Discreţie sau dispreţ

Valentin STÂNGĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
Discreţie sau dispreţ jpeg

„Un cîrmuitor e: excelent cînd poporul ştie vag de existenţa lui; mai puţin bun cînd norodul i se supune şi-l aclamă; extrem de rău cînd toţi îl dispreţuiesc.“ Lao Tse

Arta politică presupune o înzestrare şi o performanţă ce aspiră la discreţie. Placenta unei birocraţii lucrative, metabolismul guvernării, ambianţa ostenelii de stat au, în situaţii ideale, ceva din inaparenţa sănătăţii, a funcţionalităţii optime. În mod normal, nu iei notă de o tensiune arterială bună, de activitatea unui ficat curat, de prezenţa unei măsele nestricate. Îţi vezi de treabă, susţinut de rutina mută a cîtorva, esenţiale, activităţi somatice. Cu excepţia temperamentului ipohondriac, unde sănătatea e pîndită şi cotrobăită cu îndîrjită mefienţă, de regulă boala e cea care întoarce conştiinţa către ordinea trupului, impunînd o stridenţă, un fason pernicios, un zgomot supărător. Te îmbolnăveşti şi, brusc, încasezi concreteţea necomplezentă a propriei cărni. Afli, indispus, că ai ganglioni, pancreas, leucocite...

În materie de guvernare, lucrurile stau la fel. O ţară în care politicul are suficientă surdină, în care mandatarii şi recuzita instituţională a Puterii sînt un subînţeles cotidian, şi nu o impudică sursă de nevroză şi materie pentru băşcălie, aceea e o ţară sănătoasă, bine instalată în veac, normală. În clipa în care fiziologia politică a unui loc bălteşte pletoric în atenţia publică şi e resimţită minut de minut, sîntem în plină patologie a cîrmuirii. Deja – observă Lao Tse –, un lider temut şi răsfăţat de populaţie se îndepărtează de politica socotită fericită. El nu mai e cineva validat prin alternanţa unor sudori şi izbînzi tăcute; e, din contră, un echivoc campion al ratingului, o tutelă castratoare, un reper hipnotic. Catastrofală, însă, pentru o naţiune nu e o conducere temută şi curtată multiplu, ci o clasă politică de care nu mai vrei să ştii nimic, pe care ai evacuat-o din consideraţia şi din preocupările tale. Dacă politicianul desăvîrşit era un nobil salahor invizibil, polul negativ al axei e ocupat de vacuitatea guvernării unanim neprizată. Dispreţul public delegitimează, întoarce capul, aneantizează. La mînie, de pildă, adversarul rămîne robust, aievea; e o ţintă vie, fie şi numai în imaginaţie. Obiectul dispreţului, în schimb, e pură spectralitate, ceva retras din economia afectivităţii angajate. A înceta să mai dai doi bani pe politicieni – pe toţi politicienii – înseamnă a lăsa ţara pe mîna unor fantome. În acest exsanguu compositum politic vedea gîndirea străveche răul suprem ce se poate abate asupra Cetăţii.

Valentin Stângă este eseist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

litoral jpg
Cât a costat mini-vacanța de Paște la all inclusive, pentru o familie cu un copil, pe litoralul din România: „Suntem epuizați”
Cu ocazia Paștelui, nenumărați români au plecat în vacanță alături de rude și prieteni. Însă, costurile din această perioadă pot fi surprinzător de ridicate, mai ales la munte.
Expoziția „Oul Pascal. Simbolism și rafinament”, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
Expoziția „Oul Pascal. Simbolism și rafinament”, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului nr. 15, a găzduit miercuri, 16 aprilie 2025, vernisajul expoziției temporare „Oul Pascal. Simbolism și rafinament”.
Robert F Kennedy Jr FOTO Profimedia jpg
Administrația Trump a desecretizat mii de pagini legate de asasinarea lui Robert F Kennedy
Administrația Trump a declasificat 10.000 de pagini legate de asasinarea lui Robert F Kennedy în 1968 după ce președintele american a dispus dezvăluirea publică a documentelor legate de asasinarea fraților Kennedy.
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Trageri speciale Loto în Sâmbăta Mare, cu premii consistente. Află care sunt numerele câștigătoare
Sâmbătă, 19 aprilie au loc extrageri speciale de Paște pentru Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.
JD Vance si cardinalul Pietre Parolin, foto VaticanNews jpg
JD Vance nu va fi primit de Papa Francisc în timpul vizitei la Vatican. În ajunul Învierii, el s-a întâlnit cu cardinalul Pietro Parolin
Vicepreședintele american J.D. Vance, însoţit de o impresionantă coloană oficială, s-a întâlnit sâmbătă cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, însă nu va fi primit de Papa Francisc, pe parcursul vizitei sale.
Andrew Tate FOTO Profimedia
Fenomenul „Andrew Tate” ia amploare în școli: Băieţii refuză să vorbească cu profesoarele pe motiv că sunt „femei”
Influencerii online, cum ar fi Andrew Tate, alimentează o creştere a sexismului în sala de clasă, potrivit unui nou studiu al sindicatului britanic NASUWT din domeniul educaţiei. Studiul vine după ce serialul „Adolescence” a împins în lumina reflectoarelor preocupările legate de fenomenul „incel”.
patimile lui hristos foto x
Netflix, acuzat că ar fi eliminat un verset biblic din filmul „Patimile lui Hristos”. Ce semnificație are „Isaia 53” și de ce nu este citit în sinagogi
Mai mulți utilizatori Netflix au observat că o secvență din filmul „Patimile lui Hristos” (2004), regizat de Mel Gibson, ar fi fost modificată.
Victoria si Albert (profimedia) jpg
Cine au fost bunicii Europei?
Victoria și Albert au avut patru băieți și cinci fete, care, prin alianțe matrimoniale, i-au transformat în bunicii Europei.

Uzina de la Cotroceni pentru crearea energiei electrice şi punerea în mişcare a pompelor din colectoare, la începutul secolului XX (© iMAGO Romaniae)
De ce a rămas România în urma Europei ca nivel de dezvoltare?
Profesorul universitar Bogdan Murgescu, invitatul special al lui Andrei Pogăciaș și Matei Udrea în episodul de mai jos al podcastului „Colecționarul de Istorie”, explică din ce cauze a rămas România treptat tot mai în urma Europei, ca nivel de dezvoltare.