Din nou Dinamo?

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
image

E o formulă pe care fanii dinamovişti o iubesc: FCD în ADN. Dar în ADN-ul lui FCD (Fotbal Club Dinamo), părinţii fondatori din era capitalistă au înscris veşnica nelinişte şi apetenţa pentru cele mai trăsnite experimente. Dinamoviştii sînt conduşi prin deşert de aceşti Moise, patronii succesivi, care nu mai găsesc odată pămîntul promis, şi asta de atîta timp că îţi vine să invoci cuvintele Goldei Meir: „Mai lăsaţi-mă şi cu Moise, ne-a învîrtit 40 de ani prin Orientul Mijlociu şi ne-a lăsat în singurul loc fără petrol!”. La Dinamo, „petrolul”  sau „caşcavalul”, cum era numit pe vremea neglorioşilor acţionari care stingeau trabuce pe frunţile adversarilor  lipseşte cronic. Fanii care au contribuit de ani de zile din propriul buzunar pentru a ţine echipa în viaţă văd cum cei care pun mîna pe acest club să străduiesc să piardă banii adunaţi de ei. Borcea-Badea şi gaşca veselă a tristeţii dinamoviste au aruncat pe spate, cu boltă, buchetul miresei care a nimerit – fi-le-ar traiectoria să le fie! – fix în braţele celui mai nevinovat dintre ginerei, Ionuţ Negoiţă, şi de atunci e tot o sărbătoare a rătăcirii. O şesime de secol mai tîrziu a fost înfăptuit un mic miracol: echipa a pus un pic de roşu în obrajii albi de foame. A promovat. A, da, după ce fusese trimisă în subsoluri de toate conducerile înţelepte de pînă atunci. Ovidiu Burcă, stuchit de pe la alte cluburi, şi flăcăii lui pe care nimeni nu dădea nu doar doi bani, dar nici măcar punguţa, ne-au lăsat cu gura căscată. Clubul e în continuare în insolvenţă şi abia în al 12-lea ceas dinaintea noului campionat a plătit, zice-se, nişte datorii ca să poată face transferuri. La momentul acesta se aude că nişte lupi financiari ar da roată stînei în care au mai rămas doar cîinii, că oile au fost mîncate toate, dar paznicii, adică patronii actuali, nu vor să se dea bătuţi. Planul lor e genial: să vină unii cu bani şi să conducă ei. Cum ar veni, în româna adaptată, să se întîlnească moţul cu postul. Deci nimic nou. Ori au descoperit găina cu ouă de aur, ori suporterii să îndese de pe acum puşculiţa pentru că iarna o să fie grea. Cînd alţii vor tăia porcul, ei vor sparge porcuşorul. Ia mai mînaţi, măi, hăăăăi!

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic