2 jpg
Trump anunță „Ziua eliberării” și „Epoca de aur a Americii”, în discursul inaugural: „Din acest moment, declinul Americii s-a încheiat”
„Epoca de aur a Americii începe chiar acum”, a proclamat Donald Trump în discursul de învestitură, foarte critic la adresa fostei administraţii democrate.
tiktok jpeg
Descoperirea incredibilă făcută de o tânără care a cumpărat mobilier de pe Facebook. Ce a descoperit în interiorul dulapului
O femeie din Statele Unite a crezut că a dat peste o oportunitate de neratat atunci când a găsit o piesă de mobilier superbă, pe Facebook marketplace.
test jpg
Numai persoanele cu un IQ de geniu își pot da seama ce e greșit în imagine. Doar 1 din 10 persoane găsește răspunsul corect
La prima vedere, pare a fi o provocare destul de simplă. Însă, imediat ce vom privi acest desen cu mai multă atenție, ne vom da seama că, de fapt, testul este mult mai dificil decât am anticipat!
politie etilotest
Un șofer a fost prins beat la volan de două ori în aceeaşi zi. A doua oară era și mai beat
Un șofer a fost prins băut la volan de două ori în aceeaşi zi de către poliţiştii din Bucureşti. El s-a ales cu dosar penal și a fost reținut pentru 24 de ore.
Trump și Biden la învestire FOTO profimedia 0955719968 jpg
Donald Trump a depus jurământul. A devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite
Donald Trump a depus jurământul ca cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, în rotonda Capitolului din Washington. Republicanul și-a început cel de-al doilea mandat.
WhatsApp Image 2025 01 20 at 17 58 54 jpeg
Scandal de proporții! Noi informații ies la iveală despre directorul Complexului Sportiv Arcul de Triumf: Condamnat pentru delapidare, Radu Popa trimite acum bani jurnaliștilor
Noi informații apar despre directorul CNSAT. Radu Dan Septimiu Popa, în prezent director al Complexului Sportiv Național „Arcul de Triumf”
amenda politie1 jpeg
Motivul pentru care șoferii pot primi amenzi de mii de lei. Obiectul pe care nu au voie să îl țină în mașină. Detaliul din Codul rutier pe care mulți nu-l bagă în seamă
Este un detaliu foarte important din Codul Rutier, iar șoferii care nu îl cunosc riscă să primească amenzi usturoătoare din partea autorităților.
4 front rapire  Doron (dreapta) si celelalte doua jpg
Coșmarul s-a încheiat! Din nou acasă, după 471 de zile de captivitate! Tânăra cu origini românești, eliberată din mâinile teroriștilor Hamas
Coşmarul s-a încheiat după 471 de zile pentru trei ostatice israeliene! Printre ele, şi tânăra cu origini româneşti, Doron Steinbrecher (31 de ani), care şi-a putut îmbrăţişa, în sfârşit, rudele de care a fost despărţită atât de brutal.
cuburi leguma pexeles jpg
Ce conțin, de fapt, cuburile de legume pentru supă. Oamenii nu știu care este ingredientul principal
Sute de mii de români și mai ales gospodinele adaugă frecvent în supe, pentru o aromă specială și inedită, care va face din mâncare una savuroasă, cuburi de legume. Însă, se pare că unele nu conțin deloc prodese de origine animală.