Dînd din coate în jur

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image

Nu știu dacă vreunul dintre cititorii revistei Dilema veche a fost să cerceteze la fața locului cam care sînt condițiile de viață în mediul rural profund al țării noastre. Nu știu dacă vreunul a fost să cerceteze la fața locului nici măcar care sînt aceste condiții de viață în zone, să le spun așa, mai marginale ale marilor centre urbane, cum este zona Pata Rît din Cluj-Napoca sau cartiere sărace din București și din alte orașe. Mă gîndesc că este foarte probabil ca mulți dintre cei care se pronunță pe rețele sociale sau chiar prin presă, avînd diverse roluri, de la părinți la politicieni din diverse partide, pînă la diverși influencer-i, nu știu cum arată în mod concret aceste realități. Dar le vine relativ ușor să afirme că rezultatele slabe ale testării PISA se datorează în primul rînd profesorilor.

Recent, Gabriela Noveanu, care are ca activitate principală tocmai coordonarea programului național PISA, a formulat cîteva explicații legate de aceste rezultate. O cunosc pe Gabriela Noveanu și pot spune că este unul dintre cei mai profesioniști oameni cu care am lucrat în sistemul nostru educațional. Un om cu un standard profesional foarte ridicat și care știe ce spune. Care știe ce face. Un om cu viziune, cu solide repere pedagogice și în domeniul evaluării, cum nu avem foarte mulți în sistem. Capabilă, cu adevărat, să coordoneze proiecte de mare amploare, ghiduri metodologice, scriere de programe și așa mai departe. S-au găsit destui care să ia în răspăr observația ei că la testarea PISA au fost aduși să dea probă elevi care nu prea dau în mod obișnuit pe la școală. Și că acesta ar fi unul dintre factorii care explică rezultatul. Doar că aceștia făceau parte din eșantion. Iar realitatea existenței lor este... o realitate. Și nu una care să țină de performanța profesorilor sau de politicile strict educaționale ale sistemului. Nu că acestea nu ar avea șchiopătările lor și nu ar putea fi îmbunătățite.

Astăzi, am auzit o altă persoană cu statut public, pe care în principiu o prețuiesc, de asemenea, fără să o cunosc personal, Simona David-Crisbășanu, președinte al Coaliției pentru Educație, spunîndu-și punctul de vedere. Dînsa consideră că principalii vinovați sînt profesorii, pentru aceste rezultate. Și a adăugat, ca soluție, dacă i s-ar da ocazia să fie ministrul Educației, dialoguri profunde cu profesorii, cu inspectoratele școlare, pentru a responsabiliza resursa umană și a genera rezultate vizibile într-un an. 

Din păcate, nu pot să nu mă declar și dezamăgit, și puțin întristat de acest discurs lipsit, totuși, de fundament, și în același timp populist și naiv. Niște discuții cu profesorii. Profesorii, care sînt, din nou și din nou, oile negre. Și rezultate care să se vadă într-un an. 

Ce ar trebui să înțelegem o dată pentru totdeauna este că putem să tot acuzăm profesorii, că nu vom obține decît eventual o reacție a lor de îndepărtare și o eventuală, nedorită, rezistență a lor față de societate și față de părinți. Ce ar trebui să înțelegem este că, de fapt, tocmai profesorii sînt cei care depun eforturile cele mai mari pentru ca rezultatele să fie satisfăcătoare, să crească în calitate. Cu materialul pe care îl au.

Ce înseamnă acest material? Înseamnă, adesea, elevi din medii defavorizate și care frecventează școala cînd și cînd, pentru a o abandona, în cele din urmă. Elevi din familii care nu îi pot susține și care nu știu să îi susțină. Din familii care nu înțeleg rostul susținerii copiilor lor pentru a se educa și a urca pe scara socială. 

Înseamnă, apoi, în alte situații, elevi din familii care disprețuiesc educația pentru că au acces la resurse economico-financiare înalte. Din familii de oameni cu bani mulți, obținuți cine știe cum, elevi care nici ei nu au, din familie, dezvoltat respectul față de educație, față de școală, față de educatori. Decît, eventual, formal, din vorbe. Elevi care se bazează pe reușita lor în viață nu datorată educației și studiului, ci datorată resurselor părinților și șmecheriei lor. 

Înseamnă, apoi, resurse logistice insuficiente. Înseamnă medii școlare lipsite de potențial motivațional. Aici puteți include tot ce înseamnă lipsa de reprezentare a unui univers în care cartea și alte simboluri ale cunoașterii să aibă rol important. Adică mediu rural, în care școlile au biblioteci sărăcăcioase, nu au laboratoare, nu au suport informatic dezvoltat etc. Înseamnă comunități în care nu se manifestă respect și interes real față de educația de calitate. Înseamnă, apoi, inclusiv școli din urban care nu au, în incintele lor, construit un ambient care să susțină curiozitatea și confortul educațional. Și care nu dispun de spații pe care să le adapteze pentru a stimula acest tip de curiozitate și de implicare (unul dintre marile mele ofuri). 

În fine, ce voiam să spun este că ne tot aruncăm cu gura pe profesori, fără să vedem că societatea nu dă destul școlii și nu-i oferă destul, pentru a crește. Nu este vorba doar despre banii pentru salariile profesorilor. Ci este vorba despre mult mai mult. Despre programe de incluziune care să aibă eficiență mai mare, despre dezvoltarea infrastructurii școlare și locale – mă gîndesc aici inclusiv la drumuri mai bune, care să permită și în zone izolate să se propage spiritul educației mai ușor –, despre comunități care să susțină real actul educațional prin motivarea elevilor și prin susținerea eforturilor profesorilor, despre investiții în logistică.

Dacă vrem să crească rezultatele, trebuie să încetăm să dăm cu pietre în profesori. Trebuie să-i luăm, ca societate, parteneri reali, iar ca profesioniști să-i lăsăm să-și facă treaba, oferindu-le, desigur, suport, încredere și mijloace. Garantez că cei buni îi vor tria, pas cu pas, pe cei slabi, dacă aceste condiții vor fi îndeplinite. Altfel, și cei buni nu vor face decît să lupte să supraviețuiască, făcînd ei ce pot mai bine pentru elevii lor, adică pentru puțini, dînd din coate în jurul lor. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

MIRCEA SI MIHAELA GEOANA  foto fb jpg
Mihaela Geoană îi răspunde soțului său după 15 ani: „Mircea, dragostea mea”. Mesajul transmis cu trei zile înainte de alegeri
La 15 ani de la momentul „Mihaela , dragostea mea”, când Mircea Geoană a crezut că a câștigat fotoliul de la Cotroceni, soția îi răspunde, parafrazându-l, cu un mesaj de susținere, transmis joi, cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale 2024, la care fostul adjunct NATO candidează din nou.
image png
Scandal fără precedent la Survivor România 2025, care se transformă în Puterea Dragostei! Acuzații grave cu privire la castingul „pe pile”
Nici măcar nu au început filmările pentru Survivor România 2025, căci Viperele Vesele anunță deja detalii bombă, în exclusivitate, despre cum se împart cărțile. Mai concret, acestea anunță că emisiunea sportivă se transformă în Puterea Dragostei, prin prisma foștilor concurenți care sunt dispuși să
banner andreea Bălan png
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
Cum să menții aerul curat în bucătărie: Sfaturi și soluții eficiente
Menținerea aerului curat în bucătărie este esențială atât pentru confortul personal, cât și pentru sănătatea celor din casă. Bucătăria este unul dintre cele mai utilizate spații din locuință, iar procesul de gătit generează aburi, mirosuri și particule de grăsime care se pot acumula în aer. De aceea
brancardier spital
Spital amendat după ce un angajat a murit în timp ce era în comă alcoolică la serviciu
Un spital din Iași a fost amendat de Inspectoratul Teritorial de Munca, după ce un brancardier a murit la serviciu în timp ce era sub influența băuturilor alcoolice.
mona von bismarck colaj captura video jpg
Cine a fost contesa Mona von Bismarck, prima americancă numită „Cel mai bine îmbrăcată femeie din lume”
În anul 1993, un grup de mari personalități, precum Coco Chanel, Madeleine Vionnet și Jeanne-Marie Lanvin, au numit-o pe contesa Mona von Bismarck „Cea mai bine îmbrăcată femeie din lume”, devenind astfel prima americancă care a primit acest titlu.
image png
Secția de Pediatrie a Spitalului de Pediatrie din Curtea de Argeș va fi renovată
Unitatea medicală beneficiază de o donație de 300.000 de euro din partea Lidl România și face parte din campania „Pentru copiii noștri”.
Ucraina Rusia jpg
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
Rusia ar putea încerca să transmită conducerii SUA planul său pentru o nouă ordine mondială până în anul 2045, inclusiv un plan de divizare a Ucrainei în trei părți, scrie agenția de știri Interfax Ucraina, citând surse dintr-o agenție de informații ucraineană.
Josep Borrell FOTO EPA EFE jpg
Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea fi arestat dacă pune piciorul în UE. „Aceasta nu este o decizie politică”
Şeful diplomaţiei europene le-a cerut tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să pună în aplicare mandatele de arestare emise pe numele premierului Benjamin Netanyahu şi altor oficiali israelieni şi Hamas acuzaţi de crime împotriva umanităţii.