Din nou despre „mișto”

Publicat în Dilema Veche nr. 900 din 8 – 14 iulie 2021
„Cu bule“ jpeg

Cuvîntul mișto e un exemplu de împrumut din limba romani intrat în limbajul colocvial, unde a căpătat o mare răspîndire și a dovedit o productivitate remarcabilă: și-a sporit valențele gramaticale (căpătînd, pe lîngă valoarea de adverb, pe cea de adjectiv invariabil), a produs derivate (miștoacă, miștocuț, miștocar, a miștocări, miștocăreală, miștocăresc, miștocărește), a intrat în componența unor expresii, dezvoltînd astfel sensuri noi, preluate de derivate (a lua la mișto, a face mișto de cineva). Cuvîntul a devenit emblematic  pentru argoul românesc, apărînd chiar în titlul unei cărți consacrate acestuia (Theodor Granser, Miștocăreasca, 1992).

Dicționarele noastre înregistrează cuvîntul mișto destul de tîrziu și îi atribuie prime atestări de abia din anii ’30 ai secolului al XX-lea. În Dicționarul limbii române (marele dicționar academic), Litera M, 1965, mișto apare ca atestat în 1934, în articolul lui Alexandru Graur, Les mots tsiganes en roumain, din Bulletin Linguistique, și în 1935, într-un articol al lui Iorgu Iordan din Buletinul Institutului Philippide. De fapt, urmărind numeroasele exemple pe care Al. Graur le dădea în articolul său, putem ajunge la ziare și reviste din anii 1905-1907, între care unele erau cotidiene de largă circulație – Adevărul, Dimineața –, altele – reviste umoristice mai mult sau mai puțin efemere: Veselia, Pardon.

În momentul de față, digitalizarea unor reviste și cărți ne permite să urmărim mai ușor pătrunderea în scris a unor cuvinte – și să facem presupuneri mai întemeiate despre circulația lor orală în secolele trecute. Materialele de care dispunem deocamdată par să arate că mișto a intrat în circulația scrisă mai ales prin intermediul revistelor umoristice. Acestea recurgeau, în epocă, la reproducerea unor cuvinte și expresii din limba romani, ceea ce dovedea, de altfel, o anumită familiaritate a cititorilor cu acestea. De cele mai multe ori, reproducerea în scop comic a „țigănismelor” nu era foarte riguroasă, ci conținea transpuneri aproximative, „după ureche”. În Ciulinul, de exemplu, în numărul din 11 decembrie 1883, sub titlul Fantesie du jour, apărea un scurt dialog: „– Sote mai cares bre? – Mișto” (Ce mai faci, bre? – Bine); decenii mai tîrziu, în Calicul din 15 ianuarie 1924, în vorbele unuia dintre personajele dialogului comic Râpa și Onea se găsește construcția „eu socărăs mișto”; cuvîntul e reluat și în episoade ulterioare ale dialogului: „Dabule Râpeo, ai auzit noutatea? Mișto, Oneo, care? (...) Haorde mara mișto, Râpeo” (Calicul, nr. 21-24, 1927). Prezența formei mișto este adesea asociată cu alte particularități atribuite prototipic vorbirii romilor, de exemplu cu aspirația vocalelor inițiale: „halte halea mișto naționale” (Furnica 1906, nr. 82).

 Pe la 1900, mișto era deja integrat limbii române ca adverb și adjectiv. Contextele nu au legătură cu lumea interlopă, ci mai ales cu mahalaua bucureșteană. În volumul lui G. Ranetti, De inimă albastră. Dom’ Paladu (prima ediție 1899, a doua 1928), mișto apare în titlul Un ce mișto! al unei poezii umoristice, atribuite personajului ironizat: „Ti! Ce extra e natura / La șușeaua Kiseleff. / Te crucești, parol caști gura / Și îți vine gust de chef”). În același volum, cuvîntul reapare într-o parodie la Mai am un singur dor („E mai mișto să mori / Când burta nu ți-e goală”). În revista Furnica, la care Ranetti era coeditor și autor de articole sub pseudonim, cuvîntul e folosit destul de des, provocînd contraste stilistice. Cuvîntul provoacă surprize, de exemplu, cînd e introdus în stilul poetic neologistic și simbolist, într-un text unde ajunge să rimeze cu rococo  – „Oh, mistica, oculta, bizara pălărie / A fost și ea odată, a fost poate mișto / Dar azi nu se cunoaște decât că-i cenușie. / Încolo-i o ciupercă în stilul rococo” (30 ianuarie 1905) –, dar și în contrast cu tonalitățile de baladă – „La Parc la Oteteleșanu / Mânca nea Ghiță mitocanu, / Privind pe scenă mândrul cor / De sacerdoți, soldați, popor / Plus un tacâm de mișto fete” (nr. 103, 1906) – sau cu mesajele publicitare: „Conduce astăzi băcănia / Cea mai mișto din România” (10 decembrie 1909).

Exemplele par să arate că mișto nu provine direct din nucleul dur al argoului interlop, din argoul înțeles ca limbaj secret, ci a fost de la început preluat în ceea ce putem numi „argoul modern”, în registrul citadin care încalcă voit normele limbii standard, recurgînd la elemente subversive, neconvenționale, cu efecte umoristice.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bogdan Peșchir la parchet FOTO Inquam Photos 2025 03 20 8321 jpg
Afaceristul Bogdan Peșchir rămâne în arest
Afaceristul Bogdan Peșchir, cunoscut și sub numele de Bogpr, acuzat de corupere a alegătorilor în campania electorală a lui Călin Georgescu, rămâne în arest preventiv.
67177143 3825 4ba6 bcd5 08467ee63e2c jpeg
Purtător de cuvânt al Comisiei pentru securitate economică și comerț a fost întrebat dacă îl pupă UE pe Trump în fund
Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei pentru securitate economică și comerț, a fost întrebat dacă punerea pe pauză a contramăsurilor UE la tarifele lui Trump în condițiile în care SUA a păstrat tarifele de 25% pe oțel, aluminiu și mașini, înseamnă că Uniunea „îl pupă pe Trump în fund”.
Michael Jordan
Michael Jordan a pierdut o avere la cazinou, dar un coleg l-a văzut râzând. Ce a urmat face parte din legenda lui MJ
Michael Jordan are acum 62 de ani și o avere strânsă de pe urma colaborării cu Nike.
Parchetul European FOTO Shutterstock
Parchetul European din București, anchetă internațională privind o fraudă cu fonduri europene de peste 9 milioane de euro
Parchetul European din Bucureşti a înaintat, în această săptămână, Tribunalului Bucureşti un rechizitoriu împotriva a 12 inculpaţi (şase persoane fizice şi şase societăţi comerciale), în urma unei anchete privind o fraudă cu fonduri europene.
Mircea Fechet, captura video jpg
Schimbare majoră în legea urșilor: primarii vor avea libertatea să decidă cum intervin dacă animalele apar în zonele locuite
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat joi modificarea legislației privind intervenția în situațiile de apariție a urșilor în zonele locuite. Potrivit noilor propuneri, primarii vor putea acționa direct, fără a mai respecta pașii impuși de actuala procedură graduală.
Captură de ecran din 2025 04 10 la 15 04 52 png
Celebrul român al anilor 90 care a lăsat totul baltă și a ales să lucreze într-un domeniu neașteptat: „Erau oameni mizerabili”
Marius Cheregi (57 de ani), fostul mare jucător al lui Dinamo din anii `90, a vorbit recent despre actuala sa carieră, una care nu mai are nicio legătură cu fotbalul. El a renunțat la tot și s-a apucat de asigurări.
pexels cottonbro 3171151(1) jpg
Cum să pregătești rapid și eficient mâncarea pentru Paște
Pregătirile pentru Paște pot necesita un consum mare de energie și resurse, motiv pentru care este bine să te organizezi.
Alexandru Moghioroș, Petru Groza și Gheorghe Gheorghiu-Dej, în tribuna centrală din Piața Aviatorilor la marea demonstrație a oamenilor muncii, în cinstea zilei de 1 Mai 1953 (©  „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 25 (25)/1953)
Comuniștii au aplicat cu brio strategia păcălirii Poporului
Din strategia păcălirii face parte și folosirea așa zișilor tovarăși de la drum. De la cei politici – Gheorghe Tătărescu, de exemplu, pînă la cei literari, George Călinescu, de exemplu
boeing 737 max american airlines martie 2019 foto getty images
Pretențiile absurde ale unui tată cu un bebeluș au forțat un avion să se întoarcă după patru ore de zbor spre Milano
Un zbor al companiei American Airlines a fost nevoit să facă cale întoarsă, după patru ore de călătorie, după ce un bărbat, însoțit de bebelușul său, a fost nemulțumit.