Din Jurnal

Publicat în Dilema Veche nr. 383 din 16 - 22 iunie 2011
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

12 septembrie 2005. Psihologii tot mai încearcă să desfacă ghemul de emoţie şi raţiune din noi. Hume a spus-o acum cîteva secole: raţiunea e sclava emoţiilor. Acum, toate cercetările par să-i dea dreptate. Dintr-un complex de teste pe care docenţii marilor universităţi le aplică, extrag unul care m-a impresionat. Un grup de oameni este pus în faţa următoarei situaţii: Un tramvai a scăpat complet de sub control şi goneşte nebuneşte. Pe şine, în faţa lui, se află cinci persoane incapabile să se mişte şi complet lipsite de ajutor. Pe un pod, pe sub care va trece tramvaiul înainte de a lovi cele cinci victime sigure, se află o persoană corpolentă şi subiectul. E clar că, dacă subiectul împinge grasul de pe pod în faţa tramvaiului sălbatic, vehiculul sare de pe şine şi cele cinci persoane care urmează să fie zdrobite de tramvai ar fi salvate. Întrebarea este: „Îi daţi brînci?“ 85% dintre subiecţi au spus „Nu“ şi 15% au spus „Da“. Apoi, subiecţii cercetării s-au distrat bine. Au fost serviţi cu răcoritoare şi dulciuri, au vizionat sitcomuri preferate şi au fost duşi în fel de fel de locuri amuzante. Au fost întrebaţi din nou. Numărul celor dispuşi să sacrifice grasul s-a dublat. S-ar zice că rîsul ne face mai lucizi. Sau mai cinici? Sau mai nepăsători?  

August 2006. La începutul lunii, a murit în somn Elizabeth Schwarzkopf. Avea 90 de ani. A fost una dintre cele mai mari soprane ale lumii, impunîndu-se, mai ales, în repertoriul mozartian şi straussian, dar şi în lieduri şi în piese vocal-simfonice. Indiscutabil, unul dintre marile ei roluri a fost acela al prinţesei von Werdenberg, soţia Mareşalului, din Cavalerul rozelor, prea lunga capodoperă a lui Richard Strauss. (Despre Cavalerul rozelor circulă o anecdotă care îmi place mult. În ultimii săi ani de viaţă, septuagenarul Richard Strauss este angajat la Viena să dirijeze propria operă. În timpul unei repetiţii, se apleacă discret către concert-maistru şi spune: „Of, Doamne, am obosit, cît poate să fie de lungă opera asta!“ Surprins, violonistul replică şoptit: „Maestre, dar dumneavoastră aţi scris-o!“, şi bătrînul Strauss răspunde: „E adevărat, dar cînd am scris-o nu mi-a trecut niciodată prin cap că am să ajung să o dirijez“). Istoricii operei spun despre Schwartzkopf că, în rolul prinţesei von Werdenberg, cînta perfect şi conferea personajului o notă unică de senzualitate vie, dar tomnatică, un aer de sexualitate pregnantă şi tristă. Încerc să-mi imaginez. Văd în presa internaţională că dispariţia ei readuce în discuţie chestiunea colaborării cu regimul nazist. Tînără soprană la Berlin, Schwarzkopf a acceptat  să intre în Partidul Nazist, în 1940. Cînd, în 1983, a vorbit despre asta, a şocat pe mulţi spunînd nonşalant: „Toată lumea din teatru s-a înscris. Aşa erau timpurile, iar nouă nu ne păsa deloc de nazişti“. Dar episodul meu preferat din viaţa ei este cel petrecut la începutul anilor ’50, cînd Schartzkopf a acceptat să „împrumute“ două do-uri colegei ei Kirsten Flagstad, pentru o înregistrare cu Tristan şi Isolda. Flagstad era spre apusul carierei şi nu mai putea atinge notele înalte, aşa că Schwartzkopf a mers în studio, a înregistrat cele două do-uri şi a acceptat ca acestea să fie „montate“ în rolul înregistrat de Flagstad, fără ca nimeni să sufle un cuvînt. Peste cîţiva ani totul s-a aflat, s-a iscat un scandal enorm şi, în mijlocul disputei, este provocat să se pronunţe marele Glenn Gould. Pentru el, Schwarzkopf a făcut un gest de curtoazie  în interesul unei Isolde cît mai bune, ceea ce nu e deloc blamabil din punct de vedere artistic – dimpotrivă. 

4 decembrie 2006. Pînă să-l întîlnească pe Stephen Spender (un literat englez foarte socialist), George Orwell avea o părere foarte proastă despre el. Îl considera un „tovarăş de drum al comuniştilor“, un „poet de rang secund, oricum epuizat“, „un om la apogeul slăbiciunii lui“. Cînd îl cunoaşte la o petrecere însă, Orwell îl găseşte pe Spender agreabil, simpatic, inteligent. De atunci, Orwell spune că nu e bine să mergi la petreceri unde ştii că vin şi duşmani de-ai tăi, pentru că s-ar putea să înceapă să-ţi placă de ei după ce i-ai cunoscut personal. Prietenia dintre Orwell şi Spender a durat mult, dar a fost cu totul ciudată. Orwell l-a inclus pe Spender pe celebra sa listă cu „cripto-comunişti“, care a ajuns pe căi încă neconfirmate la Serviciile secrete britanice, şi adaugă alături de numele său caracterizarea: „Simpatizant sentimental cu înclinaţii homosexuale“. Vorba lui Timothy Garton Ash – trebuie să ai ceva de poliţist ca să poţi dejuna cu un prieten şi apoi, imediat ce ajungi acasă, să-l pui cu asemenea caracterizare pe o listă a indivizilor numai buni de urmărit. Adevărul este că, după ce l-a cunoscut pe Spender – care a murit în 1995 acoperit de supreme acolade academice pentru o frumoasă carieră de profesor de literatură –, niciodată Orwell nu l-a mai putut ataca cu virulenţa şi cu claritatea de conştiinţă cu care o făcuse înainte. Nu este, deci, prea bine să îţi cunoşti personal inamicul. Rişti să te împrieteneşti cu el şi intri într-o situaţie complicată şi foarte greu de gestionat.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

p 7 FED WC jpg
Fed prognozează stagflație în SUA. Piața muncii riscă să se clatine din cauza tarifelor impuse de Trump
Ultimele minute publicate de Rezerva Federală a Statelor Unite conturează un tablou tot mai fragil al pieței muncii americane, pe fondul tensiunilor comerciale amplificate de deciziile imprevizibile ale președintelui Donald Trump.
Cum se menține în formă Roxana Vancea și ce meniu ne recomandă în perioada care urmează!
Cum se menține în formă Roxana Vancea și ce meniu recomandă pentru o siluetă de invidiat: „Trebuie să mâncăm puțin și des”
Deși în trecut s-a confruntat cu kilograme în plus, fosta prezentatoare TV a adoptat un stil de viață activ și o alimentație echilibrată, iar rezultatele nu au întârziat să apară.
Salina Praid este inchisa dupa ce raul Corund a strapuns albia si s a infiltrat in salina si in exploatarea de sare din subteran, existand pericol de prabusire  Foto Inquam Photos Alex Nicodim (2) jpg
Digul subteran de la Salina Praid a cedat în urma ploilor torențiale. Stocurile de sare și echipamentele sunt compromise
Salina Praid a fost grav afectată de o inundație produsă atât în zona minieră, cât și în cea turistică, în urma cedării unui dig subteran. Informația a fost confirmată joi, 29 mai, de Societatea Națională a Sării (SALROM), companie aflată în subordinea Ministerului Economiei.
foto expressen jpeg
O femeie s-a urcat în avion convinsă că știe unde merge. La aterizare a avut un șoc. „Nu-mi venea să cred”
O suedeză de 79 de ani a ajuns din greșeală în Bologna, Italia, în loc de Berlin, Germania, după ce a urcat în avionul greșit pe aeroportul din Copenhaga. Femeia spune că a prezentat biletul și pașaportul, dar nimeni nu a sesizat eroarea.
Loto. Sursa foto: Impact.ro
Noi trageri Loto, joi, 29 mai. La Joker sunt în joc aproape 4 milioane de euro
Joi, 29 mai 2025, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Reportul la 6/49 a ajuns la 575.000 de euro.
Nicușor Dan Constantin Toma foto fb
Primarul Buzăului cere schimbarea conducerii PSD: „Partidul e setat pe autodistrugere. Marcel Ciolacu nu mai are niciun viitor politic”
Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a lansat un atac la adresa conducerii PSD, afirmând că actuala echipă de la vârful formațiunii ar trebui să facă un pas în spate la următorul congres.
Afis Black Coffee  30 mai png
Black Coffee – De la Formula 1 din Monaco, direct la The Mission în România, semnează evenimentul dance al primăverii!
A mai rămas mai puțin de 24 de ore până la cel mai așteptat show electronic al sezonului! Pe 30 mai, Bucureștiul vibrează la frecvența globală a muzicii: Black Coffee, Mochakk, Djeff și Sepp b2b Nu Zau urcă pe scena The Mission, în noul epicentru al petrecerilor – Laminor Arena.
IMG 4100 JPG
Auchan devine partener oficial al celui mai mare festival de barbecue din Europa: GRILLFEST BBQ ARENA 2025 powered by Auchan
20-22 iunie, Arena Națională, București – 250.000 mp, 1 milion de euro în carne premium, zeci de mii de participanți.
Prima ședință a Camerei Deputaților în noua componență după alegerile parlamentare, la Palatul Parlamentului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Dacă ar fi organizate alegeri anticipate, AUR ar câștiga fără emoții. Ce arată primul sondaj realizat după prezidențiale
Pentru că în spațiul public se discută tot mai des despre alegeri parlamentare anticipate, Sociopol a realizat un prim sondaj după încheierea alegerilor prezidențiale pentru a vedea care este situația politică actuală.